iul. 27, 2021
Posted by: Editor

Ce caută Roşia Montană la UNESCO

De ani de zile se vorbeşte despre includerea Roşiei Montane în patrimoniul mondial UNESCO. Vestea a venit în sfârşit pe 27 iulie. O bucurie pentru cei care au luptat ani de zile ca asta să se întâmple, dar şi un prilej perfect pentru speculaţii. Chestie la care ne pricepem de minune. Dincolo de interesele unora şi de latura politică supărătoare a chestiunii, trebuie să clarificăm câteva lucruri. Includerea unui obiectiv pe lista UNESCO arată că acesta este o valoare pentru umanitate şi că merită să fie prezervat ca atare.

Oricum, România are doar 6 locuri pe lista UNESCO, iar Roşia Montană nu e primul. Şi putem fi siguri că experţii internaţionali nu au fost interesaţi de şmecheriile politice. Nici măcar nu le-a păsat că îi vor strica ziua primarului Furdui din Roşia Montană. Acesta e a declarat ofuscat că „e o decizie defavorabilă pentru comunitate și pentru țară”. Oare aşa o fi zis şi primarul din Alberobello, de exemplu, când a aflat că trulii vor fi incluşi în patrimoniul mondial UNESCO? Adică să vină milioane de turişti în Alberobello? Dă-i dracu, ne strică nouă treaba aicea…

trullii din Alberobello, patrimoniul mondial UNESCO
Trullii din Alberobello sunt de mult pe lista UNESCO
Obiective româneşti din patrimoniul mondial UNESCO

Italia e campioana siturilor UNESCO, având 1000 de locuri pe listă. Evident, e o mândrie să în patrimoniu iar ţările se bat pentru listarea lor. România are 6 obiective deja listate de UNESCO. Bisericile din Moldova, Mănăstirea Horezu, Satele cu biserici fortificate din Transilvania, Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei, Centrul Istoric Sighişoara şi Bisericile de lemn din Maramureş. Avem şi două situri naturale: Delta Dunării şi Pădurile seculare și virgine de fag din Carpați .

Cine ştie, poate am fi avut mai multe dacă atât de multe locuri nu ar fi încăput pe mâna unor cretini. Sau dacă monumente deosebite nu ar fi fost distruse de renovări stupide, cu termopane şi gresie bej pe jos, de dat mai uşor cu mopul.

Se mai poate modifica lista?

În ultima vreme am observat o activitate intensă a UNESCO. Ba chiar aflasem şi că frumosul port din Liverpool a fost scos de pe lista obiectivelor de patrimoniu mondial din cauza unei dezvoltări imobiliare moderne inclusiv a unui proiect de ridicare a unui stadion monumental.

Albert Dock, eliminat din patrimoniul mondial UNESCO
Liverpool, Albert Dock

Deci da, includerea printre obiectivele din patrimoniul mondial UNESCO poate fi şi revocată. Iar englezii au păţit o ruşinică pe care noi o înţelegem foarte bine. Şi la care ar trebui să fim atenţi. Veţi vedea mai jos şi de ce.

Ce înseamnă listarea Roşiei Montane

În primul rând ar trebui să spunem că peisajul cultural minier Roșia Montană a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Institutul National al Patrimoniului specifica faptul că situl a fost inclus şi pe lista Lista Patrimoniului Mondial în Pericol (detalii aici). Principalul motiv, potrivit experţilor situl reprezintă „cel mai important, extins și divers din punct de vedere tehnic complex subteran minier al antichității romane, împreună cu zonele de exploatare a minereului, zone de locuit, zone sacre, necropole”. Practic, zona va fi protejată, dezvoltată, iar potenţialul ei turistic ar trebui să crească. Experţii vorbesc de „salvgardarea unei resurse culturale unice în lume, prin valorificarea potenţialului său economic în relație cu dezvoltarea turismului cultural şi de mediu, care însoțesc statutul de sit al patrimoniului mondial.”

Sursa imaginii: Facebook Rosia Montana in UNESCO World Heritage
Se mai poate face exploatare de aur?

Adrian Cioroianu zice că da. Şi el ştie bine ce zice, de vreme ce este delegatul permanent al României pe lângă UNESCO. El a expicat că nu toată localitatea intră în patrimoniul mondial UNESCO, ci fosta mină romană (detalii aici) Cât despre exploatare, „inscrierea pe lista Patrimoniul Mondial NU EXCLUDE continuarea exploatării în zonă, cândva, în viitor, de către firme românești sau în parteneriate.” Doar că dacă vrem asta, păţim ca cei de la Liverpool, că nu întâmplător am pomenit cazul lor. „În istoria recentă a UNESCO au fost cazuri de state care au decis modificarea sau exploatarea unor situri, drept care ele au fost retrase de pe lista Patrimoniului Mondial”. E cam clar, nu?


.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.