Virusul ăsta blestemat te face din om neom. La propriu, inainte sa te omoare, eventual. În general, se spune că dacă îl pui pe om în situații limită va ieși din el ori ce e mai bun, ori ce e mai rău.
Deocamdată, ce a scos coronavirusul din noi? Dincolo de frică, normală în fața bolii, a morții și a necunoscutului, românii au recăpătat o spaimă comună în comunism: cea de a nu avea provizii în frigider. Nouă asta ne dădea siguranță într-o perioadă în care aveam multe restricții.

Spaima că vei rămâne fără hrană
Am văzut cu toții ce s-a întâmplat în supermarketuri. Spaima asta era ceva nou pentru cei mai tineri. Ceva strămoșesc s-a activat însă în ei. Și în cei înstăriți și în hipsteri și în corporatiști. Foamea nu știe din astea iar frica nu se încurcă în subtilități.

Vedeam deseori în supermarketul din zona mea cupluri tinere, eventual cu un copil, oameni foarte bine îmbrăcați, cu mașini scumpe, cumpărând aproape exclusiv paste bio, pâine cu maia, avocado, fructe bio. În fine, ați înțeles ideea. Aceleași cupluri, de data aceasta cu măști la gură, cumpărau acum alimente strămoșești: câte un sac de cartofi, pungi de faină albă. Se ia pâine albă în pungă, umflată cu e-uri, ca să țină mai mult. Se vând cu succes iaurturile Danone, cu faimă proastă (nu știu dacă justificat) că sunt pline de e-uri. „Stau un an? Stau. Dacă intrăm in carantină?” Ce să zic, e bine că a trecut alergia la gluten sau lactoză. Avem acum alte griji, mai importante.
Iresponsabilitatea
După ce Italia a anunțat stare de alertă și s-a instituit carantina, un fenomen misterios a lovit satele și orașele din România. Oameni plecați de multă vreme la muncă în Italia, de care nu mai știai nimic, apăreau acum pe ulița din sat. Fane a lu Florica a fost văzut chiar la birtul sătesc, la povești cu băieții. A mers ieri și la plimbare prin sat, să vadă cine mai e pe acolo. Erau toți, până și cei care se duseseră la Milano la furat. Carantină? Ei, aș. Nu ma bagă ei pe mine la izolare nici mort.

„Italienii” au început să apară de peste tot. Din Milano via Germania, Viena sau Chisinău. Iar din Chișinău, cu autocarul până acasă, la ai lor. Sau cu mașina, în toiul nopții, fugind din carantină.

Mulți au convingerea că în România numărul cazurilor de coronavirus este mult mai mare, poate de ordinul sutelor. Și asta pentru că mulți nu au recunoscut că vin din zonele roșii. Celebru a devenit domnul Nelu, misteriosul cadru MAI, care a fost în Palestina. Cu amanta, cu nevasta, nu e clar. Clar e că și-a băgat familia în spital. Ca domnu Nelu, un medic din Marea Britanie, a revenit din Italia, s-a dus la muncă și a răspândit boala în tot spitalul.
Apariţia unor tratamente minune
Pe lângă aglomerația din supermarketuri a fost (și încă mai e) aglomerația din farmacii. O postare în care se vorbea de vitaminele C și D ca fiind eficiente în lupta cu coronavirusul s-a viralizat și ea. Postarea era semnată de un doctor misterios care ar fi „scăpat” o listă de recomandări pentru cadrele medicale care luptau cu virusul la spital . A fost cârligul perfect pentru ce a scos cornoavirusul din noi: o nație de specialiști în creșterea imunității. Uite așa, românii au ajuns să se trateze preventiv fără să aibă nimic. Lasă să fie, vitamina C e bună oricum.
Răutatea și invidia
Ce a mai scos coronavirusul din noi? O răutate latentă, pe care o banuiam deja chiar și la oameni blajini. Acum ne dăm în fapt, ce să ne ascundem, dacă tot ne bate moartea la ușă?

