Ştiţi acele topuri pe care le fac site-urile despre destinaţiile la modă? Ei bine, în topurile din ultimii ani apare constant Islanda. Şi asta deşi ţara asta mică şi întunecată era ignorată până de curând de cei care îşi făceau drum prin zonă.

Cei mai mulţi se opreau la Suedia, mult mai cunoscută, mai mare şi cu un turism dezvoltat. Nu aveai prea multe motive să mergi în Islanda.

Şi asta până la explozia unui vulcan cu un nume atât de complicat încât nu putea fi pronunţat de niciun prezentator de ştiri: Eyjafjallakull. Ce trebuie să ştii despre Islanda? Stai liniştit, nu te obligă nimeni să-ţi fracturezi limba. Deşi o cântăreaţă din Islanda a încercat printr-un cântecel să ne înveţe cum se pronunţă corect. Iată:
Cum a ajuns Islanda vedeta Instagramului
Autorităţile nu s-au dat peste cap să îşi promoveze vulcanii, cascadele şi pufinii. Şi asta probabil şi pentru că au avut alte treburi, cum ar fi o criză economică gravă. Numai că ea a fost urmată de stimularea culturii şi a educaţiei şi de programe de prezervare a bogăţiilor locale. Rezultatul e unul uluitor: o ţară de scriitori şi artişti de primă mână şi o destinaţie în care natura pare neatinsă.

Evident, Bjork a dat şi ea o mână de ajutor, dar şi mai eficient a fost Instagramul. Reţeaua de socializare preferată şi de fotografi s-a umplut de imagini splendide din Islanda. Iar dintre fotografii noştri Ionuţ Iordache a devenit unul din obişnuiţii locului, atras el însuşi de fotografiile de pe Instagram.

A ajuns acolo prima dată în 2017, a revenit de încă două ori şi a bătut aproape toată insula cu maşina de teren. Astfel că acum de la el poţi să afli cam tot ce trebuie să ştii despre Islanda.
Aurora Boreală şi alte atracţii din Islanda
„Am ajuns prima oară în Islanda în 2017. La sfârșitul lui septembrie, atras de fotografiile de acolo și de speranța că voi vedea aurora boreală„, povesteşte Ionuţ. „La o oră după ce am aterizat, eram deja în pustiu și admiram cel mai frumos fenomen pe care l-am văzut în viața mea.”

Ce trebuie să ştii despre Islanda şi Aurora Boreală:
- Să călătoriți în perioada septembrie-martie (ideal ar fi la sfârșitul lui septembrie sau sfârșitul lui martie)
- Să vă instalați pe telefon aplicația vedur.is care să vă anunțe prognoza meteo. Ea vă arată şi care sunt șansele să vedeți aurora în ziua respectivă.
- Să vă îndepărtați cât mai mult de orașe.
Sunt foarte multe zone turistice: plaja Reynisfjara, gheizerul Strokkur, laguna Jökulsárlón, Sólheimasandur Plane Wreck.


Sunt nenumărate cascade: Dettifoss, Gullfoss, Svartifoss, Haifoss, Glymur, Seljalandsfoss, Skógafoss.


Iar dacă vrei să vezi pufinii şi papagalii de mare trebuie să călătoreşti vara.
Transportul în Islanda
Către Reykjavik poţi zbura din Londra, unde se poate ajunge lejer cu un low cost. Ar fi păcat să rămâi doar în capitală şi să pierzi spectacolul natural. Dar te poţi caza în hoteluri şi poţi călători apoi cu maşina.

Ce trebuie să ştii despre Islanda este că nu are trenuri. Te poți deplasa doar cu automobilul sau cu autobuzul.„ În toate cele trei călătorii ale mele în Islanda, am ales să închiriez mașină. Există foarte multe firme de rent a car, eu am închiriat de la companii locale care au prețuri mai bune. Un Duster costă cam 40 de euro pe zi, iar un campervan în jur de 100 de euro pe zi. Ai nevoie de card de credit și de o sumă destul de mare pe card pentru garanție.
„Pentru un tur al insulei ai nevoie de la 5-6 zile în sus. Islanda are un singur drum principal, Ring Road. Acesta are cam 1.300 de km și este și singurul deschis pe durata întregului an.” spune Ionuţ.
Cazarea în Islanda
Islanda este că e o ţară foarte mică. Sunt doar vreo 350 de mii de locuitori şi este cea mai rarefiat populată din Europa.
Ce trebuie să ştii despre Islanda e că localităţile ei sunt puţine şi la distanţe mari, aşa că maşina e de preferat. Cazarea în campinguri, la rulotă sau campervan poate fi o variantă foarte bună. „Sistemul de camping este foarte dezvoltat, fiind probabil zeci de astfel de locuri în toată țara. Foarte puține sunt închise iarna. În cele mai multe poţi să îți faci duș sau să îți gătești ceva de mâncare„, recomandă Ionuţ. Şi, oricum, peisajul e de 5 stele, aşa că poţi şi tu să scazi un pic din pretenţii.
Cât de frig e în Islanda?
Ce trebuie să ştii despre Islanda e că este la o aruncătură de băţ de Cercul Polar. Lui Ionuţ nu i-a fost frig. Ca o chestie de culise pot să vă spun însă că el are vreo 2 metri, e vânjos şi deloc friguros. În plus, cară după el kile de aparatură pentru fotografii. Ionuţ stă cu orele într-un loc pentru cadrele splendide cu care ilustrăm articolul ăsta. Iar dacă vrei să vezi mai multe, îl poţi urmări aici.

Deci dacă nu eşti ca Ionuţ, nu te arunca la haine subţiri. „Vremea în Islanda nu este chiar așa rea cum crede toată lumea. E adevărat că e foarte schimbătoare, că bate câteodată vântul de zici că te ia pe sus. E adevărat că plouă/ninge des, dar temperaturile extreme sunt foarte rare.”
În plus, nu uita că ziua e foarte scurtă iarna în Islanda, între 4 și 6 ore. Vara lucrurile se schimbă radical şi ai 20 de ore soare pe cer.
Pe scurt
Ce trebuie să ştii despre Islanda este că nu are taxe de drum. Există doar o taxă de tunel lângă Akureyri. De asemenea, se plăteşte cam totul cu cardul.
Sunt şi câteva site-uri folositoare celor care călătoresc în Islanda:
road.is – starea drumurile, site actualizat mereu și foarte bine pus la punct
campingiceland.com – afli tot ce vrei despre camparea în această țară.
guidetoiceland.is – găsești o grămadă de informații utile ca să îți programezi călătoria în Islanda

Ionuţ îţi mai atrage atenţia şi că:
- Apa de la robinet este potabilă peste tot în Islanda și este foarte bună.
- Poţi să te descurci fără wifi. „Islanda face parte din Spațiul Economic European, așa că poți folosi resursele de date ale abonamentului tău de mobil în “condiții de utilizare rezonabilă”.
- În ciuda peisajului bizar Islanda reuşeşte să te facă să te simţi foarte confortabil. Oamenii sunt foarte educați și civilizați şi vorbesc foarte bine engleză.
- În final, ca un bonus: nimănui nu-i pasă cât de scumpă e maşina ta sau că eşti îmbrăcat de firmă. Eşti tratat la fel, politicos şi civilizat. Poate şi de asta ni se pare nouă că ei sunt de pe altă planetă. Sau poate că de fapt e mai simplu: Islanda e deja în viitor.