Destinaţii inedite din România
aug. 01, 2021
Posted by: Editor

4 chestii de văzut la Racoş

Cam de joi începe. Stai la computer, să zicem. Sau oriunde lucrezi tu. Şi te apucă aşa, un dor de ducă. Vin zilele libere şi automat te gândeşti la destinaţii de weekend. Sau la o excursie de o zi dacă eşti din Bucureşti. Oricum, dacă se poate să ajungi şi în locuri inedite în România, ar fi perfect. Ştii ce? Dacă le vrei pe astea toate Racoş ar putea fi o variantă bună pentru tine. Ca bonus, cele 4 chestii pe care le ai de văzut la Racoş punctează şi la capitolul fotogenie.

Lacul de Smarald
destinaţii de weekend
locuri inedite în România
excursie de o zi din Bucureşti

Adică te vei întoarce cu nişte poze care îi vor face invidioşi pe prieteni. Nu te va mira nici faptul că unul dintre cele 4 obiective despre care vei citi aici a fost ales ca decor de western. Aşa că zic să o luăm metodic, pas cu pas.

Cum ajungi la Racoş

Racoş e o localitate din judeţul Braşov, pe drumul spre Sighişoara. Poate fi parte a unui circuit ce cuprinde şi alte destinaţii de weekend populare, cum ar fi Rupea, Sighişoara, Şinca Veche şi Viscri. Fiind zonă turistică, rişti să dai de aglomeraţie şi cozi pe DN1 în special în weekend. Asta ca să ştii în ce te bagi…

destinaţii de weekend
locuri inedite în România
Racoş, Braşov

Comuna Racoş este bine semnalizată, nu vei orbecăi. Vei merge pe un drum pitoresc spre localitate şi vei ajunge foarte uşor la primul obiectiv. Nici de celelalte două nu vei fi departe, ci la câteva minute cu maşina.

Zona respectivă a devenit cunoscută datorită complexului geologic Racoșul de Jos care este arie protejată şi de curând am auzit că ar putea ajunge şi pe lista obiectivelor UNESCO. Principala bogăţie a zonei o reprezintă bazaltul, iar în ultimii ani turismul a căpătat şi el amploare. Chiar dacă este văzut de cei din capitală ca o variantă pentru o excursie de o zi din Bucureşti, Racoşul ar merita cunoscut mai bine. Cele trei obiective au fost upgradate de la simple destinaţii de weekend şi trecute pe selecta listă de locuri inedite în România. Aşadar iată care sunt cele 4 chestii de văzut la Racoş.

4. Castelul Racoş

Sau Sükösd Bethlen. E fix în mijlocul comunei şi e administrat de o asociaţie locală, aşa că tot de la castel poţi cumpăra şi biletele pentru rezervaţia naturală, ca parte a unui circuit al celor 4 atracţii locale. Castelul este din 1624 şi dacă vrei să afli detalii despre istoria lui, le găseşti aici

castelul din Racoş
destinaţii de weekend
locuri inedite în România
castelul din Racoş
locuri inedite în România

Acum mai există doar zidurile cu cele două bastioane. Partea cu adevărat spectaculoasă este turnul, unde poţi urca pentru o astfel de privelişte:

destinaţii de weekend
locuri inedite în România
excursie de o zi din Bucureşti

Ca un pont pentru cei pasionaţi de fotografie: profită de ferestre pentru un cadru „înrămat” şi umbre spectaculoase. Ca aici:

castelul din Racoş
excursie de o zi din Bucureşti

E un pic anevoios la urcare dar merită, crede-mă. Aş zice că este principalul motiv pentru care te trimit aici. Castelul din Racoş nu se numără neapărat printre acele locuri inedite din România, în fond ai cetatea Rupea în apropiere. Poate fi însă inclus printre destinaţii de weekend ca o oprire scurtă într-o excursie de o zi din Bucureşti.

