Alberobello trulli
aug. 05, 2021
Posted by: Editor

Alberobello,oraşul căsuţelor de păpuşi

Sunt locuri în lumea asta care par decor de basm. Te plimbi printre căsuţele ca de turtă dulce şi te întrebi dacă nu cumva un colţişor de zid ronţăit te va trimite în altă dimensiune, ca pe Alice în ţara minunilor. Orăşelul Alberobello din Italia cu ai săi trulli este un loc atât de ciudat şi de frumos în acelaşi timp încât ţi s-ar părea că eşti deja în altă dimensiune. Trullii sunt acele căsuţe de piatră ţuguiate din care îţi imaginezi ieşind un pitic mai degrabă. Azi, Alberobello este sit UNESCO datorită acestor trulli şi o destinaţie de neratat pentru cei care ajung în sudul Italiei.

Alberobello trulli
Cum ajungi aici

Alberobello este localizat în regiunea Puglia, una din cele mai sărace zone ale Italiei. Şi tocmai sărăcia şi necesitatea i-a împins pe localnici să găsească o variantă de construcţie simplu de ridicat, cu materialele pe care le ai la dispoziţie. Ajungi uşor la Alberobello din Bari, oraş legat prin curse directe şi frecvente din România.

sit UNESCO

Din Bari te poţi baza pe un tren turistic care te duce repede şi uşor la obiectivele faimoase ale zonei, cum sunt Matera, Ostuni sau Polignano a Mare (o bijuterie de oraş despre care am scris aici). Un orar al trenului turistic din Bari spre Alberobello găseşti aici.

Orăşelul trullilor este la câţiva kilometri de Polignano a Mare, astfel că cele două pot fi vizitate uşor într-o singură zi. Cu ajungi în Alberobello vei găsi imediat indicatoare cu semnul UNESCO ce te vor ghida spre zona centrală, veche.

Misterul trullilor

Ei, acum intrăm pe tărâmul misterelor. Ca să nu orbecăi printre speculaţii şi poveşti cu esoterism, am mers direct la cea mai bună sursă de informaţii despre Alberobello şi trulli: site-ul UNESCO. Iată ce am aflat

Alberobello, Puglia
  • Tipul de construcţie ar avea o vechime de mii de ani, dar cei din zona Alberobello au fost atestaţi documentar prin secolul al 14-lea când regiunea i-a fost încredinţată contelui de Conversano, întors victorios din cruciadă. Modelul poate fi întâlnit în valea Itria din Puglia. În Alberobello este doar cea mai mare concentraţie de construcţii conice (în jur de 1500) şi tot aici sunt cele mai bine prezervate exemplare. Azi unele sunt locuite, altele abandonate. Destule sunt închiriate în scop comercial şi te poţi chiar caza în ele.
Alberobello, trulli
  • Trullii au fost concepuţi ca adăposturi temporare, uşor de dărâmat dacă locatarii plecau din zonă. Iar locatarii erau de regulă fermieri sau agricultori. Ei, asta poţi numi arhitectură sustenabilă 100%.
Alberobello, Puglia
  • Au pereţi groşi din calcar uscat, fără mortar sau ciment iar în interior pereţii au fost daţi cu moloz. Păstrează căldura iarna şi răcoare în verile secetoase din Puglia. Acoperişul este fixat direct pe construcţie, ca o căciuliţă.
  • Multe dintre căsuţe au câte un simbol religios sau din mitologie trasat cu cenuşă. Acoperişul are şi un fel de moţ în vârf, menit să protejeze locatarii de rele şi vrăji.

Bonus: câteva trucuri foto

Alberobello cu ai săi trulli este un oraş foarte mic şi cu o singură atracţie. Atenţie, vara poate fi destul de cald iar plimbarea pe jos poate fi mai greu de făcut. Ai nevoie de încălţăminte comodă pentru pietrele din pavaj, trepte şi pante. Alberobello se vizitează cam într-o zi dar nu aş zice nu la o şedere peste noapte dacă aş avea ocazia, eventual în trulli. Seara poţi ieşi la terasele şi restaurantele de sub bolta de beculeţe.

Alberobello centru

Cât despre fotografii, e clar că aici punctezi decisiv. Ca un pont, totuşi, încearcă să punctezi cu o culoare sau un personaj peisajul în alb şi gri pentru un plus de…zvâc.

Alberobello Italia
Alberobello, Italia

Eu eram oricum colorată, dar am găsit şi alte elemente de care m-am folosit pentru o fotografie mai vibrantă. Cum ar fi florile viu colorate. În rest, căsuţele nu au nevoie de artificii inutile. Istoria vorbeşte de la sine.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.