Se făcea că stăteam într-o seară şi frunzăream” Facebook-ul. Şi printre nenumărate ştiri despre covid dau de o bijuterie de articol semnat de Diana Cosmin în care autoarea ne povestea cât de multă bucurie i-a produs reîntâlnirea cu un parfum din adolescenţă: Yellow Jeans, din seria celebră lansată de Versace în anii 90.
Ca o madlenă, articolul Dianei mi-a adus în minte nenumăratele parfumuri pe care le-am iubit şi care acum nu se mai produc. Alchimie de la Rochas, Une Touche de Naf Naf, splendidele Sotto Voce şi Venezia ale casei Laura Biagiotti.
Care-i treaba cu parfumurile vintage şi de ce ne atrag? Pentru că vrem să mirosim altfel decât hoardele de la mall? Pentru că vrem să fim mai cu moţ? Şi astea, da. Dar şi pentru că un miros are incredibila capacitate de a ne purta în timp, la fel ca şi muzica.

Iar de asta zău că merită pânda pe Ebay, pe diverse alte site-uri de vânzări sau apelul la surse „exotice” despre care veţi afla mai jos. Să pornim, deci, la drum.

Pentru început, să spunem că atunci când ne referim la un parfum vintage este vorba de unul care ori nu se mai produce ori are altă formulă decât în prezent. Şi asta pentru că unele ingrediente nu mai pot fi folosite, după cum exlicam în alt articol.

De ce sunt scoase din producţie unele parfumuri
Am întrebat-o pe Dana Sandu, autoarea blogului Nas de Nas de ce ne dispar parfumurile de sub nas. E ceva paranormal la mijloc, poate?

Când colo, Dana mi-o trânteşte: „Nah. Aş vrea io să fie aşa dramatică şi de telenovelă treaba, pentru că asta ar implica un soi de intenţie, dramă, risc, creativitate în marketing, schimb efectiv de emoţie cu publicul pe care vrei sa-l manipulezi”.

În realitate, treaba e mult mai prozaică. Concluzia e că motivul dispariţiei este adeseori unul banal, dar viaţa de după a parfumului este una spectaculoasă, ajungând la scoruri imense pe site-urile de profil.

Care-i treaba cu parfumurile discontinuate? am întrebat-o şi pe Ana Stoian, creatorul blogului Ana y el perfume. „Există mai mute motive pentru care un parfum este scos din producţie. Principalul fiind: producţia sa nu mai este profitabilă pentru marcă sau companie.

Principalele ingrediente care îl compun sunt pe cale de dispariţie sau, datorită rarităţii, preţul lor creşte atât de mult încât producerea parfumului nu mai reprezintă viabilitate.” Se mai schimbă şi gusturile, punctează Ana. „Cerinţa continuă a pieţei de nou, ceea ce duce la înlocuirea definitivă (sau, în multe cazuri, adaptarea) a parfumurilor clasice cu altele moderne.

Anumite parfumuri cu materiale naturale au fost discontinuate din cauza faptului că materialul cu batch-ul din anul X nu mirosea la fel cu cel din anul Y, practic acest lucru afectează rezultatul final.”

Mai e o chestie de spus. Parfum discontinuat nu înseamnă neapărat vintage. Poate fi vintage un Shalimar din anii 80, dar parfumul se produce în continuare. Doar că raritatea ingredientelor folosite acum 40 de ani sau mai mult (Shalimar a fost creat în 1921!) îl fac mult mai valoros decât cel vândut în 2021. Care-i treaba cu parfumurile vintage poţi citi pe larg şi din secţiunea specială de pe blogul Danei.
Ce se întâmplă cu parfumurile scoase de pe piaţă

Dana Sandu zice că toate parfumurile discontinuate sunt căutate, dar unele ajung la nivel de „Sfântul Graal”. Şi aici nu vorbim doar de case mari, ci şi de Body Shop şi Yves Rocher. „Uleiurile alea de la Body Shop, în sticlele grase pe care le luam la gramadă în primii ani de facultate ca să avem ce amesteca în cremele de corp, se vând pe eBay cu câte 100$ bucata. De la altele se vând şi sticlele goale, cutiile, ori materialele de prezentare.”

Care sunt cele mai căutate parfumuri discontinuate
În general, Guerlain e firma cea mai căutată pentru vintage şi discontinuate, spune Dana. „Pentru publicul care ştie îndeajuns despre vintage, Guerlain e cel mai popular brand la colecţionat, pentru că are varietate (multe, multe parfumuri lansate), volum (s-a făcut destul din toate cât să se găsească relativ uşor), veracitate (se păstrează mai bine decât altele, în general).
Sunt şi anumite ingrediente rare sau interzise care fac dintr-un parfum discontinuat o pradă valoroasă.

Ana Stoian vorbeşte despre parfumurile care conţin santal de mysore, oakmoss, mosc sau nitromusk. Cum ar fi: Jicky Extrait, Parure şi Terracotta de la Guerlain, Byzance de la Rochas, L”Interdit de la Givenchy, Balenciaga Cristobal, Cacharel Gloria, Asja Fendi, Gucci Envy for Men şi Gucci Envy for Women, Issey Miyake Le feu, Karl Lagerfeld KL, Nuit Indienne de Jean Louis Scherrer, Fleur de Male Gaultier 2 şi altele.

De unde poţi cumpăra parfumuri discontinuate
Dacă ai inima deschisă şi ochiul format, vei da cumva de ele. Eu nu am cumpărat niciodată de pe Ebay, de exemplu, dar probabil o voi face la un moment dat. La sugestia Danei am aruncat un ochi pe okazii.ro şi, surpriză, mi-am găsit preferatul, Versus Donna. A venit din Arad înfăşurat ca un bebeluş în folie cu bule.

Târgurile de vechituri pot fi o sursă bună. Am o întreagă „armată” de miniaturi de la domnul Mihai, simpatic şi slobod la gură, vânzător la târgurile de la MŢR sau la „şosea”.

Cea mai tare sursă e cea dezvăluită de Dana într-una din emisiunile noastre: auction sales. Merge în Statele Unite, însă, nu la noi. Un om moare, casa lui şi tot ce e în ea se scoate la vânzare. Iar în baie dai de un Shalimar din anii 80, să zicem, un Chamade din anii 70 şi un Vol de Nuit antic. Ceea ce Dana a numit „parfumurile de la mort”.

Evident, poţi să îţi iei şi ţeapă cumpărând parfumuri care nu au fost bine păstrate. Vânătoarea vine cu inconvenientele ei. Vine însă şi cu imensa plăcere de a te întoarce în timp. La vremea facultăţii. La primul iubit. La părinţi. Acasă.