Sunt deja semne că 2022 va fi un an bun pentru turism şi ar fi şi cazul să se întâmple asta. Sigur, primii care vor calatori fără restricţii, teste covid şi ameninţarea carantinei vor fi cei cu 3 doze de vaccin şi certificat verde, acceptat şi în afara UE. Nu m-ar mira ca ţările europene cu turism dezvoltat să îşi nuanţeze această cerinţă în apropierea verii ca să primească şi turişti nevaccinţi. În fond, de ce nu ar fi banii lor la fel de buni?

În acest context optimist, Conde Nast Traveller a făcut o listă de trenduri care vor marca turismul în 2022. Înainte de a începe lista jurnaliştii punctează o chestie despre care s-a vorbit mult şi la noi: asigurările de călătorie. Deşi nu prea îi interesa asta pe români, să te îmbolnăveşti de covid în vacanţă nu e o perspectivă prea plăcută. În rest, predicţiile lor nu conţin foarte multe surprize, cu exceţia unui trend interesant care ar putea lua amploare şi la noi: retreaturile. Detaliem mai jos.
Principalele trenduri în 2022
Graniţe redeschise şi zboruri lungi
Redeschiderea graniţelor, aceasta pare a fi o tendinţă importantă. După 2 ani unele destinaţii inaccesibile ar putea fi din nou vizitate: Australia, Noua Zeelandă. Japonia, China. Odată cu ele şi zborurile lungi. Dar chiar şi aşa, nesiguranţa îşi va spune cuvântul. Vă amintiţi ce s-a întâmplat cu Africa de Sud care peste noapte s-a închis din cauza variantei Omicron.

Lux, all inclusive şi destinaţii pentru muncă remote
Jurnaliştii Conde Nast au trecut printre noile tendinţe şi excursii extravagante, expediţii, safari şi preferinţe pentru all inclusive. Justificate după doi ani în care s-a călătorit puţin şi cu frică. Şi dacă ne lăsăm imaginaţia să zburde, e loc şi de expediţii în afara orbitei, în spaţiu.
Dar pandemia a dat un nou sens muncii de acasă. Şi dacă tot eşti propriul şef, de ce să nu munceşti din paradis? Numite plastic de Conde Nast „barefoot workations”. Din ce în ce mai multe ţări au lansat vizele de lucru pentru nomazii digitali. Barbados, Anguilla, Republica Dominicană, Mauritius, Bermuda şi Aruba s-au marketat ca destinaţii de lucru remote.
Destinaţii „Netflix”
Nu e de mirare că un film sau un serial celebru pot lansa turismul într-o anumită zonă. Vă amintiţi poate cazul Dubrovnik, redescoperit după Game of Thrones. Sau Islanda după serialul Trapped. Sau, de ce nu, Emily in Paris. Conde Nast dă ca posibilă nouă atracţie Scoţia după succesul serialului A Very British Scandal.

Şi dacă tot e vorba de seriale, Nine Perfect Strangers este inspiraţia pentru unul din trendurile mai „speciale”, pe care nu degeaba le-am lăsat la final.
Retreaturi de yoga şi șamanism
Retreaturile şi taberele de yoga şi spiritualitate nu sunt neapărat o noutate. Doar că la noi, din păcate, ele poartă chiar şi acum stigmatul MISA. Dacă treci de chestiile astea, poţi descoperi oferte intersante în special dacă eşti pasionat de mişcare şi nutriţie. Conde Nast merge mai departe însă. Nu doar retreat ci şi tratamente neconvenţionale.

Dacă nu ştiai, în serialul Nine Perfect Strangers participanţii la o astfel de tabără de detoxifiere, spiritualitate etc erau trataţi cu substanţe halucinogene. Ei, da, sunt și agenții specializate în astfel de experiențe, în care ritualurile ținute de șamani și consumul de ayahuasca sunt ceva firesc. Și chiar așa, după doi ani de chin un ritual șamanic poate va alunga total restricțiile ca să fie toată lumea fericită.