In vara lui 2021, când toată lumea era la mare la noi, în Grecia sau în Italia, am decis să fac o nefăcută: să merg la frig. Nu, nu sunt genul care urăște căldura, dimpotrivă. Dar ideea de a merge în Scoția era mai veche. În plus, îmi făcusem deja norma de plajă în Puglia. Așa că am plecat câteva zile în Edinburgh cu gândul sa văd orașul dar şi să fac o excursie pe undeva prin Scoția.


Mi-a plăcut atât de mult încât nu ți-aș putea recomanda să stai doar 2-3 zile, atât cât durează de obicei un city break. Dar da, ca sa iți faci măcar o idee despre Scoția, poți începe cu un city break la Edinburgh, de vreme ce avem curse directe cu avionul operate de Ryanair și Wizzair.
Câteva date utile
In Scoția se aplică momentan aceleași reguli ca în Anglia (le poţi afla uşor de pe site-ul MAE). Un PLF foarte detaliat și două teste PCR: unul în țară si unul acolo, ales din lista oficială a guvernului. Nu se face carantină acolo, dar la revenirea în România ar trebui să te izolezi doar dacă nu ești vaccinat, de vreme ce tot Regatul Unit este pe lista noastră roșie.

Dacă mergi intr-un city break la Edinburgh vei fi invitat să completezi peste tot un formular cu datele tale de contact. Nu te vor verifica la sânge, dar să nu te miri că îl vezi si că ți se pune în față.
Dacă ai fost deja în Anglia, vei observa câteva diferențe clare. Cu toate acestea, între cele două țări nu există graniță, motiv pentru care odată ajuns în Scoția poti trece oricând în Anglia, eventual pentru a vizita frumosul oraș de coastă Berwick upon Tweed, aflat la 40 de minute cu trenul de Edinburgh.

Scoțienii sunt foarte mândri de țara lor si se vor oferi oricând sa te ghideze sau să iți dea sugestii.
De ce să alegi Edinburgh
Sunt nenumărate motive, toate subiective. Dar, pe scurt, îți pot spune că este foarte ușor de vizitat, are cele mai frumoase grădini, clădiri medievale superbe, castel, palat regal și ieșire la Marea Nordului.

Plus o poziționare senzațională, pe dealuri, cu nenumărate locuri de admirat panorama. Seamănă puțin cu Lisabona, poate și de asta mi-a plăcut atât de mult.


Pentru un city break în Edinburgh mai pot adăuga printre atu-uri si puburile, barurile și restaurantele de tot felul, un transport public foarte bine pus la punct, extrem de multă vegetație si un aer curat, ca de munte. Este un oraș sigur, curat, civilizat și cu un popor al naibii de arătos. A, și mai e și orașul lui Harry Potter, celebra serie concepută de JK Rowling.

Orașul are două zone distincte: zona veche (old town) si cea „nouă” (new town). Ok, poate se cheamă ele așa dar vechi sunt ambele. Doar că centul vechi si pietonal unde se afla castelul este dinainte de 1700, iar orașul nou este de după 1700.

Partea veche are un aspect pur medieval, pe când cea noua este plina de clădiri de piatră extrem de pitorești. Multe din ele au fost reorganizate în anii 30 astfel încât să primească mai mulți locatari, iar în anii ’70-80 au fost renovate şi consolidate.

Multe au grădini superbe, foarte bibilite, cu flori si ornamente sofisticate, băncuțe pe care locatarii ies la cafea sau să stea la soare pur și simplu. La cât de sărăcăcioasă e porția de soare, e normal ca oamenii să profite de orice ocazie de a se bucura de el.

Cum e vremea
Ei, da, am spus deja că m-am dus la frig. În timp ce la București erau 35 de grade, la Edinburgh erau maximum 18. Chiar si așa, lunile de vară sunt perfecte pentru o vizită aici.