Așa cum scriam aici, chinezul și italianul au devenit țintele șicanelor și ale delațiunilor. Dacă până de curând îi lăudam pentru stilul lor și mâncarea bună, acum îi criticăm pentru modul în care au acționat în epidemie.
– Dom’le, iresponsabili italienii ăștia, și în carantină își beau cafeluța în oraș.
– Dar matale de unde știi?
– Păi nu stau și eu acolo? În Emilia Romagna…
Cazul Bellantoni
Acum ceva timp descoperisem un restaurant simpatic în București, cu mâncare siciliană. Îmi plăceau și atmosfera, mobila pictată și borcanele cu murături și provizii de pe rafturi. La prima vizită acolo, o doamnă fâșneață ne-a poftit în crama familiei, să ne alegem vinul. O primă impresie excelentă, ne-a abordat cum am intrat, spre deosebire de restaurantele în care stai o veșnicie să aștepți comanda iar chelnerii par să te urască sincer. Doamna în cauză era chiar proprietarul prăvăliei.

Am fost așadar în cramă, am văzut și o gașcă de pisici grase care se înfruptau dintr-un pește. Parcă era o scenă de film. Oamenii simpatici, mâncarea foarte bună. Habar nu aveam că doamna cea fâșneață, Amalia Bellantoni urma să devină vedeta unui show culinar. Și apoi victima unor atacuri incredibile, care i-ar putea obliga chiar să închidă prăvălia.
Cum a devenit italianul ciumă
Soții Bellantoni au o afacere de aproape 15 ani, începută cu o fabrică de cannoli siciliani. Apoi au făcut restaurantul. Mergea bine, iar soții Bellantoni au creat o comunitate autentică de la personal, ingrediente, rețete și ambient.

„Situația s-a schimbat de când a fost primul caz de coronavirus. Citez, a fost adus de italianu„, povestește Amalia Bellantoni. Nebunia a început de la un vecin.
„A sunat la secție să spună că suntem italieni și să vină să ne ia la spital că poate avem corona virus. Pe baiețel la școală îl întreabă in fiecare zi colegii dacă părinții lui au corona virus. Ieri un taximetrist a oprit în fața restaurantului și cum erau 3 baieți italieni și fumau în față, a început să înjure făcând referire la corona virus.
Sună lumea la telefon pentru rezervări și dacă răspunde soțul în italiană închid telefonul.

Au intrat 2 clienți să se așeze, îi salut și apoi vine soțul din bucătărie și le spune” buongiorno”. Se uită unul la altul și ies pe ușă . Următorii au spus că preferă să nu riște …și așa mai departe. De asemenea, m-a sunat o clientă să mă întrebe dacă am făcut analize personalului, ca să știe dacă vine la restaurant sau nu. Noi organizăm foarte multe activități educaționale pentru Școala Altfel la fabrica noastră de mozzarella care se află la 23km de București și în aceste condiții au fost anulate toate vizitele didactice.
A mai fost un episod şocant de care mi-a povestit Amalia. Era cu soţul la un control oftalmologic într-o clinică privată când pacienţii au început să vocifereze. Ba chiar s-a solicitat şi izoleta pentru cei doi din simplul motiv că vorbeau italiană.
Cât despre românii care au venit pe șest în țară, Amalia nu prea îi înțelege. „Toate aceste persoane care au mințit la vamă sunt pur și simplu inconștiente, pentru că în primul rând au fugit dintr-o zona sigură cum este Italia, cu un sistem sanitar de excelență, gratuit în acest caz de pandemie. În al doilea rând, pentru că vor îmbolnăvi și restul populației din România.

Noi vom continua să stăm acasă pentru că acolo unde este restaurantul este și casa noastră. Vom strânge din dinți și vom înfrunta virusul și mentalitatea oamenilor. „
Ce e dincolo de isterie
Dincolo de isterie poate fi şi ironie. Tot Amalia Bellantoni e protagonista unui episod interesant. După ce copilul ei a fost chinui de colegi la şcoală, a venit şi răsturnarea de situaţie. Mama unui copil din aceeaşi unitate de învăţământ a fost testată pozitiv cu noul coronavirus. Adică nu copilul italienilor era pericolul. Ce să vezi, boala era mai aproape de ei decât ar fi crezut.
Dar cel mai urât lucru din ceea ce a scos coronavirusul din noi este mizeria umană, colcăind sub plapuma spaimei. Spaima că vecinul va veni peste tine și te va infecta. După care îți va fura și din provizii. Spaima că se va afla că ai mers cu amanta in străinătate. Spaima că se va afla cum ți-ai angajat rubedeniile peste tot pe unde a fost rost de câștig. Spaima că vei ajunge în spitalele din România și că poate vei muri cu zile. Spaima că vei ajunge în carantină și autoritățile te vor lăsa să mori de foame. După ce cojim strat după strat de spaimă, poate dăm și de ceva bun. Ceva ascuns bine de ani de zile.