Castelul Alnwick
aug. 31, 2021
Posted by: Editor

Alnwick, castelul lui Harry Potter

În vara lui 2021 am ajuns pentru prima dată în Northumberland, cea mai nordică parte a Angliei. E drept, pentru câteva ore, venind din Scoţia. Chiar şi câteva ore mi-au fost de ajuns ca să înţeleg că am de a face cu o zonă de o frumuseţe naturală care îţi taie respiraţia. Northumberland este cunoscut pentru geografia sa fabuloasă, zona de coastă cu plaje sălbatice, insula Lindisfarne (despre care am scris aici), arhitectura şi castelul Alnwick.

castelul Alnwick

Din Northumberland poţi vedea şi Aurora Boreală, dacă îţi vine a crede. Oricum, pe cerul lor stelele par să se fi aliniat perfect: marketing turistic de mare clasă şi bogăţii naturale. Marketingul turistic vine de la un domn priceput, ducele de Northumberland Ralph Percy. Iar castelul Alniwck, propietatea sa, a devenit una din atracţiile turistice de bază.

Ok, dar ce-i cu Harry Potter?

Scriam mai sus despre marketing turistic. Ei bine, ce rost are să fii proprietar de castele şi alte propietăţi fabuloase şi să le laşi în paragină? Domnul duce, absolvent de istorie la Oxford şi management la Reading, a făcut minuni cu castelul Alnwick şi grădina sa botanică. Doar că cel care a pus piatra de temelie în 1096 habar nu avea că această construcţie fabuloasă va deveni şi un simbol al cinematografiei. 25 de filme l-au folosit ca decor, multe dintre ele celebre: Robin Hood, Elisabeth, serialul Downton Abbey. Dar de departe cel mai cunoscut este Harry Potter. Castelul Alnwick este…Hogwarts.

castelul Alnwick

Nici nu ar trebui să ne mire că aici vin vreo 800 de mii de vizitatori pe an. Iar castelul este deschis doar vara pentru că iarna familia ducelui de Northumberland se mută într-una din aripile uriaşei construcţii. De altfel, biletul de intrare la castel include şi accesul în câteva încăperi ale familiei, o atracţie în sine. Afară însă s-a dezvoltat o întreagă industrie care atrage copiii ca un magnet. Restaurant, evenimente, şcoală de magie, concurs de zburat pe mătură, toate trăsnăile. Cei mici sunt înnebuniţi de plăcere. Pentru cei mari, pajiştea din faţa castelului este un loc excelent de relaxare.

castelul Alnwick

Evident, castelul are şi un teren imens, cu păşuni, şcoală de echitaţie, turme de oi. Cum vă spuneam, ducele e un om destoinic.

castelul Alnwick
Alnwick, Northumberland

Grădina Alnwick

Dacă la castelul Alnwick copiii sunt atraşi de locurile de joacă şi tot ceea ce are legătură cu Harry Potter, în grădină vor uita de vrăjitorie pentru că vor avea alte chestii de făcut. Grădina Alnwick poate fi văzută ca o atracţie în sine. Biletele sunt separate de cele pentru castel şi nu sunt deloc ieftine. Chiar şi aşa, grădina face toţi banii şi îţi poţi petrece toată ziua acolo. Există şi un restaurant cu terasă mare, se pot închiria şezlonguri sau poţi sta pe pătură la un picnic cu familia.

grădina Alnwick
grădina Alnwick

Grădina este construită în trepte, de o parte şi alta a imensei fântâni arteziene. Pe fiecare parte există un labirint de bambus şi un tunel de iederă.

grădina Alnwick
grădina Alnwick
grădina Alnwick

Prima grădină al palatului Alnwick a fost creată în 1750 la cererea ducelui de atunci al Northumberlandului. De concept s-a ocupat maestrul grădinar Lancelot Brown, poreclit Capability. Un tip capabil, e drept, care a reuşit să creeze o grădină regală. În timp, locul a decăzut şi abia în 1997 a fost reconfigurat pentru a arăta cum e acum. Presa a vuit la auzul preţului: 42 de milioane de lire!

Grădina otrăvită, altă găselniţă de marketing

Marketing, marketing, marketing. Asta îţi vine în minte când ajungi în anexa nouă, creată în 2005 a grădinii de lângă castelul Alnwick. Încă de la intrare paznicii ei îţi spun pe un ton grav să nu atingi nimic, să nu treci prin tunelul de iederă otrăvită şi nici măcar să nu miroşi nimic. Vei muri pe loc! Îngrozit şi curios, porneşti temător spre aleea cu plante. Stoooop! Opreşte-te sau vei muri în chinuri!

Alnwick, grădina otrăvită

Poate chiar vei muri ca nefericitul Gheorghi Markov, ucis cu umbrela ucigaşă înmuiată în ricin. Povestea lui o poţi citi aici.

Alnwick, grădina otrăvită
Alnwick, grădina otrăvită

Ideea de a crea o astfel de grădină i-a aparţinut ducesei de Northumberland care şi-a dorit ceva inedit. Şi cum se ştia că locul va fi plin de copii, grădina otrăvită are şi un rol educativ. Cei mici urmau să afle cât de periculoase sunt drogurile, de aceea cannabisul a fost pus într-o cuşcă, precum un animal de pradă.

Alnwick, grădina otrăvită

Poţi petrece o zi întreagă la castelul Alnwick şi la grădinile sale. Bilete şi detalii găseşti pe site-ul oficial al castelului. Nu va fi ieftin, dar dacă eşti cu copiii şi mai prinzi şi vreme bună va fi o plăcere.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.