Nemţii nu fac treabă de mântuială, asta auzim deseori. Inclusiv capitala lor inspiră asta: ordine şi disciplină. Noi nu ne jucăm aici, nu punem floricele, construim pentru eternitate. Cuvântul cel mai potrivit este „monumental”. De exemplu, dacă Roma este un oraş solar şi gălăgios, Berlinul este minimalist şi auster. Bineîneles, şi arhitectura lor exprimă asta.

Multora Berlinul nu le place şi îi înţeleg perfect. În plus, prognoza meteo îţi poate da planurile peste cap. De exemplu, am prins în septembrie o zi cu 30 de grade şi următoarea cu 14.

Kurfurstendamm

Adică un fel de Champs Elysee al Berlinului. Este cea mai bună zonă în care să faci cumpărături. Şi da, capitala Germaniei este o destinaţie foarte bună de shopping. Dacă vrei boutique-uri de designer, cu haine minimaliste şi parfumuri de nişă mergi la Zoom Berlin. În plus, terasa îţi oferă vizibilitate către grădina zoologică, mai precis spre zona cu maimuţele simpatice şi ursuleţii panda. Mai încolo ai magazinul KaDeWe (Kaufhaus des Westens). O menţiune specială pentru iubitorii de parfumuri: chiar de la intrare aici găseşti de toate. Parfumuri de nişă, clasice, case mai mult sau mai puţin cunoscute. Tot pe acelaşi bulevard vei găsi şi vestitul Karstadt, care îţi va aminti de magazinele comuniste de pe vremuri. Pentru nostalgici. De altfel, deseori vei vedea clădiri comuniste, gri în Berlin. Ca să îţi aminteşti cu drag de casă.

Domul, Poarta Brandenburg şi insula muzeelor

Dacă ai mai puţin timp la dispoziţie, ai de ales dacă mai vizitezi muzeele. Eu nu le-am văzut şi îmi pare rău, mulţi recomandă Berlinul tocmai pentru muzee şi cluburi, aşa că e clar că merită şi a doua vizită. Dacă vrei să bifezi obiectivele din ghiduri, le poţi cuprinde într-o zi, de la un capăt la altul. Simbolurile oraşului sunt Poarta Brandenburg, Domul şi vestitul Zid al Berlinului, dar pentru acesta va trebui să iei un mijloc de transport dacă eşti în zona primelor două.

Domnul Dom

Pe drum spre cele două te poţi opri în Alexanderplaz pentru o vizită la Turnul Televiziunii. De aici poţi vedea o panoramă completă a oraşului dar poţi lua şi masa în restaurantul de la ultimul nivel.

Masă cu privelişte comunistă. Romantic.

Tiergarten

În traducere, parcul jivinelor. Berlinul este un oraş foarte verde, plin de lacuri, parcuri şi spaţii verzi nesfârşite. Şi ce mi-a plăcut mie cel mai mult este că autorităţile au încercat să păstreze un aspect cât mai natural. Tiergarten, cel mai mare parc al Berlinului, arată ca în pădure, aerul e curat şi rece. Nu tu panseluţe, nu tu bibiluri. Poate doar nişte nudişti pe iarbă, e ceva firesc pe acolo. Am tras şi noi un pui de somn pe iarbă în Tiergarten, dar îmbrăcaţi.

Mai romantic decât în turnul televiziunii, ce-i drept.

Siegessaule

Parcul jivinelor, cu vedere spre Victory Column.

Din Tiergarten te întâmpină statuia masivă, impresionantă a lui Herr Bismark, privind autoritar la doamna în auriu. Imaginea luminoasă a Victory Column sau Siegessaule ţi se va părea poate cunoscută de undeva, mai ales dacă îţi place U2. Videoclipul piesei Far Away So Close este filmat în Berlin iar această statuie are un rol important. Poţi urca până în vârf , ca Bono, (cu un efort considerabil) sau poţi să te scuzi că ai rău de înălţime.

De la Victory Column o poţi lua frumos spre centru, ajungând la Bundestag şi râul Spree.

Poţi face o plimbare frumoasă pe Spree. Romantism, din nou.

Am lăsat spre final o menţiune specială pentru toate persoanele de vârsta a treia care m-au impresionat în Berlin. Am nimerit în perioada maratonului, la care au participat foarte multe persoane în vârstă. Am văzut femei şi bărbaţi în formă excepţională la peste 70 de ani. Prin oraş îi vei vedea cel mai des îmbrăcaţi sport, pe bicicletă, cu feţe radioase, dornici oricând să îndrume turiştii care se pierd pe străduţe. Este foarte evidentă şi grija pentru persoane care nu se pot deplasa uşor. Există rampe speciale, facilităţi pentru acces. Şi pentru asta Berlinul, implicit autorităţile lui, merită un sincer Bravo, Sehr Gut!

Editor - Autor

Articole Asemanatoare

Ai Ceva De Spus?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.