dec. 14, 2021
Posted by: Editor

Certificat verde valabil doar 9 luni

După un an 2020 dezastruos ideea de a circula teoretic oriunde cu un certificat verde a fost primită cu mare entuziasm. Inițial, cele 3 variante (vaccin, trecere prin boală sau test negativ) erau respectate cu religiozitate, cel puțin în țările UE. După care încet, încet au început să apară problemele: teste falsificate, certificate de vaccinare măsluite. Un test negativ nu îți mai garanta intrarea la evenimente, restaurante etc, era nevoie de vaccinare. Apoi s-a introdus doza a treia de vaccin anti covid, ceea ce deja punea problema scurtării valabilității unui certificat verde de la 1 ani la 9 luni.

certificat verde valabil 9 luni

De când vom avea certificat nou

O dată probabilă este 1 februarie 2022. Ce-i drept, a fost greu să se pună de acord toate statele când a fost vorba de implementarea primului certificat. Cel actual a intrat în vigoare pe 1 iulie și durează un an. Sunt însă semnale foarte clare că valabilitatea sa va fi redusă. Informația a devenit publică în noiembrie. Bloomberg anunța că oficialii Comisiei Europene vor recomanda țărilor UE să ia în calcul crearea unui nou certificat verde UE și prioritizarea turiștilor vaccinați.

certificat verde valabil 9 luni

Pe 9 decembrie subiectul unui certificat verde valabil doar 9 luni a fost din nou abordat în presa internațională. Reuters preciza pe surse ca unele state sunt speriate ca acest nou document va afecta turismul. Sursele Reuters susțineau și că Ciprul ar vrea un certificat de 7 luni. Grecia propunea un act de doar 6 luni pentru persoanele de peste 60 de ani. Și necesitatea impunerii testării inclusiv pentru cei vaccinați este discutată. Vom vedea ce se păstrează din aceste propuneri.

Ce ar însemna încă un certificat verde, valabil doar 9 luni

Românii vaccinați cu ambele doze în prima parte a lui 2021 nu se vor mai încadra. Asta înseamnă că vor fi nevoiți să se vaccineze cu doza a treia, booster ca să aibă certificat verde. Cu siguranță se va păstra și varianta trecerii prin boală dar nu se știe dacă tot pentru 6 luni. Cât despre teste în locul vaccinării, nici asta nu e clar.

certificat verde valabil 9 luni

Cei care s-au vaccinat de curând cu 2 doze (sau 1 în cazul Johnson and Johnson) ar urma să se folosească liniștiți de actualul certificat, deja descărcat. După 9 luni ar trebui să facă însă doza booster pentru noua variantă de certificat, asta se poate deduce din semnalele de până acum.

Deja Israelul a anunțat la redeschiderea din septembrie că în țară pot intra doar turiștii care au sub 9 luni de la schema completă de vaccinare. Nu i-a ținut mult, că și-au reînchis granițele de frica Omicron, dar în fine, ați prins ideea. Iar despre noul certificat verde, cel valabil doar 9 luni, cu siguranță vom vorbi pe larg undeva prin ianuarie-februarie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.