Racoş
destinaţii de weekend
locuri inedite în România
excursie de o zi din Bucureşti

Dacă vrei ceva spectaculos, natura te va surprinde câţiva kilometri mai încolo, în rezervaţia geologică de la Racoş, cu următoarele 3 obiective. Odată ajuns la rezervaţie, ai la dispoziţie o parcare generoasă, cu o terasă la care poţi mânca sau poţi cumpăra ceva de băut. Tot în parcare vei găsi şi toalete ecologice. Locul este curat şi bine întreţinut, cu coşuri de gunoi şi paznici. Toate cele 3 obiective sunt aproape şi accesibile inclusiv celor care sunt într-o formă fizică mai puţin bună. Doar că într-o zi de vară ai nevoie de haine lejere, apă, ceva de pus pe cap şi cremă de protecţie.

3. Lacul de smarald

Sună ca ceva din basme. Şi chiar e. Doar că mie nu mi s-a părut că ar avea chiar culoarea smaraldului. Are în schimb o limpezime incredibilă şi o poziţionare de vis. Lacul s-a format în interiorul unei foste cariere, unde erau exploatate rocile bazaltice. Pereţii de stâncă se reflectă în apa lacului pentru nişte poze incredibile.

Lacul de smarald
destinaţii de weekend
locuri inedite în România

Apa lui, care ar avea o adâncime de vreo 10 metri, s-a adunat în urma precipitaţiilor. Mie mi-a amintiti de lacul Iacobdeal, format într-o carieră de granit, o altă destinaţie recomandată celor care caută locuri inedite în România şi destinaţii de weekend mai…altfel. În lacul de smarald nu se face baie dar am văzut nişte oameni stând la plajă. Dacă nu te deranjează să dea peste tine frecvent tot felul de turişti veniţi în excursie de o zi din Bucureşti sau din alte zone, atunci poţi încerca să stai şi la soare pe malul lacului.

2. Coloanele de bazalt

Ei da, ăsta chiar e unul dintre acele locuri inedite din România care aminteşte de peisajele din alte ţări. Un perete de coloane de vreo 15 metri formate în urma scurgerilor de lavă. Atât de bine formate, simetric pe alocuri, că ai crede că sunt cioplite de om. Ei nu, mama natură a fost mai tare. Îţi vine să crezi?

coloanele de bazalt din Racoş
destinaţii de weekend
locuri inedite în România
excursie de o zi din Bucureşti

Zona are un ecou deosebit şi se zice că ar avea o energie aparte. Coloanele sunt foarte aproape de parcare, ajungi foarte uşor la ele.

coloanele de bazalt din Racoş
destinaţii de weekend
locuri inedite în România

A propos. dacă eşti în căutarea unor destinaţii de weekend (şi nu numai) cu încărcătură energetică specială, Şinca Veche e pentru tine. Dar despre grota de la Şinca vorbim altă dată. Urmează în schimb vedeta zonei, un decor de western. La propriu.

1. Vulcanul stins de la Racoş

Dacă la vulcanii noroioşi arată ca pe Lună, la Racoş arată ca pe Marte. Ar fi decor de SF, dar a ajuns decor de western. Aici s-a filmat serialul Django, iar groapa vulcanului a devenit platou de filmare. Cu căsuţe de lemn, echipe de filmare şi tot tacâmul. Motiv de controverse, bucurie pentru autorităţile locale datorită banilor care au venit din închirierea locului şi nemulţumire pentru turişti, care nu au mai putut coborî la vulcan. Până se termină cu serialul, o soluţie ar fi să îl vezi de sus, de pe deal.

vulcanul stins de la Racoş
destinaţii de weekend
locuri inedite în România
excursie de o zi din Bucureşti

Faima locului a crescut în ultimii ani, inclusiv datorită ştirilor legate de platoul de filmare de acolo, iar vulcanul stins a atras deja foarte mulţi turişti, fie că era vorba de o excursie de o zi din Bucureşti, de trasee ample sau destinaţii de weekend. Dacă eşti în căutare de locuri inedite în România, o vizită la vulcanul stins ar fi obligatorie.

vulcanul stins de la Racoş
destinaţii de weekend
locuri inedite în România
excursie de o zi din Bucureşti

Cum spuneam mai sus, zona face parte dintr-un traseu plin de locuri faine. La câţiva kilometri de Racoş este şi cel mai vechi stejar din România, cel de la Mercheaşa. Iar la Buşteni ai de văzut şi Castelul Cantacuzino, dacă tot ajungi pe acolo. Măcar să mai schimbi ceva din gustul amar pe care probabil ţi-l va da mult prea aglomerata Valea Prahovei.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.