iul. 04, 2021
Posted by: Editor

Care-i treaba cu certificatul verde

Nu ne putem plânge chiar atât de tare: vara lui 2021 ne-a adus o libertate de mişcare mult mai mare. Era de aşteptat, după dezastrul produs de pandemie în special în turism. Se ştia foarte clar că oamenii vor dori să călătorească şi să se întoarcă la lucru în ţările europene în care le mersese atât de bine până în pandemie. Şi pentru asta s-a găsit o soluţie: certificatul verde.

Sigur, au fost multe controverse. S-a comentat că e discriminatoriu, că evoluţia pandemiei e imprevizibilă. La momentul în care scriu acest articol se pare că a fost o soluţie bună pentru moment. Şi asta chiar dacă deja nişte băieţi inventivi din Italia au reuşit să falsifice „paşaportul verde”. Italieni, da? Nu români! Şi i-au şi prins. Hm, poate de aceea, că nu aveau şmecheria noastră. Dar, în fine, dacă tot ne vom plimba cu actele după noi, e necesar să aflăm cu toţii care-i treaba cu certificatul verde.

Câteva detalii necesare

În primul rând trebuie să ştii că certificatul se descarcă de aici. Unii spun că s-au descurcat repede, alţii că ar fi putut să fie mai bine făcut. Cert e că m-am aşteptat să pice site-ul. A picat, dar temporar. Oricum, nu a fost atât de rău pe cât ne-am fi aşteptat semn că STS-ul şi-a făcut totuşi treaba.

sursa pixabay.com

Cei care l-au descărcat au constatat că cel mai simplu e pentru cei vaccinaţi. În cazul lor certificatul are cea mai mare acoperire în timp, spre deosebire de test, care are o valabilitate scurtă şi bine definită. Pentru unii dintre cei care au trecut de curând prin boală treburile sunt ceva mai complicate. Dacă ai un test oficial care să ateste că ai avut covid e simplu. Dacă ai stat izolat şi ţi-ai făcut un test rapid cumpărat de pe net…nu te poţi baza pe el pentru că nu e o dovadă.

sursa imaginii: pixabay.com

Am vorbit cu Ramona Colea, CEO Flightclaim şi cu Claudia Tocilă, director de marketing la Vola, să mă lămurească ele care-i treaba cu certificatul verde. Care sunt avantajele? Dar dezavantajele? Iată cum văd ele lucrurile.

Avantajele certificatului verde

Claudia Tocilă este de părere că din ce în ce mai multe ţări vor adera la această formulă de turism. Oricum, dacă pleci într-o ţară din afara Uniunii Europene, informează-te la consulat, la MAE. Deocamdată 27 de state membre UE au aderat la certificatul verde, dar este posibil ca şi altele să intre în colaborare. Probabil Turcia, Israel şi chiar Marea Britanie. Ceea ce ar fi în mod evident un avantaj. Se simplifică lucrurile. Dar nu te baza doar pe certificatul verde!

Pe lângă certificat şi acte de identitate vei mai avea nevoie de un document important pe care oamenii deseori îl uită. Passenger Locator Form, un chestionar în care apar printre altele adresa de la destinaţie, numărul de telefon şi durata şederii. „El este în momentul acesta cerut cam de toate ţările europene, deci ţările primesc turişti pe baza acestui document care trebuie prezentat la îmbarcare” atrage atenţia Claudia. „Este foarte importat să verificăm unde se completează, cu cât timp înainte, pentru că unele ţări îl cer cu 48 de ore înainte, altele cu 24. Altfel nu vom putea pleca”, spune ea.

Din fericire, agenţiile şi companiile aeriene te anunţă şi îţi trimit formularul ca să îl completezi. Unii pasageri nu vor şti de el şi vor sta să îl completeze în aeroport, ceea ce va duce la întârzieri.

Dezavantajele certificatului verde

Un prim dezavantaj: aglomeraţia. Ramona Colea nu e foarte optimistă. Totul va dura mai mult: check in-ul, îmbarcarea, verificările. Ramona aminteşte şi de scrisoarea pe care au trimis-o către UE reprezentanţi ai companiilor aeriene. „Timpul de navigare pe aeroporturi în timpul unei călătorii s-a dublat la 3 ore de la 1-1 / 2 ore înainte de pandemie, a declarat vicepreşedintele european al IATA, Rafael Schvartzman (detalii aici).

Mai e un lucru: nu toată lumea are competenţe digitale, atrage atenţia Ramona Colea. Am văzut chiar eu cum persoane simple care se întorceau la muncă în Italia le reproşau celor de la Wizz Air că ele nu au mail, imprimante, internet pe telefon şi alte facilităţi care să le permită o informare mai bună. De ce nu se spune la televizor ? întreba o doamnă înainte de îmbarcare.

Aşa că am discutat chiar pe B1tv cu Claudia Tocilă inclusiv despre faptul că va trebui să fii în aeroport mult mai devreme decât ştiai dinainte de pandemie. „Dacă înainte plecam cu 2 ore înainte, acum e mai bine să plecăm şi cu 3, 4 ore mai devreme ca să evităm aglomeraţia”, recomandă ea.

Un alt dezavantaj este că celor mici nu li se aplică certificatul verde. Unii trebuie testaţi, în funcţie de vârstă. Majoritatea vor intra cu un test antigen, subliniază Claudia. Şi aici informarea este esenţială.

Şi mai e un lucuru pe care ambele îl spun: este responsabilitatea pasagerului! El trebuie să aibă grijă că are toate actele, că s-a informat. Cât despre curse anulate, amânate şi alte încurcături, acum companiile vor avea un ţap ispăşitor, crede Ramona Colea. Este vorba despre stat. El învârte, ia decizii şi tot el poate să îţi strice vacanţa prin decizii luate de pe o zi pe alta. Măcar noi să fi făcut tot ce ne stă în putinţă să ne facem vacanţa reuşită. Atît cât se poate în vremurile astea.

Comments ( 2 )

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.