Pentru un city break la Edinburgh ai nevoie de:
- încălțăminte comodă și eventual impermeabilă
- tricouri, pulovere, o geacă impermeabilă. Vremea e mai schimbătoare ca la Londra. Acum e înnorat, acum iese soarele si te coci la caldură cam 3 minute, apoi vine o pală de vânt ca de noiembrie și eventual o ploaie gospodărească de toamnă tîrzie
- umbrelă, evident.
Ce vizităm într-un city break la Edinburgh
Principalele atracții pe care le vei găsi în ghiduri sunt: centrul vechi, castelul Edinburgh, dealul Tronul lui Arthur și palatul Hollyrood în care stă regina când vine aici. Sunt de ajuns pentru un city break la Edinburgh. Chiar și așa, sfatul meu este să iei încălțări comode (si o umbrelă, cum spundam) și să o iei voinicește la pas.

Impunătorul castel din Edinburgh este atracția principală din oras. Îl poți vedea din multe unghiuri, este uriaș si….greu de vizitat. În sensul că biletele se pot rezerva doar în avans, cu zile bune înainte. Odată cu pandemia, regulile de vizitare s-au schimbat iar numărul de vizitatori a fost limitat de nevoie. Dacă nu vrei sa îl vizitezi sau dacă nu reușești, poți sa te bucuri inclusiv de zona superbă și de panorama pe care ți-o oferă inclusiv esplanada din fața lui.
Palatul Hollyrood este mult mai accesibil în sensul ca am găsit bilete de pe o zi pe alta. Si nu vei regreta.

Palatul este fosta reședință a celebrei Mary Stuart, regina Scoției, unul din personajele istorice cu cea mai tristă soarta. Mary a locuit aici si s-a cununat la abația Hollyrood, ale cărei ruine se află în curtea palatului.

A avut ghinionul să își afle sfîrșitul pe eșafod, decapitată la ordinul verișoarei sale dragi, vestita Elisabeta. Acum la Hollyrood vine actuala Elisabeth în fiecare vară și petrece o perioadă în Edinburgh și alta la Balmoral.
Palatul are o colecție fabuloasă, mobilă originală, o grădină superbă și o priveliște perfectă spre dealul Tronul lui Arthur, „vecinul” palatului.





Din zonă poți lua autobuzul 26 către mare, prima stațiune fiind Portobello, urmată de o coastă superbă care continuă în Anglia, cu Berrwick upon Tweed si insula Lindisfarne. Poți face și excursii la castelul Stirling, la Inverness, la Loch Ness si în munți. Am păstrat pentru un articol separat însă atracțiile pe care le poți vizita gratuit în Edinburgh. Toate sunt în aer liber si aproape toate au parte de o vegetație luxuriantă.

Restaurante, puburi si chestii tradiționale
Nu vei duce lipsă de mâncare și băutură într-un city break la Edinburgh. Doar să nu te aștepți să fie și ieftine. Mai ales locurile turistice din orașul vechi. Mâncarea tradițională e genul „confort food”, cu sos și cartofi și cărniță. Bunicel și caloric. Poți încerca tradiționalii cârnați haggis, eventual cu piure de cartofi si napi. Îi vei găsi ca „haggis with nips and tatties”, o combinație care seamănă cu sheperd’s pie.

Se mănâncă foarte bine si în restaurantele etnice. E plin de pizzerii si shaormerii, unde mănânci repede și bine.
Partea cu băutul e simplă: bere, gin sau whisky. Nu găsești vin decât în prăvăliile italienilor sau ale francezilor. Berea e bună, variată, puburile multe și simpatice, în unele se cântă live, e zgomotos si familiar. Desi whisky-ul e produs în cantități industriale, nu este ieftin. Nici la vânzare în magazinele tradiționale nici în baruri. Ghinion.

Scoția este vestită pentru lână, cașmir si stofe. În orașul vechi e plin de magazine cu fulare de lână la prețuri bune, perfecte pentru un suvenir. În fine, un suvenir pe care s-ar putea să îl porți chiar acolo, mai pe seară, când temperaturile scad.
Pe scurt, un city break la Edinburgh poate fi definit cam așa
- arhitectură deosebită
- grădini senzaționale
- culori puternice. Chiar cel mai fraged verde al ierbii pe care îți va fi dat să îl vezi. Si pe care ți-l vei aminti cu drag multă vreme dupa acest city break la Edinburgh.
Superb, Multumim,.
sigur vom ajunge in viata asta:)
Ritta
Mă bucur mult ca v-a inspirat articolul 🙂 Are si o continuare, aici https://www.irinapetraru.ro/7-locuri-de-vizitat-gratis-in-edinburgh/