Ne-a luat ceva timp, dar ne-am prins şi noi că poţi face un city break in România. Şi aici nu mă refer la cele două zile de Vamă din vară şi weekendul de stat bară la bară pe Valea Prahovei (mai ales pentru bucureşteni). Nu, city break în toată regula, cam cum ai făcut când ai mers la Roma, Londra, Paris etc. La chestia asta au contribuit mult companiile low cost cu oferte decente, Air Bnb şi Instagram.

Pe Instagram, Oradea a devenit un soi de vedetă. Și autoritățile s-au mobilizat cu asociația Visit Oradea, al cărei site cuprinde o grămadă de recomandări. În 2019 Oradea a fost cuprinsă și în proiectul Cronicari Digitali. Chiar și în 2020, când mulţi români şi-au făcut concediile în ţară, Oradea a devenit una din destinaţiile atractive. Nu e de mirare că mulți s-au interesat de cazările de acolo şi de sugestii în legătură cu ce poţi vizita în Oradea şi în împrejurimi.


Cum a devenit celebră Oradea
Spuneam deja că reţelele sociale au avut un rol decisiv. În plus, ca şi Clujul, Oradea are lăudătorii ei care se jură că în oraşul de pe Crișul Repede are un aer aşa, occidental.

Ca şi în Cluj, primarul s-a evidenţiat ca bun gospodar. Ilie Bolojan a renovat în 4 ani o grămadă de clădiri reprezentative, cu mare grijă la finisaje. Să iasă ca prin 1900-1910, perioada în care Oradea s-a dezvoltat imens, graţie unor oameni cu bani şi cu bun gust. După ce le-a renovat, unii l-au lăudat iar alţii l-au înjurat că lucrează cu prietenii, că dă traficul peste cap, că le-a cerut şi prorietarilor o contribuţie (în rate, e drept).

Ilie Bolojan nu mai e primar acum, ci preşedintele consiliului judeţean Bihor, dar la primărie a venit tot un apropiat al său. Astfel că treaba merge mai departe. Bolojan a refăcut o mare parte din clădirile vechi, de patrimoniu. Practioc, tot ce poi vizita în Oradea este acum refăcut.

Problema oraşului era până acum vreo 3 ani legătura turistică. Sigur, Oradea poate fi cuprinsă cu succes într-un circuit cu maşina în Bihor şi judeţele învecinate. Evident, aşa cum ai ce vizita în Oradea ai şi zonele învecinate. Dar dacă nu vrei să îţi rupi maşina pe drumurile patriei, poţi lua un avion. După ce o perioadă la Oradea ajungeau doar cursele Tarom, acum a revenit Blue Air cu oferte mult mai avantajoase, cel puțin din București. Şi poate în viitorul apropiat se va concretiza şi planul lui Bolojan: o companie aeriană proprie. Ar fi o premieră, să vedem dacă le iese.
Ce poţi vizita în Oradea
Toate obiectivele sunt în centru, alături de restaurante şi cafenele. Malul Crișului este o zonă în care sigur vei găsi un loc unde să mănânci bine. O zi însorită de primăvară sau de toamnă poate fi excelentă pentru un city break la Oradea. Iată, pe scurt, recomandările mele
- Palatul Moskovitz, celebra clădire albastră din centrul vechi al oraşului. Evident, este mândria locului, cea mai pozată clădire din oraş.



- Palatul Vulturul Negru
Sau mai bine spus pasajul cu același nume, asemănător cu cel din Milano. Fostul proprietar a fost impresionat de galeria Vittorio Emmanuele, atunci când a vizitat-o la începutul secolului trecut. Aşa că a vrut să îşi facă şi el ceva asemănător acasă.

Acum Pasajul Vulturul negru este un loc de întălnire, sunt cafenele și restaurante
- Sinagoga Ortodoxă. O clădire cu splendide ornamentaţii maure, probabil cel mai „instagramabil” interior din Oradea.

- Muzeul Istoriei Evreilor. Pentru că merită să îţi deschizi ochii şi inima.
- Muzeul Rodia (Muzeul Farmaciei). Ca să numeri borcănaşele cu denumiri bizare şi ustensilele elaborate. Atât de multă vreme a fost acolo farmacie, că oamenii vin şi în ziua de azi după o reţetă.
Ți-aș recomanda cu drag și o vizită în Turnul Primăriei pentru o panoramă superbă a orașului, dar deocamdată acest obiectiv este în renovare.

Pe site-ul primăriei poți afla însă când se va redeschide dar și ce mai poți vizita în Oradea în funcție de sezon: târguri, evenimente, festivaluri, concerte. Fă-ți timp să descoperi acest oraș minunat.
Pingback:Cum ajungi ghid de turism - Irina Petraru Travel People
Pingback:Cele mai frumoase locuri din Bucureşti - Irina Petraru
Pingback:Era city break se încheie în 2021? - Irina Petraru