iul. 26, 2021
Posted by: Editor

4 chestii pe care ți le aduce vaccinul

Ce se află în vaccin? ne întreba galeș premierul într-un filmuleț menit să îl facă simpatic. Diverși colegi din politică dar și oameni simpli i-au răspuns cu chestii emoționante. În vaccin se află revederea cu părinții, îmbrățișarea prietenilor bla bla bla. Oricum, cine a vrut să se vaccineze nu i-a așteptat pe miniștri. Iar liniștea pe care ți-a dat-o vaccinarea a fost ceva neprețuit şi intim, pentru unii cel puțin.

Doar că o buna perioadă cei vaccinați au constatat ca mare lucru nu au câștigat în mod concret (cum am mai scris aici). S-a călătorit pe bază de test iar în România restricțiile au fost ridicate pentru toată lumea. Dacă în ţară totul era la liber, mai aveam de aşteptat şi certificatul verde european ca să fie mai uşor să circuli între ţările UE în vacanţă.

Apoi a venit certificatul verde european

Documentul valabil la nivelul întregii Uniuni Europene a simplificat circulația în vacanțe dar asta s-a văzut în special în cazul vaccinaților, care scăpau de stresul testării repetate. Cum varianta Delta a început să circule intens în lume, mai marii Europei au început să lase discret democrația din mână și să sugereze mai pe față sau mai voalat că vaccinații vor avea avantaje. Apoi au trecut la măsuri concrete. Franța, Grecia, Estonia, au impus vaccinarea obligatorie a cadrelor medicale. Bine, Boris Johnson vrea sa vaccineze obligatoriu şi studenţii, dar deocamdată ministrul sănătăţii i-a dat peste mână. La noi deocamdată s-a propus testarea frecventă la cadrele medicale şi profesorii nevaccinaţi. Pe banii lor, atenţie. Ok, dar pentru restul ce facem?

Danemarca a dat tonul în folosirea paşaportului verde pentru treburi de zi cu zi. Adică dacă tot avem certificatul verde la nivel european, ce ar fi să-l folosim nu doar pentru intrarea în ţară ci şi pentru restaurante, săli de sport, muzee, teatre, mall-uri, evenimente. Ba chiar şi pentru transport pe suprafeţe mai mari, cum ar fi trenurile dintre oraşe (vezi mai multe aici). După Danemarca, Franţa a anunţat ceva asemănător. Adică intrarea cu passe sannitaire (tot certificatul verde european) începând de pe 1 august pentru cei peste 18 ani şi de pe 30 august pentru cei sub 18 ani. Anunțul președintelui Macron a dus la o explozie de cereri pentru vaccin. Italia a urmat cu anunţul că din data de 6 august vei intra peste tot cu certificatul verde. Şi Germania pregăteşte măsuri similare.

Dacă tot e un trend, atunci să fie şi la noi, unde deja nu mai există nicio restricţie de mult. Dan Barna a fost sursa miştourilor după ce a anunţat că va propune ca doar vaccinaţii să poată intra la mall în weekend. Oricât de stupidă ar fi ideea lui Barna, ea ascunde totuşi o realitate: toate ţările vor să îi convingă pe oameni să se vaccineze. Pe scurt, iată cam care ar fi cele 4 chestii pe care ţi le va aduce vaccinul.

Vei scăpa de teste (oarecum)

Asta e şi ideea de a promova în orice condiţie certificatul verde european. Una era sa faci un test pentru vacanţă. Dar pe bune, nu mai e la fel să îţi faci teste ca să mergi la sală, la film, la restaurant. În plus, testul nu te fereşte cu nimic dacă intri în contact cu un om bolnav. Vaccinul te fereşte dar nu total, trebuie să ştii şi asta, Şi uite aşa rămân oficialii UE şi cu sufletul în rai: se acceptă şi teste şi certificate care atestă că ai avut covid (cu o valabilitate mai mare decât testul dar tot sub cea a vaccinului).

Vei călători cam unde vrei (dar şi aici cu limite)

Evident, dacă ţara respectivă e în carantină, nu are sens. Dar dacă la restaurante se va intra doar cu certificatul verde european, se va mai închide la 8 seara? Ei, asta vom afla. În plus, mai sunt şi ţări în care certificatul verde nu este luat în seamă, cum ar fi Marea Britanie.

certificatul verde european
Te vei putea descurca mai uşor în anumite joburi

Sigur, vor fi oameni care lucrează de acasă, lucrează singuri, nu depind de o echipa. etc. În anumite situaţii, în cazul creşterii numărului de cazuri, persoanele vaccinate dintr-un grup mixt ar putea fi cele preferate, Este cazul celor care lucrează cu publicul, predau, interacţionează cu lumea. Ar mai putea fi cazul echipelor de filmare, a fotografilor, a organizatorilor de evenimente, al celor din HORECA.

Vei face o formă mai uşoară a bolii

Cu asta ar fi trebuit să încep, nu? Aşa se zice, deocamdată, aşa se speră. În plus, tu vei fi cel cu conexiunea 5G cea mai bună. Doar nu degeaba ţi-au băgat cipurile alea.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.