Anglia PCR
dec. 05, 2021
Posted by: Editor

Anglia reintroduce testarea acasă

Odată cu apariţia tulpinii Omicron ţările lumii s-au grăbit să ia măsuri. Marea Britanie a fost prima care a introdus carantina pentru cei care vin din Africa de Sud şi alte câteva ţări vecine.

La scurt timp, autorităţile din Anglia au cerut testare obligatorie PCR pentru toţi turiştii indiferent dacă sunt sau nu vaccinaţi. În plus, aceştia trebuie să stea şi în carantină până la aflarea rezultatului (ca 2, 3 zile maximum). Măsura a intrat în vigoare de la sfârşitul lui noiembrie pentru 3 săptămâni. Apoi şi România a luat decizii importante pentru cei care călătoresc în sau din Marea Britanie (le găseşti pe larg aici). Le lămurim pe rând, ca să nu le încurcăm.

Turişti mai puţini în Anglia şi teste PCR mai scumpe

Ideea de a sta în carantină timp de 2, 3 zile a fost de ajuns pentru ca cei care îşi programaseră un city break la celebrul Târg de Crăciun de la Londra. Mulţi au decis să renunţe la planuri. În paralel, operatorii de teste din Anglia au scumpit peste noapte analizele PCR. Preţurile au sărit de 100 de lire pentru cei care voiau să afle rezultatul în câteva ore. Cei care s-au încumetat să călătorească în Anglia au luat cu asalt centrele de testare de aeroporturi ca Luton sau Heathrow astfel încât acestea deveniseră greu de accesat fără o programare făcută cu mult timp înainte.

Noi reguli de pe 7 decembrie

În Marea Britanie sunt deja cazuri de Omicron, ca şi în România de altfel. Autorităţile din Anglia s-au gândit că nu e de ajuns să faci test PCR în primele 2 zile şi să stai în carantină, aşa că au reintrodus un test făcut în ţara de plecare. Acesta poate fi PCR sau rapid. Regula intră în vigoare de pe 7 decembrie, ora 4 dimineaţa. Sunt exceptaţi copiii sub 11 ani!

Dar stai, România cere la revenirea din Anglia încă un PCR

Credeaţi că scăpaţi doar cu atât? Nu, din 10 decembrie trebuie să faci şi la revenirea din Anglia un test PCR, pentru intrarea în România. Măsura se aplică inclusiv celor vaccinaţi care vin din afara spaţiului UE (cu excepţia Elveţiei şi a Spaţiului Economic European). Anglia s-a retras din UE şi din SEE.

Aşadar, cine vine din Anglia face un test PCR înainte de a ajunge în România. Mult mai rău stau românii care vor să călătorească în Marea Britanie. Ei au de făcut 3 teste…Deci, pe scurt, dacă pleci în Anglia începând cu data de 7 decembrie, trebuie să faci 3 lucruri înainte de plecare:

  • un test PCR sau rapid în ţară cu 2 zile înainte de plecare.
  • comanzi şi plăteşti un test PCR, de făcut în primele 2 zile de la sosirea în Marea Britanie.
  • completezi un PLF (passenger locator form) cu 48 de ore înainte de plecare.

Odată ajuns în Anglia, îţi faci un test PCR în primele 2 zile de la sosire (poate fi chiar în prima zi). Te izolezi apoi până afli rezultatul. Cu 2 zile înainte de plecarea din Anglia faci încă un test PCR, de data aceasta pentru România. În caz contrar, faci carantină, chit că eşti vaccinat… Şi uite aşa vor ajunge cei care călătoresc în această ţară să fie cei mai testaţi cetăţeni europeni…Măsura e valabilă la noi până pe 8 ianuarie.

În Anglia doar cu paşaport

Regulile lor s-ar putea schimba însă în jurul datei de 20 decembrie. Orice modificare valabilă pentru intrarea în Anglia, inclusiv lista operatorilor de teste PCR şi formularul PLF sunt disponibile pe site-ul oficial al guvernului (link aici).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.