Ce poți vizita în Oradea
aug. 08, 2021
Posted by: Editor

5 trucuri foto de vacanţă

Din când în când Facebook ne aminteşte diverse momente din anii trecuţi. Ocazie cu care am revăzut cu groază pozele strâmbe şi urâte pe care le-am făcut la Sulina în 2017. Nu numai că erau urâte, dar folosisem şi nişte filtre tâmpite de pe Instagram. Nici vorbă de trucuri foto, reguli de compoziţie sau o minimă pregătire legată de editare. Au trecut ceva ani până să mă dumiresc şi eu şi să îmi iasă poze mai de Doamne ajută în vacanţă…

Grotta della Poesia
trucuri de vacanţă

Din fericire, între timp am trecut prin două momente hotărâtoare: un curs de fotografie cu telefonul cu Vlad Eftenie (pe care te invit să îl cunoşti în acest interviu şi să îi studiezi stilul impecabil chiar pe site-ul lui) şi un curs de fotogafie cu aparatul foto la Fundaţia Calea Victoriei. Fac poze şi cu telefonul şi cu aparatul foto şi urmăresc asiduu fotografi de peisaj şi travel pe Instagram. Bref, tot pozând de atunci şi până acum m-am prins că unele trucuri foto reuşesc să îţi ridice o poză banală la statutul de imagine care să adune aprecieri din partea prietenilor.

Eu mă bazez pe cel puţin 5 trucuri foto cu care nu dau niciodată greş. Dacă vrei mai multe recomandări, în special pentru fotografii de călătorie, le poţi citi şi aici. Dar cele 5 de mai jos sunt foarte simplu de aplicat şi de mare efect.

Peisajul „înrămat”

Ai nevoie de un cadru de fereastră, de o deschidere într-un zid sau de un chenar care să pună în valoare un peisaj aflat dincolo de ziduri. Ai o grămadă de cetăţi de vizitat în România şi multe din ele îţi oferă o astfel de posibilitate. Dacă ajungi la castelul din Racoş, judeţul Braşov, de exemplu, nu ezita să urci în turn pentru fotografii memorabile.

Castelul Racoş
Racoş

E un tip de fotografie uşor de făcut cu telefonul, cu condiţia să îl ţii drept iar linia orizontului să fie dreaptă! De asemenea, te poţi juca şi cu umbrele, mai ales la orele prânzului, când oricum lumina e cam tare pentru portrete, care ar implica alte trucuri foto. Laşi portretul pentru mai târziu, pe după amiază, când lumina e aurie şi blândă cu trăsăturile. Pozele făcute pe plajă arată mult mai bine în culorile de după ora 17, înainte de apus.

Castelul Racoş
Racoş

Chenarul poate fi şi o formaţiune din natură, o stâncă. Un loc deseori vizitat este Cap Kaliakra din Bulgaria, un prilej pentru o încadrare frumoasă a unui personaj. Mare atenţie, însă. Dacă personajul este suprapus pe sursa de lumină se va vedea mai degrabă ca o siluetă, va fi contre jour cu alte cuvinte. Aşa că…îl punem cu spatele.

Cap Kaliakra, Bulgaria
trucuri foto
Cap Kaliakra

Nu fugi de oameni

Ştiu, românii fug de alţi români în vacanţe. Faci cum vrei, dar dacă dai de turişti care vizitează acelaşi loc profită de prezenţa lor. Poziţionaţi alături de obiectivul pe care vrei să îl pozezi ei pot puncta foarte bine dimensiunea, proporţiile lui sau aspectul dramatic.

colanele de bazalt de la Racoş
trucuri foto

Dar, ai grijă, dincolo de orice trucuri foto, NU fotografia oameni fără acordul lor! Dacă apar cu faţa, sunt identificabili, sunt persoane publice sau, mai rău sunt în situaţii dezavantajoase sau scandaloase. Şi nici copii! Te poţi însă juca oricând cu umbrele la apus.

Bulgaria, Marea Neagră, răsărit
Punctează cu o culoare

Marea e frumoasă oricum, dar cu mici trucuri foto un peisaj marin devine şi mai simpatic şi plăcut ochiului. Cum ar fi o pată de coloare. În Grecia, Spania, Italia ai ocazii nenumărate pentru astfel de încadrări.

Italia
trucuri foto pentru vacanţă
Puglia, Italia
Grecia
trucuri foto pentru vacanţă
Creta, Grecia

Şi macii din iunie de la malul mării sunt extrem de fotogenici.

Vama Veche
Vama Veche

O imagine de pe o plaja sălbatică precum cea de la Vadu poate părea şi mai atrăgătoare cu cele două umbreluţe roşii.

plaja Vadu
trucuri foto pentru plajă
Vadu

De asemenea, un peisaj urban poate fi înfrumuseţat de prezenţa unor culori. Panseluţele scumpe plantate aiurea prin România pot deveni astfel şi ele folositoare pentru o fotografie reuşită.

Oradea
trucuri foto
Oradea

Evident, cea mai bună ocazie să te bucuri de culori în oraş este primăvara, dar atunci lucrurile chiar se simplifică. Şi toamna este un anotimp perfect pentru fotografii, aşa cum am scris deja aici. Nici măcar nu ai nevoie de trucuri foto când ai totul la dispoziţie.

Reflexiile

Sigur, dacă mergi în vacanţă sau rămâi la tine acasă, apusurile şi răsăriturile sunt cele mai bune momente pentru fotografii memorabile. Despre trucuri foto de aplicat în astfel de cazuri poţi citi aici dacă te simţi creativ şi vrei să îţi susprinzi jumătatea cu o plimbare romantică însoţită de o mini sesiune foto. Dacă vrei să duci lucrurile la un alt nivel, încearcă reflexiile.

îndrăgostiţi la apus
Reflexii, apus şi îndrăgostiţi

O ploaie poate fi un moment perfect pentru astfel de fotografii. Dar şi aici ai mare grijă la proporţii şi la linia orizontului. Mie îmi ies cel mai bine astfel de fotografii cu telefonul. Iar în cazul ăsta cel mai tare dintre trucuri foto este ăsta: ţine telefonul cu camera în jos foarte aproape de suprafaţa apei.

Ateneul Român
trucuri foto
reflexii

Foloseşte reflexia pentru peisaje urbane. Clădirile cu o arhitectură interesantă. apusurile, trecătorii, toate arată spectaculos reflectate. Sigur, poate fi vorbe de orice suprafaţă lucioasă, de oglinzi sau pardosele bine lustruite.

trucuri foto pentru vacanţă
reflexii

reflexii
fotografie cu telefonul mobil

Fii la înălţime

Profită de orice ocazie de a fotografia de la înălţime, acesta a fost unul din cele mai importante trucuri foto pentru mine. Evident, poţi să obţii imagini senzaţionale din dronă, dar nu ţi-aş recomanda să rişti să o foloseşi în oraşe şi în general ar fi bine să arunci un ochi pe legislaţia locului în care te afli înainte de a ridica drona. Nu risca nici în apropierea unor obiective de siguranţă naţională precum lacul Vidraru, de exemplu. Cu atât mai mult cu cât ai chiar acolo acces la o scară care te duce la un nivel de la care poţi fotografia panorama barajului. De asemenea, o privelişte de pe deal, din turnul unei clădiri, de pe un acoperiş sunt sigure. Şi mergi la sigur cu ele.

lacul Vidraru

Vei fi poate cel mai invidiat din grup că ai învăţat să faci poze aşa de faine.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.