Puglia, Italia
iul. 04, 2021
Posted by: Editor

3 comori gastronomice din Puglia

Cine a călătorit vreodată în Italia a constatat probabil că procentul de cetăţeni pufoşi este unul redus. Păi cum dracu? Nu se spune că cea mai bună mâncare este în Italia? Dacă bagă în ei carbohidraţi, pizza, brânzeturi şi prosciutto cum reuşesc să se păstreze în parametri normali în timp ce noi mai-mai că ne rostogolim? Secretul, spun cei pricepuţi, constă în calitatea alimentelor, mai degrabă decât în cantitate. Adică noi mâncăm mult şi prost iar ei mănâncă puţin şi bun. Şi se mai şi bucură, nu se simt vinovaţi că au băgat o pizza cât roata carului.

Torre de Orso, Puglia, Italia

Oricum, dieta mediteraneană, cu peşte, legume şi ulei de măsline ar fi cea mai sănătoasă. O spun nenumărare studii. Aşa că am profitat de mica mea vacanţă în regiunea Puglia din Italia pentru a mă convinge cum stă treaba. Rezultatul, pe scurt: am descoperit cel puţin 3 comori gastronomice în Puglia de care merită să vorbeşti.

De ce ne place mâncarea din Italia

Un prim indiciu: cam orice mâncare din Italia e săţioasă. Reţetele de risotto, paste şi pizza au fost create din sărăcie, cu ce aveau oamenii prin casă. Carbohidraţii trebuiau să te ţină de foame. Este poate şi unul din motivele pentru care reţetele nu sunt atât de complicate. Doar că vorbim de paste şi aluat de pizza gătite în casă, roşii proaspete, usturoi şi busuioc din grădină şi ulei din producţie proprie în varianta ideală. Or, dacă le ai pe acestea, nu ai nevoie de mari artificii. O pizza făcută bine în Italia poate fi mult mai simplă decât una mâncată în România la vreun restaurant din centru.

mâncare Italia

Şi mai sunt fructele de mare, scoicile şi peştele. În România, inevitabil, acestea nu au cum să fie de aceeaşi calitate ca cele din Italia, Spania, Portugalia sau Grecia. Feliile de peşte proaspăt şi crud cu un pic de lămâie şi ulei de măsline sunt un deliciu în oricare din ţările pomenite mai sus, dar mult mai greu de găsit la noi. Şi mai sunt dulciurile, vinurile. Evident, fiecare zonă cu specificul ei. Iar acum ne ocupăm de Puglia, „tocul” din sudul Italiei. A propos, unii spun că în Puglia găseşti cea mai bună mâncare din Italia.

3 comori gastronomice din Puglia, Italia

Am mâncat bine şi la preţuri foarte prietenoase în Puglia. Eu am stat în Otranto (vezi articolul aici) şi am vizitat o grămadă de locuri, printre care Polignano a Mare şi Alberobello (detalii, aici)

Otranto, Puglia, Italia
În Puglia cică ar fi cea mai bună mâncare din Italia

Cele mai la îndemână feluri de mâncare erau pe bază de paste, legume şi peşte gătit simplu şi gustos. Plus scoici, calamar, caracatiţă, le vei găsi uşor la cele mai multe restaurante. Puglia e o zonă cunoscută în Italia şi nu numai pentru uleiul de măsline, roşiile uscate, fructe şi legume. Vei găsi tarabe pe marginea drumului cu piersici, smochine verzi, struguri şi caise. Nu le evita, sunt delicioase, mai ales piersicile.

Şi acum e momentul să trecem la mâncare, probabil cea mai bună din Italia, cum ziceam . Începem lista celor 3 comori gastronomice din Puglia cu un tip specific de paste în formă de urechiuşe. Aşa le şi zice:

  • orecchiette

Le găseşti peste tot, sunt aspectuoase, perfecte pentru un cadou.

orecchiette, Puglia, Italia

Sigur, sunt de preferat cele proaspete, de casă. Le găseşti în variante cu sos roşu sau cu sos de unt. Merg de minune cu un pahar de vin rece şi alb. Şi cu un sorbetto al limone la desert, de ce nu? Sau cu un gelato. Vei găsi îngheţată bună peste tot, fără grijă.

  • pizza

Păi na, să mergi oriunde în Italia şi să nu mănânci pizza? Nu putea lipsi de pe lista celor 3 comori gastronomice din Puglia. O găseşti peste tot, poţi încerca una cât mai simplă, cu roşii cherry proaspete şi busuioc.

mâncare Italia, pizza

Sigur, oricine te-ar sfătui să eviţi restaurantele din zonele turistice. Şi eu am luat ţeapă în portul din Gallipoli, unde am dat de cea mai proastă pizza pe care am mâncat-o vreodată. În Otranto, însă, găseai multe restaurante bune în port, pline de turişti, cu o servire bună şi un meniu în engleză, ca să înţelegi ce să comanzi. A propos, nu te baza că te vei înţelege în engleză peste tot cu chelnerii, mai ales în zonele în care se vorbeşte în dialect. Tot românul înţelege italiana…până la un punct.

  • Zuppa di pesce

Varianta italiană a ciorbei noastre de peşte, dar cu foarte puţine elemente comune. Dacă la noi ştii cum e, în Puglia un măncător de peşte va avea parte de un regal. O combinaţie delicioasă de peşte cu scoici şi creveţi, legume, supă groasă picantă şi crutoane trase în ulei de măsline. Mmmmm.

mâncare Italia

Uite aici o reţetă dacă vrei să încerci o replică a acestei minunăţii culinare.

Puglia este atractivă şi pentru iubitorii de vinuri şi cafea. Au tot felul de sortimente de vin. Mie îmi plac cele seci, frizzante, şi am nimerit practic în patria lor. Cât despre cafele, m-am amuzat la vederea celei mai mici cafeluţe, un degetar care te trezea din morţi. Parcă mai mică şi decât un espresso obişnuit. Aprigă şi eficientă ca o mamma gospodină pregătind orecchiette de casă, înconjurată de copii urlători. Salute!

Porto Badisco, Puglia, Italia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.