iul. 20, 2022
Posted by: Editor

„Am fost un dobitoc”

Asta a spus Tudor Postelnicu unul din oamenii lui Nea Nicu la procesul de după căderea comunismului. Sigur, e un context special cel în care unul din tovarășii de seamă și-a făcut autocritica. Dar acesta nu este un articol despre comunism sau despre Tudor Postelnicu. E unul despre o meteahnă extrem de enervantă a românului.

sursa imaginii pixabay.com

Când e prins cu fofârlica, chiar și dacă se vede de pe lună că a făcut o prostie, românul nu ți-ar recunoaște în ruptul capului „da, mă, am făcut-o de oaie, recunosc”. Eventual, un „îmi pare rău”, dar deja scuzele vin cănd chiar recunoști.

Da, recunosc

Pe la primele mele joburi am avut o șefă „a dracu”, o tipă care se enerva rău când cineva dădea vina pe altul atunci când era evident că greșise. Mai ales unul din colegi era ținta ei favorită. Și să te ții sudalme! La un moment dat, cineva i-a zis omului, George îl chema: „data viitoare zi-i și tu: „da, bă! recunosc, eu am făcut! Îmi pare rau și îmi asum și încerc să nu mai fac”. George a ținut minte și cu prima ocazie cu care șefa a venit peste el ca un paraleu, omul a zis spăsit „da, recunosc.” Reacția a fost șocantă pentru noi, cei de față. Șefa s-a blocat, a rămas uluită câteva secunde apoi i-a zis „ăăăă, da. Data viitoare să fii mai atent” și a plecat în biroul ei, probabil ca să proceseze ceea ce tocmai se întâmplase.

sursa imaginii pixabay.com

Ce-i așa greu să recunoști?

Ca jurnalist, mi-a fost dat să văd nenumărate cazuri de-a lungul anilor în care persoane sau instituții publice nu puteau recunoaște în ruptul capului că au greșit. Preferau să dea vina pe alții. Niște meștri ai pasării vinei sunt politicienii. Liviu Dragnea a dus meteahna pe culmi nebănuite cu invenția lui, statul paralel. Înaintea lui, Nea Nicu, săracu, dădea vina pe „agenturili străine”. Am strâns de-a lungul timpului câteva scuze recurente, în care unii par să creadă ca în Scriptură:

  • Statul paralel. S-a zis, s-a râs, s-a fumat. Expresia e atât de golită de conținut încât acum mai e folosită doar în glumă. Deși poate, cine știe, ăsta chiar o exista, mai știi?
  • E scoasă din context. Aici era presa vinovată. S-a tăiat la montaj, s-a dat pe post ce a vrut presa ticăloasă, s-a răstălmăcit. Dar porumbelul era deja scăpat. Vezi? Data viitoare să ții minte să ai grijă ce spui.
  • Era beat/fumat. Nu e scuză. Te duci și te culci și vorbești treaz.
  • E o conspirație. Asta e preferata mea, de un ridicol absolut. Cineva ne vrea răul, ne lucrează. Cine bre? Un sociolog îmi spunea odată că placa asta cu conspirația e inventată de om pentru a se valoriza. Sunt important, spun adevărul, deranjez, normal că vor niște forțe oculte să mă pună sub obroc. Dar eu zic așa. Data viitoare când îți mai vine să pui placa asta, gândește-te la Dragnea. Chiar, ai mai auzit ceva de el în ultima vreme?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.