Bucureşti
iul. 05, 2021
Posted by: Editor

București, Amsterdamul estului

De luni dimineața, pe când bucureștenii se uitau plictisiți la pozele de pe Facebook ale celor din vacanță o postare șoc i-a scos din toropeală. Mai mai să le pice cafeaua de pe masă! Andrei Caramitru, vajnic luptător din tastatură, propune legalizarea marijuanei și a prostituției cu scop turistic! Postarea lui a avut atâtea redistribuiri și comentarii încât mulţi dintre cei care nici nu auziseră de Andrei Caramitru au avut ocazia acum să afle prin această postare îndrăzneaţă. Capitala să devină un fel de Amsterdam al estului datorită destrăbălării care a devenit un fel de marcă înregistrată în Centrul Vechi din Bucureşti. Așa ceva nu poate trece necomentat.

Ateneu Bucuresti
Ce propune Andrei Caramitru

Ca să devină caoitala Amsterdamul estului ar trebui ca autorităţile să fie mai flexibile. Să legalizeze marijuana şi prostituţia, care şi aşa colcăie în Centrul Vechi din Bucureşti. Combinaţia de fete plus băutură ieftină e deja una câştigătoare iar zona chiar e plină de turişti. ” Cum devenim tari pe City break? Simplu. Amsterdam al estului. Liberalizăm așa: marijuana și prostituția. Și prostituție e oricum in draci (e plin centrul vechi). Io va zic. Dacă Bucureștiul devine Amsterdam-ul estului, Las Vegas-ul Europei, rupem. (…). Vorbim de miliarde de EUR venituri pe an aici in România. 200.000 de job-uri„, concluzionează Caramitru.

Pasajul Vilacrosse, centrul vechi Bucureşti
Pasajul Vilacrosse, parte importantă în centrul vechi din Bucureşti
E o idee rea sau… nu chiar?

I-am întrebat pe jurnalistul Cătălin Antohe şi pe bloggerul de turism Cezar Dumitru cum li se pare propunerea. Şi, ce să vezi, nu li se pare deloc o idee rea. Şi nu ai nevoie nici măcar de marijuana când ai atâtea baruri şi cluburi în Centrul Vechi din Bucureşti. Bine, la capitolul originalitate nu am puncta mare lucru. Cezar Dumitru dă chiar exemplul Batumi, care a devenit un fel de Las Vegas al estului. Cât despre droguri şi prostituţie, sunt deja destinaţii celebre pentru asta. Şi pentru distracţie am avea Cracovia, punctează Dumitru.

Curtea Sticlarilor Bucureşti

Dar nu asta e problema noastră, ci faptul că la noi turismul s-a dezvoltat de la sine, ca un soi de buruiană. Şi asta s-a întâmplat inclusiv în centrul vechi din Bucureşti. „Din păcate Romania este singura ţară din Europa care nu are o instituţie care să se ocupe de promovarea ţării. Mai există câteva care sunt foarte active la nivel de oraş, cum ar fi Sibiul şi Oradea. Dar la nivel de Bucureşti nu a existat niciodată nimic şi am senzaţia că nu există niciun interes. Iar la nivelul României, de asemenea„, crede Cezar Dumitru.

Cătălin Antohe este şi el de părere că turismul de tip city break ar putea aduce bani la buget. Nu poţi să te bazezi doar pe Casa Poporului, nu? „Ne-ar trebui o strategie pentru a promova un anumit produs de nişă dar cine să facă o astfel de strategie? Ar trebui ca turismul să fie un obiectiv prioritar. Se pot scoate foarte mulţi bani, majoritatea acelor sume ar intra la bugetul Bucureştiului. ” Cătălin aminteşte că fostul primar, Gabriela Firea, avusese un astfel de proiect de promovare online. Care a rămas proiect, apoi a venit alt primar şi gata.

Mai e ceva. Poate Amsterdam, cu o tradiţie atât de veche în turismul de distracţie ar fi o ţintă prea greu de atins. Ne putem compara însă cu Lisabona, unde centrul vechi seamănă foarte bine cu cel din Bucureşti.

Bairo Alto, Lisabona
Bairo Alto, Lisabona
Bairo Alto, Lisabona

În concluzie, ideea nu ar fi chiar aşa de rea. În plus, odată blocaţi printre pahare şi fetele frumoase în centrul vechi din Bucureşti, turiştii nici nu ar mai apuca să dea de taximetriştii ţepari, drumurile pline de gropi şi mizeria specifică. Vine omul, scoate banul, pleacă apoi fericit. Hai noroc!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.