Pe la mijlocul săptămânii te apucă dorul de ducă, ştiu. Păi cum să stai între betoane şi în zilele libere? Şi ce faci? Bagajul, un plin şi ţine-te coadă până pe Valea Prahovei, başca o porţiune bară la bară înainte şi după Comarnic.
Dragă bucureşteanule, aşa cum poate bănuiai, există viaţă după job. Aşa cum există şi alte locuri frumoase dar mai puţin aglomerate. Am testat 3 alternative la Valea Prahovei, condiţiile de bază fiind să nu fie foarte departe de Bucureşti, să fie frumos şi mai puţin aglomerat. Eu le-am descoperit toamna, cu peisajul aferent, dar ele sunt valabile indiferent de sezon. Iată ce am găsit:
Arefu, Argeş
Judeţul Argeş e la o aruncătură de băţ de tine. O iei pe autostradă, spre Curtea de Argeş. Dacă nu ai văzut încă mănăstirea, e cazul să o faci, chiar şi dacă nu eşti prea umblat pe la biserici.
Aşa cum vezi, nu te trimit doar la chestii sfinte ci şi la peisajele de la Arefu, o comună în care ai trei ditamai obiectivele turistice: Cetatea Poenari, barajul Vidraru şi Transfăgărăşanul. Ok, despre cea mai iubită şosea din România vom vorbi pe larg în alt articol.
Cetatea Poienari e o atracţie în sine dar şi o ocazie bună să faci puţină mişcare. Până sus sunt 1480 de trepte, dar priveliştea merită efortul.



După ce ai făcut mişcare şi poze la cetate mai mergi un pic, dai de un tunel, apoi de această privelişte:

Ei, da, barajul Vidraru, o construcţie atât de amplă că te întrebi cum dracu am ajuns în vremurile astea să inaugurăm cu pompă şi sobor de preoţi un ciot de 5 kilometri de autostradă. Zona arată superb, dar să nu te miri că va fi cam aglomerat în weekendurile cu vreme bună.

Dacă nu vrei să petreci noaptea în zonă, poţi să revii liniştit acasă, în vreo 2 ore. Zona poate fi una din cele 3 alternative la Valea Prahovei, fiind mai puţin aglomerat, iar porţiunea de autostradă chiar ajută. Poţi să mergi şi mai departe, pe Transfăgărşan, spre Bâlea Lac.
Drumul Vinului
Avem şi noi un soi de Toscana locală, în judeţul Prahova. Drumul Vinului e una din cele 3 alternative la Valea Prahovei, chiar în acelaşi judeţ, dar până la intrarea în munţi. Traseul e Ploieşti-Mizil-Tohani.
Poţi face o excursie bahică, dar pentru asta ar trebui să te cazezi în zonă. Sunt nenumărate spaţii de cazare la podgorii, poţi să faci degustări. Sau poţi trage la Ferma Dacilor, chiar şi pentru câteva ore. Îţi recomand şi produsele lor de casă, brânzeturi, salamuri, dulceţuri şi sirop. Ai un spaţiu imens în faţa ochilor şi o panoramă faină pe deal. Plus nişte căţei simpatici care se oferă ca ghizi.
De aici poţi merge mai departe către următoarea din cele 3 alternative la Valea Prahovei.
Lacul Siriu şi cascada Pruncea
Nu întâmplător fac legătura cu Tohani. Noi am ajuns la Siriu pe drumul vinului, care e superb mai ales toamna. Urci prin munte, printre păduri. Dar poţi ajunge şi mai uşor prin Buzău, spre Braşov.
Judeţul Buzău e o alternativă excelentă la Valea Prahovei şi ai o grămadă de lucruri de văzut: munţii Buzăului, Vulcanii Noroioşi, Babele de la Ulmet. Eu am ajuns pentru prima dată toamna asta la Siriu. Dacă mi-a plăcut? Tu ce zici?
Cascada Pruncea e înainte de lac, iar drumul nu e asfaltat. Dacă mergi încet, nu rupi maşina. Sunt şi aici multe pensiuni, dar dacă tot mergi la Siriu, cazează-te într-un loc cu vedere la lac.
Am ajuns întâmplător la Hanul Constantinilor, unde am găsit cea mai tare panoramă a lacului Siriu. La 2 ore de Bucureşti şi la un preţ mai mult decât decent. Şi uite aşa, cu cele 3 alternative la Valea Prahovei, poate data viitoare mai schimbi traseul. Vei avea cu siguranţă o surpriză plăcută.
Pingback:Care-i treaba cu Cazanele Dunării Travel - Irina Petraru