Dacă ai mers în Bulgaria sau Grecia cu maşina ai trecut prin Ruse. Şi sunt sigură că nu te-a interesat prea tare dacă ai ceva de văzut pe acolo. În fond, te aştepta o vacanţă la mare, nu o oprire într-un oraş comunist şi obosit. Pentru că aşa arată Ruse la intrare, nici nu te-ai mai gândi şi la obiective turistice. Dacă totuşi te încumeţi prin oraş te asigur că nu vei regreta.

Ruse e destinaţie cunoscută pentru cei din Giurgiu şi Bucureşti ca zonă de aprovizionare. Benzină, ţigări, detergenţi mai ieftini. Şi dacă tot ajungeai pe acolo poate voiai să mergi şi până în centru să mănânci ceva bun. Iar în centru dădeai de priveliştea asta:

Ei, da, Ruse e numit şi Mica Vienă şi e plin de clădiri vechi. Crede-mă că sunt cel puţin 4 motive să vizitezi Ruse. Oraşul de la graniţă a fost din totdeauna un port important la Dunăre, iar pe vremuri era un oraş cosmopolit, cu oameni bogaţi care au investit în case somptuoase. Mie mi s-a părut că aduce cumva cu Brăila, altfel şi el un oraş-port foarte bogat pe vremuri. Doar că aici clădirile de patrimoniu au fost renovate, nu ca în Brăila.

Centrul vechi e îngrijit şi curat, plin de cafenele şi restaurante. Ok, multe din casele de patrimoniu au odioasele termopane albe, dar asta s-a întâmplat şi la noi aşa că te vei simţi ca acasă din acest punct de vedere.

Bref, Ruse e o destinaţie excelentă pentru o vizită plăcută de câteva ore, fie că eşti din Bucureşti sau Giurgiu, fie că te întorci în ţară din vacanţă. Şi ca să fii pregătit, uite aici şi 4 motive să vizitezi Ruse. Măcar aşa, ca să-ţi faci o idee de obiectivele turistice ale zonei.
4. Centrul oraşului şi pietonala
Cum spuneam, nu merge nimeni la Ruse să admire blocurile gri. Ăhă, avem şi noi peste tot. Punctul de atracţie este strada pietonala din centru, Aleksandrovska. Practic, totul e aici: monumente, teatru, muzee, parcuri. A propos, Ruse stă foarte bine la capitolul spaţii verzi, zone de relaxare, promenadă.



Dacă e să vorbim de arhitectura oraşului, aşteaptă-te ca ea să fie amestecată. Cam ca la noi: clădiri vechi şi frumoase în centru, blocuri urâte şi comuniste în rest. Oricum, oraşul şi-a păstrat o structură cât de cât armonioasă, deşi inclusiv în centru clădirile vechi se combină cu unele noi şi urâte de sticlă şi inox.

Pietonala străbate oraşul, iar în capăt vei da de un parc generos şi de clădirea impozantă a Panteonului, cu o cupolă aurie. Dacă vrei să afli mai multe despre istoria de 1900 de ani a oraşului îţi recomand acest articol.
3. Restaurante şi cafenele
Centrul e plin şi de cafenele, restaurante, baruri. Foarte popular printre români este restaurantul Happy, chiar în centru. Găseşti şi meniu în română, s-au pregătit temeinic. Se mănâncă bine şi la preţuri prietenoase.

4. Portul şi faleza Dunării
Faleza Dunării este paralelă cu centrul oraşului. Practic, pietonala merge până în parcul principal al oraşului. Din parc, pe stânga cobori spre port şi dai de un spaţiu plin de vegetaţie pe unde localnicii ies la plimbare sau jogging. Aici am descoperit şi gara, cu câteva locomotive vechi drăguţe.

Faleza Dunării e alt loc de întâlnire pentru localnici. Zona e foarte bine organizată, cu spaţii de joacă, piste pentru biciclete, restaurante, terase.




4. Valea râului Lom şi mănăstirile în stâncă
Foarte aproape de Ruse începe un traseu foarte frumos pe valea râului Lom, cu mănăstiri vechi, o cetate şi evident, peisaje fotogenice. Traseul se încheie la Veliko Târnovo, altă destinaţie dragă românilor din sudul ţării. Pentru o excursie scurtă, de o zi, poţi cupla vizita în Ruse cu mănăstirea săpată în stâncă Basarabovo.



Fie că te pornești spre Veliko Târnovo sau că vrei să faci o plimbare de câteva ore, Ruse e o destinație de weekend foarte bună în special pentru cei care stau în București. Și care, nu-i așa, nu știu ce să mai facă în zilele libere, că de Valea Prahovei li s-a cam acrit.
Pingback:Certificatul verde sau avantaje pentru vaccinați? - Irina Petraru
Pingback:Cum a anulat Malta certificatul verde - Irina Petraru