Coronavirusul ne-a dat complet viaţa peste cap. Dintr-o dată îţi dai seama că e o boală cu potenţial letal. Nici nu mai poţi face lucruri care altă dată ţi se păreau normale. Cum ar fi să îţi faci o programare la medic. Mai mult, sunt externati oameni pentru a le face loc celor virusati. Inclusiv medicii veterinari au pus lacăt la prăvălie. Nu mai vorbesc de saloane de înfrumuseţare, clinici de estetică, restaurante şi magazine de tot felul. Acum se cern foarte simplu lucrurile: care sunt afacerile cu care nu dai greş? Cele care pot rezista şi în vremuri de restrişte. La o adică, şi pe timp de război unii au trăit bine.
Consultantul fiscal Adrian Benţa face apel la bine cunoscuta piramidă a nevoilor de bază :„Sunt nevoile de bază, cum ar fi alimentele. Apoi nevoile medii, să ai o casă, o familie etc. Apoi nevoile elevate. Cred că nevoile elevate vor fi întotdeauna primele suprimate şi ne întoarcem la nevoile de bază. Asigurarea energiei electrice, asigurarea apei, a medicamentelor.”

Medicamente şi echipamente medicale
Începem în forţă, cu băieţii cei mari. Cei care nu se încurcă în detalii şi merg direct la sursă. Evident, e una din afacerile cu care nu dai greş indiferent de vremuri.

Şi pe timp de război şi pe timp de pace ai nevoie de ele. În România trebuie să ai stomacul tare şi contract cu statul ca să contezi in acest business. Dar, oricum, te-ai scos.
Producătorii de pâine şi produse de bază
Am văzut ce s-a întâmplat în aceste zile în magazine. Ce s-a cumpărat? Făină, ulei, pâine, apă plată îmbuteliată, conserve, alimente refrigerate. S-au mai cumpărat şi detergenţi, săpun, dezinfectanţi, spirt, hârtie igienică. Afacerile cu care nu dai greş se bazează strict pe nevoile de bază. Dacă e să fim pesimişti, putem spune însă că şi din cele de mai sus se pot elimina o parte, în situaţii limită. Rămâi cu foarte puţine: pâine, hârtie igienică, făină, ulei şi apă.
Salubritate
Societatea e bazată pe consum, ni se tot spune. Unde se vede imediat consumul? În tonele de gunoi. Ce facem cu gunoiul e o poveste lungă, iar pe traseu intervin multe afaceri bănoase. Şi aici vorbim de o primă firmă care preia gunoiul. Groapa de gunoi în sine e o afacere bună. Apoi, vorbim de sortarea gunoiului și reciclarea lui. Pe scurt, gunoiul e o sursă bună de venit, aşa cum poate fi şi fierul vechi. „E o meserie de bază în acest moment, subliniază şi Adrian Benţa. Gurile rele vorbesc chiar de mafii în domeniu. Nu ar fi de mirare, e loc de câştig.
Pompe funebre
Da, se moare, măcar de asta poţi fi sigur. Până de curând, înmormântarea era chiar o chestie de fală la români, cu obiceiuri care mai de care mai fistichii. Pomeni, colivă, prosoape şi prosopele pentru diverse întrebuinţări, colaci si colăcei, lumânări mai mari sau mai mici. Moartea e un spectacol la noi. Coronavirsul va simplifica şi aici lucrurile însă: sicriu etanş, public restrâns şi gata, la groapă. Măcar o slujbă sper că vor primi săracii oameni. În afară de situaţia particulară legată de coronavirus în care mortul e periculos că e contagios, cioclii vor rezista probabil cu brio. Staţi liniştiţi, nu îi invidiază nimeni si nici strălucirea afacerilor cu medicamente nu o vor avea. Dar cineva trebuie să o facă şi pe asta.
Dezinfectanţi
Condrea, mortul misterios de acum câţiva ani, a fost vizionar când a făcut Hexifarma. Acum afacerea ar putea fi rechiziţionată de stat, ceea ce e un lucru bun. Utilaje există, angajezi oameni şi faci treaba. Numai să nu o faci de mântuială, de vreme ce problema iniţială a dezinfectanţilor lui Condrea era concentraţia.

În aceste zile, cu toată nebunia şi viruşii, s-a vândut foarte bine şi spirtul. La preţ nejustificat, desigur. Mona a avut o nesperată revenire, după ce a stat atâta vreme degeaba pe rafturi.
Afacerile cu armament
Încheiem plutonul cu alţi băieţi mari. Atât de mari încât nu vei auzi prea multe despre ei. Surprinzător, ei sunt indispensabili din foarte multe motive. E una din afacerile cu care nu dai greş, dar e aşa de puţin accesibilă că nici nu mai contează. Eşti mic, stai jos.
Mulţi vorbesc zilele astea de cât de bună e o afacere online. Eu aş zice că e bine să ai şi o variantă online a unei afaceri cu care nu dai greş dar să nu te bazezi doar pe asta. Evident, armele nu se vor vinde online şi nici medicamentele pentru care ai nevoie de reţetă. Cioclii rezistă şi fără reclamă şi site-uri bine puse la punct. În fond îţi trebuie doar un numar de telefon. Ok, online-ul e bun dar zău dacă mai contează asta dacă nu ai net, curent, eşti în stare de asediu etc. Şi, cel mai important, de cumpărători care să aibă cu ce să îşi facă o comandă. Simplu, nu?
Aş mai zice că indiferent de vremuri, viciile se vor vinde bine. Vine virusul, vin războaiele, ne loveşte asteroidul, măcar gâtlejul să fie bine întreţinut. Iar noi, românii, ne pricepem bine la asta. Hai noroc, noi să fim sănătoşi!
@