Vi se întâmplă și vouă să aveți în vacanțe experiențe complet diferite de ale celor care au vizitat aceeași destinație? Mie da. Marsilia a fost una din aceste destinații pentru mine. Bine, să nu credeți că unele lucruri (mai ales rele) nu se confirmă! Dar mie un city break în Marsilia mi se pare o idee excelentă, în ciuda faimei proaste pe care o are locul.

De ce are Marsilia o faimă proastă
Marsilia e cel mai vechi oraș al Franței, al doilea ca mărime, un port renumit și un loc care a atras de-a lungul timpului enorm de mulți imigranți.

Ți se va spune că un city break în Marsilia poate fi neplăcut și chiar periculos din cauza ratei mari a infracționalității. Dar tot așa, poți fi jefuit și în alte orașe la fel de bine. E drept, Marsilia e un oraș pline de imigranți extrem de săraci, cu foarte mulți oameni care dorm pe străzi. E și mizerie cruntă pe acolo. Nu am cum să neg asta, imaginile le poți vedea și în zone centrale.
Chiar în timp ce eram acolo o cunoștință era să fie jefuită de un băiat care părea drogat iar eu am văzut cu ochii mei 2 acțiuni ale poliției în desfășurare. Într-una 5 polițiști înarmați până în dinți interveniseră în forță să aresteze doi bărbați care furaseră dintr-un magazin de cartier. În al doilea caz, un echipaj de poliție fusese chemat ca să aplaneze cearta între două femei fără adăpost care se luseră la harță. Orașul e mare, dar zonele turistice sunt bine delimitate, deci dacă rămâi în ele cred că te poți proteja destul de bine.


Așadar, pentru o vacanță reușită în Marsilia îți recomand să stai cu ochii în 4 ca să fii sigur. Să nu porți poșete scumpe, bijuterii la vedere, genți care pot fi ușor deschise de hoți. Ai grijă la telefon, nu umbla cu mult cash, evită orice conflict și zonele rău famate, în special noaptea. Și a propos, dacă ieși noaptea în zone sigure vei avea parte de o atmosferă faină, animată.

Ai grijă în zone aglomerate, cum e Vieux Port. Caută o cazare într-o zonă turistică, sigură. De altfel, am adunat într-un articol special câteva recomandări pentru o vacanță în siguranță. Și cam atât, că ghinioane putem avea cu toții oriunde.
Avantajele unui city break în Marsilia
Am ajuns în Marsilia în iulie, pe o căldură cumplită. Asta ar fi cam singura chestie pe care aș fi schimbat-o. Cred că locul poate fi vizitat foarte bine în extrasezon, pentru a te bucura mai mult de oraș dar și de excursiile pe care le poți face în împrejurimi. Poți face excursiile pe Coasta de Azur sau în Aix en Provence, Avignon, la câmpurile de lavandă sau la parcul național Calanques. Așadar poți face doar un city break în Marsilia sau poți sta chiar o săptămână fără să te plictisești.


Mai e un atu. Ai un zbor avantajos cu Ryan Air, la ore bune, ajungi ușor și ieftin de la aeroport în oraș (30 minute cu autobuzul), gara e foarte bine poziționată. Din gară poți lua trenul spre celelalte zone turistice de care îți ziceam. Totul simplu și la îndemână.
Sigur, toate ghidurile și articolele despre Marsilia îți vor recomanda să mergi în Vieux Port și să mânânci bouillabaisse. Nu prea ai cum să le ratezi, că oricum portul e inima orașului și de oriunde ai veni indicatoarele te vor ghida către el.

Cât despre supa de pește (cu o consistență mai degrabă de tocăniță), ai aici un articol care te va lămuri ce și cum. Noi am mâncat charcuterie, aioli, scoici și am băut vin alb rece și beri locale, ceea ce vă recomand și vouă.


Și gata, iată și recomandările, ca să nu te plictisesc prea mult.
Cele 5 recomandări ale mele
O excursie cu vaporul în parcul național Calanques
Buget, aprox 30 euro. Scriam deja că am fost în iulie în Marsilia. Or, din cauza pericolului de incendii de vegetație, accesul în parc nu era permis. Ceea ce ne-a făcut să ne orientăm spre o excursie cu vaporașul din Vieux Port. Durează peste 3 ore, dar a meritat din plin. Ai și un ghid care îți spune povestea locurilor pe care le vizitezi dar și detalii despre faună, vegetație. E în franceză, evident. Așa că e o ocazie bună să exersezi un pic franceza înainte de plecarea în city break-ul din Marsilia.


O ieșire în cartierul Cours Julien
Buget? Fără număr. Fără număr pentru că nu te vei mai da dus. Cartierul seamănă bine de tot cu Bairro Alto din Lisabona, e plasat ca și acolo, pe un deal.

Ai nenumărate baruri, restaurante, locuri de pierzanie. Cu lume faină, veselă și bere bună.

Faleza
Marsilia are o faleză splendidă, de kilometri. După Plage des Catalans, plaja cu nisip, ai o întindere imensă de coastă stăncoasă, de pe care loalnicii (în special) se prăjesc la soare și se aruncă în valuri.

Am descoperit și o plajă mare cu șezlonguri amenajată pe o terasă. De aici puteai coborî direct în apă.

Dacă e prea cald pentru plajă, ai restaurante și baruri de-a lungul falezei. Iar ca bonus, apusul e unul epic.

O plimbare cu trenulețul turistic până la catedrală
Catedrala Notre Dame de la Garde este un simbol al Marsiliei, o vezi din centrul orașului, luminată, cu statuia aurită din vârf.

Dacă tot am pomenit de Lisabona, urcarea e cam la fel de dificilă ca cea din Alfama, spre castel. Nu credeam că voi ajunge să recomand o plimbare cu trenulețul turistic, o chestie pe care o urăsc în alte cazuri. Aici e însă o chestie practică. Trenulețul te duce direct la catedrală, în loc să te spetești tu la deal. Odată ajuns acolo vei avea cea mai frumoasă panoramă a Marsiliei.


Panorama de la palatul Pharo
Sau mai bine zis din parcul palatului. Palatul Pharo e un alt simbol al Marsiliei. A fost al lui Napoleon iar acum e centru de conferințe, evenimente. În parc se intră gratis. Dar panorama spre Vieux Port este una de milioane.

De acolo te vei uita cu drag către bărcuțe și port și vei calcula în gând când ai mai putea să faci un city break în Marsilia.