Ca şi tine, am regretat deseori că nu reuşeam să surprind în imagini cât de cât decente locurile frumoase prin care ajungeam. Ori erau strâmbe, ori erau prost încadrate, astfel încât atunci când le revedeam nici nu îmi mai venea să cred că am fost pe acolo. Cele mai multe fotografii erau făcute cu telefonul, aparatul foto a ajuns mai de curând în viaţa mea. Oricum, pentru poze frumoase de vacanţă, dacă eşti un simplu turist dornic să capteze frumuseţea locului, un telefon sau  un aparat compact îşi fac treaba repede şi bine. Regulile de mai jos sunt propriile mele concluzii, în urma câtorva concedii în care m-am străduit să nu o dau în bară grav.

  1. Linia orizontului să fie dreaptă şi încadrarea bună

Cu alte cuvinte, să nu îţi curgă marea, să nu îţi iasă clădirile strâmbe şi să nu ratezi minunăţie de peisaj. Încă şi acum mă bate gândul să mă întorc la Marrackech pentru priveliştea asta:

Unul dintre cele mai îmbietoare locuri pentru fotografiat pe care le-am vazut, palatul El Badi din Marrackech. Lumina soarelui era filtrată prin acoperişul de lemn, iar eu, entuziasmată, am făcut poza asta strâmbă. Sigur, telefonul poate să îţi reîncadreze şi să îţi „îndrepte” pozele, dar şi el e băgat in ceaţă câteodată de liniile multe şi nu ştie să îşi ia un reper. Aşa că ai tu grijă să ţii telefonul drept. Chiar şi dacă ai impresia că fotografia a ieşit dreaptă „din mână”, mai fă-i o verificare în editare înainte de a o salva definitiv.

2. Alege ce pozezi: toată clădirea sau detaliile

E greu să prinzi toată Fontana di Trevi într-un cadru, aşa că poţi alege un detaliu reprezentativ

Multe clădiri nu vor să intre în poză şi pace. Cun ar fi catedralele gotice. Aşa că ai două variante: ori faci poza de departe ori alegi ce pozezi: acoperişul, arcadele, intrarea. Cel mai bune e să faci multe fotografii şi apoi să selectezi.

3. Fii mai cu moţ ca alţii

Sunt milioane de imagini cu Colosseum, prezenţa turiştilor grăbiţi adaugă elemente noi, sugerează aglomeraţie sau starea de vacanţă

Multă lume călătoreşte, mulţi pozează compulsiv. E firesc, până la urmă. Gândeşte-te că milioane de oameni au ajuns la malul mării, la Turnul Eiffel sau la Colosseum. Orice mare, orice ocean, orice lac. Găseşte tu un element interesant care să tramsforme o simpă poză cu marea în ceva memorabil. Un pescăruş, o piatră, o stâncă. Sunt şanse mari ca cei care văd imaginea să constate: „ia uite, măi, am fost  de atâtea ori acolo dar nu am observat chestia asta!” 

4. Atenţie la lumină

Asta e valabil în special în cazul în care fotografiezi o persoană. Cea mai necruţătoare lumină este cea de la prânz, când şi o zână poate să arate sinistru, cu jumătate de faţă luminată şi cealaltă arsă. Reglează imaginea „din ochi”, dacă poţi. Lumina ideală e dimineaţa si seara, acea tentă aurie, caldă. De unde si numele, golden hour.  Cât despre apus, el este o ocazie foarte bună să exersezi imaginile contre jour, siluetele.

Cred că erau pe la începutul relaţiei.

În cazul acestor fotografii, eu mă bazez pe regula less is more. Nu ai nevoie de mari giumbuşlucuri, natura îşi face treaba, dar ai voie să tunezi puţin tenta de roşu. Astfel ajungem la a treia regulă

5. Un program de editare şi filtre

Evident, totul cu măsură. Să nu crezi că fotografii adevăraţi nu le folosesc, doar că acolo e mai mult decât mascarea unor riduri pe feţe. Ai la dispoziţie nenumărate programe de editare, iar cele pe telefon sunt deseori foarte bune şi gratis. Cum ar fi Snapseed, un program minunat, gratuit şi uşor de folosit. Face de toate: elimină riduri, tunează apusuri, face iarba mai verde, pune filtre vintage şi rame drăguţe. Şi gata, eşti pregătit de avalanşa de like-uri, dacă le foloseşti cu măsură.  

6. Evită să faci zoom şi să foloseşti blitzul dacă fotografiezi cu telefonul

Aş fi putut face zoom de dragul blocurilor din zare. Nu s-ar fi văzut clar şi aş fi stricat tot.

Strici pozele, zău. Asta în cazul în care nu ai foarte mari pretenţii de la imagine şi vrei să surprinzi pentru tine nişte detalii şi atât. Dar din experienţă îţi spun: când vei vedea ce fotografii frumoase vei face îţi vei dori şi mai mult.

Editor - Autor

Articole Asemanatoare

Ai Ceva De Spus?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.