De vreo două luni de zile ne uităm unii la alţii. China la SUA, Italia la China, Spania la Italia, Marea Britanie la Olanda şi noi la toţi. Deh, noi ştim că nu avem spitalele lor aşa ca tragem şi noi cu ochiul la ce le-a ieşit. În momentul acesta situaţia stă cam aşa:
- China a făcut nişte moşmoande, deşi îi laudăm pentru modul în care au ieşit din pandemie
- Italia a suferit cel mai mult. Nu au respectat carantina, spun unii. Chiar şi aşa, dezastrul e unul de proporţii
- Spania a făcut eforturi uriaşe şi a luat măsuri extrem de dure văzând ce a fost în Italia
- SUA e şi ea pe val, cu un număr uriaş de decese. Nu-i nimic, au un preşedinte care îi ţine ocupaţi. Îl înjuri pe Trump şi îţi mai trece din supărare.
- Marea Britanie şi Olanda au încercat imunizarea în masă. Au renunţat.
- Noi… dar despre noi am tot scris aici.
Şi peste toată zarva se suprapun voci care laudă Suedia. Este ţara care a riscat probabil cel mai mult. Nu au închis instituţii, restaurante, cabinete. Lumea e pe stradă, se plimbă prin parcuri şi la mall. Mulţi au sărit să îi laude: uite domle ţară civilizată, nu ca ăştia care ne închid în case şi ne omoară economia. E clar că a găsit Suedia reţeta anti-Covid, în timp ce noi orbecăim printre ipoteze. Hm, aşa o fi?
Care este modelul suedez
Prima diferenţă faţă de alte ţări: oamenii nu sunt în carantină dar s-a recomandat distanţarea socială. Se poartă mască, se evită aglomeraţia dar s-a încercat păstrarea cât de cât a activităţilor obişnuite. Cu toate acestea, Suedia are un număr foarte mare de decese, în special printre cei din centrele pentru bătrâni.

sursa foto businessinsider.com
Ideea de a păstra activitatea îi aparţine celui mai bun epidemiolog al Suediei, Anders Tegnell. Evident, şi autorităţile au fost de acord şi s-au lăsat pe mâna lui.
Unul din argumentele lui Tegnell: sistemul de sănătate nu va fi supra aglomerat. Dacă ai simptome stai acasă şi porţi mască dacă ieşi în public. Ce-i drept, mulţi au avut forme uşoare sau medii şi spitalele nu au fost luate cu asalt. Şi-au asumat însă că vor fi multe decese. Deci, a găsit Suedia reţeta anti-covid sau au mers pe un cinism rece şi calculat? În fond, mai şi mor oamenii, nu?
Funcţionează sau nu?
Rezultatul pe scurt: cam tot atât de mulţi infectaţi ca şi ţările vecine dar prăpăd printre vârstnici. Cifrele arătau aşa pe 24 aprilie: la o populaţie de 10 milioane au fost raportate peste 16700 de cazuri şi peste 2000 de decese. Cu toate astea, Tegnell crede că probabil carantina nu ar fi schimbat situaţia şi că acum aproximativ 20% din populaţia ţării are imunitate.

Cum spuneam, guvernul a mers pe mâna lui Tegnell dar şi a propriilor concetăţeni. Ok, mă îndoiesc că rudele şi prietenii celor morţi sunt atât de zen pe tema asta însă. Tegnell a declarat la BBC că cel puţin 50% din decese au fost înregistrate în centrele în care sunt cazaţi vârstnici şi că e greu de zis dacă o carantină generalizată ar fi împiedicat asta. Alte ţări cu un număr mare de îmbolnăviri şi decese deja se pregătesc de revenire din carantină, dar cu o populaţie sleită de puteri, sisteme de sănătate zdruncinate rău şi economii distruse.
Explicaţiile unui medic român din Suedia
Despre Laura Ghibu am aflat din revista Newsweek România. Este medic la două clinici stomatologice private în Malmo şi ţine şi cursuri de igienă. M-am amuzat văzând un filmuleţ simpatic în care prezenta metoda de dezinfectare suedeză a măştilor: le pui în cuptor la 70 de grade pentru 30 de minute. Bună idee, mi-am zis. Aşa că am fost curioasă să o descos pe skype în emisiunea mea de pe B1tv.
Am întrebat-o, evident, despre controversata imunizare în masă care se petrece în ţara în care locuieşte de 30 de ani. „Imunizarea în masă funcţionează destul de bine” mi-a confirmat ea. Chiar s-au făcut teste pe un grup format din sute de locuitori din Stockholm şi 25% dintre ei aveau anticorpi, fiind asimptomatici. Poate au avut şi noroc. Laura Ghibu spune că mulţi dintre suedezi au făcut forme uşoare pentru că stăteau oricum destul de bine cu sănătatea. Sistemul sanitar e dublat de o populaţie atentă la ce mănâncă şi interesată de activităţi fizice. Şi….mai presus de toate, oamenii păstrează în mod normal o distanţă socială care italienilor le este străină, de exemplu. „De aceea şi contaminarea se întâmplă mai greu, explică Laura Ghibu. Suedezul de obicei ascultă regulile„, subliniază zâmbind doamna Ghibu. În plus, „este uşor să te mişti în aer liber şi pe suprafeţe foarte mari să nu întâlneşti pe nimeni. În România lumea trăieşte laolaltă, în comunităţi.”

Recomandările Laurei Ghibu sunt foarte simple şi de bun simţ: mască, dezinfectant, igienă strictă şi informare corectă. Şi mai e ceva: se pare că şi melatonina, hormonul cu un rol important în iniţierea şi menţinerea somnului are şi ea un rol important. Este şi unul din motivele pentru care copiii nu fac forme grave. „Dormiţi cât mai mult, mişcare cât mai multă şi evitati excesele de orice fel”. Discuţia extrem de agreabilă cu Laura Ghibu m-a făcut să mă gândesc că poate câteodată soluţiile cele mai bune chiar sunt cele mai simple. Cat despre modelul suedez, e greu de tras o concluzie. Sunt foarte multe argumente contra. În plus, OMS atrage atenţia că te poţi reinfecta chiar dacă ai anticorpi! Teoria lui Tegnell pare bazată pe calcule reci şi cinice, dar ele arată o cunoaştere la milimetru a mentalităţii şi obiceiurilor poporului pe care îl reprezinţi. Sunt particularităţi clare. E foarte posibil ca o tentativă de imunizare în masă să fi avut efecte catastrofale în România, la obiceiurile sociale şi sistemul nostru de sănătate. Şi Marea Britanie a renunţat şi poate au făcut mai bine aşa. Poate nu ar fi scos-o la capăt. Şi poate că într-adevăr a găsit Suedia reţeta anti-covid, dar aceasta a funcţionat strict în perimetrul ţării, exclusiv pe stilul lor.