de vizitat gratis în Edinburgh
sept. 01, 2021
Posted by: Editor

7 locuri de vizitat gratis în Edinburgh

Edinburgh nu e un oraş ieftin. Sigur, ai zbor direct low cost şi poţi găsi cazări decente prin Airbnb. Dar te vor costa binișor mâncarea, băutura, biletele la diverse obiective locale (palatul Holyrood, castelul Edinburgh, tunelul cu „fantome”) excursii, evenimente sau degustări de whisky etc. Despre ele am scris deja în acest articol. Din fericire, ai o grămadă de locuri de vizitat gratis în Edinburgh.

Calton Hill
Edinburgh

Acestea sunt toate în aer liber si extrem de atractive. Şi asta pentru că Edinburgh stă excelent la capitolul spații verzi, grădini si parcuri. Așa că să le luam pe rând, în ordine aleatorie.

Dealul Tronul lui Arthur

Edinburgh are doi mari protectori: castelul care dă numele oraşului şi dealul denumit Tronul lui Arthur. Da, acel Arthur, cel cu cavalerii Mesei Rotunde.

Tronul lui Arthur
Tronul lui Arthur, văzut din grădina palatului Holyrood House

Ok, sună bine dar nu se ştie exact dacă acest loc chiar era refugiul regelui legendar. Nu e greu de urcat, are o pantă lină iar locanicii merg acolo şi pentru jogging. Chiar şi aşa, scoţienii îi acordă puteri magice, iar locul chiar a fost folosit de-a lungul timpului pentru diverse ritualuri. Acum cea mai bună idee este să îţi pui nişte încălţări uşoare şi să te pui pe urcat pentru o vedere superbă a oraşului. Dealul se află chiar lângă palatul Holyrood House.

Edinburgh
palatul Holyrood

Tronul lui Arthur este de fapt un vechi vulcan, cu o înălţime de 250 de metri, al treilea dintr-un grup de vulcani emblematici ai oraşului. Ceilalţi doi sunt Castle Rock, pe care este construit castelul şi Calton Hill, locul unui parc superb, următoarea mea recomandare de pe lista locurilor de vizitat gratis în Edinburgh.

Calton Hill

Edinburgh este, ca şi Roma, construit pe 7 coline. 3 dintre ele sunt vulcani antici, stinşi. Calton Hill este un parc imens, cu o vedere superbă spre oraş şi e unul din cele mai frumoase locuri de vizitat gratis în Edinburgh. Sunt mai multe monumente importante şi chiar un centru cultural în care se organizează deseori evenimente.

Calton Hill
Edinburgh

Două din locurile care atrag localnicii pe Calton Hill sunt Monumentul Naţional, ridicat în memoria eroilor şi coloana lui Nelson. Tot aici este şi observatorul oraşului.

Edinburgh
Calton Hill
Edinburgh
Calton Hill

Grădina botanică regală

Dacă vrei să ajungi aici din centru ai la dispoziție un autobuz care te lasă chiar în față. Grădina se află în zona Stockbridge, așa numitul new town, cel construit după anii 1700. Locul este imens, are terase și restaurante și chiar un magazin simpatic de unde poți cumpăra flori, răsaduri, semințe și unelte de grădinărit. Îți poți petrece toată ziua aici și este atât de mult spațiu încât să nu te calci cu nimeni pe picioare.

Edinburgh
Grădina Botanică Regală

O altă zonă atractivă este cea cu serele și plantele rare.

de vizitat gratis în Edinburgh
Grădina Botanică Regală

Cei care au amenajat grădina au pregătit și un loc care să semene cu o gospodărie scoțiană, cu grădină de flori, pomi fructiferi, legume și seră. Copiii sunt încântați să alerge printre straturile de flori și roșii. Evident, totul are și scop educativ.

Edinburgh
Grădina Botanică Regală
de vizitat gratis în Edinburgh
Grădina Botanică Regală
de vizitat gratis în Edinburgh
Grădina Botanică Regală

Râul Leith

Dacă ai ajuns în zona Stockbridge vei descoperi un loc minunat și…de vizitat gratis în Edinburgh. Unul din obiectivele secrete mai puțin cunoscute: râul Leith, cel care străbate orașul. Cobori sub pod și te plimbi pe malul apei. Așa fac și localnicii. Unii ies la jogging, alții își plimbă cățeii.

de vizitat gratis în Edinburgh
râul Leith
râul Leith, Edinburgh

Dacă privești sub pod, vei descoperi în apă o siluetă stranie. Este de fapt o statuie de Antony Gormley, plantată în albia râului. Dacă vrei să afli mai multe despre Gormley, poţi citi aici.

râul Leith

Grădina Cannon Gate

Nu e trecută în ghiduri, dar am ales să scriu despre ea pentru că e un exemplu perfect despre cum poate să arate un mic părculeț în Scoția.

Edinburgh
Grădina Cannongate

Grădina Cannongate se află pe drumul spre palatul Holyrood, chiar lângă cimitirul vechi Cannongate. A propos, și el este pe lista locurilor interesante de vizitat gratis în Edinburgh, dacă îți plac cimitirele. Dacă nu, bucură-te de câteva minute de liniște în grădină.

Edinburgh
Grădina Cannongate

Oraşul vechi

Centrul Vechi al orașului are o grămadă de pasaje secrete și grădini. Găsești nenumărate străzi interesante în oraşul vechi, cum ar fi cea supraetajată. Jos sunt magazine, sus terase și restaurante. Terasa este un loc excelent de admirat priveliştea şi de făcut poze. Gratis.

Edinburgh
Edinburgh

Edinburgh pare un labirint, dar vei vedea că nu prea ai cum să te pierzi. Este unul din cele mai bine organizate orașe pe care le-am vizitat.

Marea Nordului

Edinburgh

Dacă vrei să vezi Marea Nordului în Edinburgh, ai ceva de mers. Chiar dacă o vei admira din vârful Tronului lui Arthur sau de pe Calton Hill, distanţa este mare. Ai însă autobuze care merg direct acolo. Caută-le pe cele pe care scrie Ocean Terminal. Vei da de o zonă frumoasă, cu restaurante și cafenele dar și de yachtul regal Britannia, care poate fi și el vizitat. Dar contra cost, așa că nu l-am inclus în acest articol. Iar tu ştii că unele dintre cele mai frumoase lucururi in viaţă vin gratis. Trebuie să fii doar pregătit pentru ele.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.