Am mai povestit pe blog despre Munții Măcinului. Locul mă fascinează de când eram copil. Am ajuns abia târziu să îl explorez, însă. Nu că era vreo grabă, doar sunt cei mai vechi munți de la noi. Așa că aveau ei răbdare să apar și eu pe acolo. Pentru mine așteptarea asta a meritat din plin.


Prima dată am urcat pe vârful Țuțuiatu, apoi, în noiembrie 2021 am revenit în Munții Măcinului pentru un traseu fabulos care mi-a depăşit aşteptările: Culmea Pricopanului. E un traseu care punctează la toate categoriile:
- Este spectaculos datorită stâncilor cu forme ciudate pe care le găseşti la tot pasul.
- De sus ai o privelişte superbă a zonei, hăt spre Dunăre.
- Este accesibil pentru adulţi neexperimentaţi, copii şi persoane care nu sunt într-o formă fizică foarte bună.
- Nu durează mult. Eu a, petrecut o după amiază aici şi am prins şi apusul pentru poze ca aceasta

Cum ajungi
Ca și data trecută, ne-am cazat în localitatea Greci. Comuna uitată de lume a cunoscut un avânt neașteptat în ultimii doi ani. Surprinzător, unora de acolo chiar le-a mers binișor în pandemie, mai ales în 2020. În lipsa opțiunilor de turism, românii s-au orientat spre destinațiile interne. Și, desigur, le-a plăcut ce au găsit în Munții Măcinului.

Găseşti cazări la pensiuni şi un popas nou cu un restaurant chiar bunicel, Laura. Acolo, mai pe seară se adună lumea bună din Greci, la o ciorbă de burtă și o „fantezie cu ciocolată”, una din specialități. Dar stai, până la recompensa dulce, tu de fapt ai venit pentru mișcare în natură.
Pentru Culmea Pricopanului am parcurs câţiva kilometri din Greci spre Măcin. Ai un indicator spre traseu iar punctele de reper importante sunt Mănăstirea Izvorul Tămăduirii, aflată la poalele muntelui şi cariera de granit. Am aflat mai multe de pe aplicaţia Munții Noștri pe care ţi-o recomand călduros. O poți descărca pe telefon pentru trasee și indicații iar pe site găsești tot felul de recomandări utile. Odată ajuns, poţi lăsa maşina fără probleme la poalele Culmii Pricopanului. Şi de aici începe partea frumoasă: urcuşul.
Ce ai de văzut
Am ajuns în Munții Măcinului la final de noiembrie. E drept, fuseseră nişte zile extrem de calde şi frumoase. De data trecută ştiam că poate fi cald în zona asta, cele mai bune sezoane toamna şi primăvara. Pe stânci goale, cu soarele în cap nu e prea plăcut vara. Sus, pe platou dai de un vânt insistent însă. La poale am pornit în maieu iar sus aveam deja pe mine toate hainele pe care le adusesem: polar, geacă și căciulă.

Şi începe urcuşul, sub un cer ireal şi o căldură ca de aprilie, mai. Pentru cineva pasionat de fotografie, Munții Măcinului sunt o mană cerească, iar Culmea Pricopanului este un regal. Combinaţia de piatră cu vegetaţie uscată, roşiatică nu seamănă cu niciun alt peisaj montan de la noi. Firesc, aici ai foioase, nu brazi. Şi pe lângă foioase mai găseşti mici broscuţe ţestoase, şopârle. Dar nu în noiembrie.

Şi urcăm noi ce urcăm până ajungem la un mic platou cu pietre bizare. Seamănă cu trovanţi dar nu-s trovanţi. Sunt stânci modelate de vânt, cu straturi cojite parcă. Raiul geologilor, ce mai.

Traseul Culmea Pricopanului cuprinde câteva repere pe care nu ai cum să le ratezi: Vârful Sulucul Mare, Vârful Piatra Râioasă, Vârful Vraju şi Vîrful Caramalău. Aici îl vei găsi şi pe Sfinxul din Măcin. Na, că au şi Munţii Măcinului Sfinxul lor. El este:

Un apus epic
Epic, am spus! Îmi plac la nebunie apusurile, iar cele din Munții Măcinului sunt spectaculoase. Pietrele roşiatice, iarba uscată, cerul roşiatic. Când credeam că ceva mai frumos decât priveliştea Dobrogei de pe stâncile de pe Culmea Pricopanului nu pot vedea, am primit un bonus neaşteptat: un peisaj marţian. Pe care cred că nu-l poţi prinde decât toamna. E clar, trebuie să revin primăvara să văd cum e atunci.




Alte atracţii în Munții Măcinului
Dacă poţi, rezervă-ţi măcar două zile în Munții Măcinului. Primăvara e plin de flori colorate, poieni întregi cu bujori. Toamna ai altă paletă de culori, la fel de intense. Poţi com’ntinua excursia cu cel mai înalt vârf, Ţuţuiatu. Aici vei da de o vegetaţie mai abundentă, cei drept. Dar şi toamna e interesant.

Evident, şi pe Ţuţuiatu vei avea panorame splendide.

În zona Greci-Turcoaia e şi lacul Iacobdeal, despre care ţi-am mai povestit aici.

Excursia poate continua către Enisala şi apoi către litoral sau Deltă. Un circuit în Dobrogea poate fi o idee excelentă în orice anotimp.