Într-o frumoasă zi de sfârşit de februarie am ajuns pentru prima dată într-un city break la Liverpool. Pardon, frumoasă era la noi, când am plecat de pe Otopeni, la vreo 15 grade şi un soare orbitor. Peste Liverpool trecuseră furtunile Ciara, Dennis şi pe pregătea Helen.


În fine, prima regulă: dacă mergi primăvara îmbracă-te bine, ia o umbrelă şi pregăteşte-te de ploi şi vânt. Toamna târziu sau iarna, nu mai zic. Oricum, localnicele vor defila prin ploaie cu haine de vară şi sandale, cum e obiceiul în UK.

Prima impresie
Aeroportul din Liverpool se numeşte , firesc, John Lennon. Nu e foarte mare şi e bine organizat, nu te poţi pierde pe acolo nici dacă vrei. Ai curse Blue Air pline de români, cel mai probabil la muncă. Puţini mergeau să se plimbe, ce-i drept. Ceea ce e păcat, merită să încerci un city break la Liverpool de vreo 2 zile, hai 3, dacă mergi vara (vei vedea de ce).
De la aeroport ajungi foarte uşor cu autobuzul în oraş. Nu e departe, dar opreşte des. Cum am stat în zona portului (Albert Dock), cea mai apropiată staţie este Liverpool One. Autobuzul costă 2 lire iar biletul se ia de la şofer. Simplu.
Beatles şi FC Liverpool
Nu-i puţin lucru să fii oraşul care a dat cea mai tare trupă din istoria muzicii şi echipa de fotbal care a câştigat Champions League în 2019. Şi a propos de forbal, foarte aproape de Liverpool este Manchester, oraşul altei echipe care face istorie în fotbal. Mai trebuie să ştii însă că Liverpool a fost al doilea port ca importanţă al Marii Britanii şi că această parte veche a orașului a fost înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Liverpool a fost capitală culturală europeană în 2008 şi este locul de naştere al multor artişti importanţi.
Unde stai în Liverpool
Aşa cum fac de multe ori, am ales un apartament prin Air Bnb în Albert Dock, portul oraşului. A fost o alegere excelentă, de aici toate zonele turistice sunt accesibile. Poţi străbate centrul oraşului pe jos fără probleme.

Zona Albert Dock, vechiul port, este plină de restaurante, baruri, cafenele şi magazine interesante.


La o aruncătură de băţ ai complexul de clădiri numite „The Three Graces”, clubul The Cavern în care s-au lansat The Beatles, muzeul Tate, turnul Radio City şi catedrala cea mai mare din UK. Adică un soi de catedrală a neamului. Neamul anglican, desigur.
Iată, deci, ce locuri mi-au plăcut mie şi pe care ţi le recomand pentru un city break la Liverpool
1. Portul
Locul meu preferat din Liverpool. Mi-ar plăcea să revin într-o perioadă caldă pentru o plimbare cu feribotul. Acum m-am mulţumit cu barurile şi restaurantele, cu un apus superb şi fotografii spectaculoase.


Cum spuneam, locul e plin de restaurante şi baruri, în multe din ele se cântă live, se mănâncă bine şi se bea bere locală la draft.

2. Cavern Quarter
E foarte uşor să te orientezi în zona turistică, sunt plăcuţe cu direcţii dar şi cu durata până la destinaţie. The Cavern este poate cel mai renumit club din Europa. Aici s-au lansat The Beatles şi tot aici au cântat de vreo 300 de ori.

Poţi prinde concerte ale unor trupe mari dar şi cântări ale unor artişti locali, rezidenţi. Care tot piese The Beatles cântă. Ceea ce nu e rău, repertoriul lor e oricum vast şi variază de la veseliile de la începutul anilor 60 la chestiile elaborate de la finalul carierei lor.

E o taxă la intrare de 2 lire iar clubul nu e foarte mare. Într-o perioadă mai puţin turistică am prins o atmosferă foarte lejeră, cu loc la mese chiar în faţa scenei. Mai trebuie să spun însă că vizita la Cavern a picat într-o seară de miercuri, deci încă un motiv pentru aerul respirabil din interior.
În Cavern Quarter e plin de cluburi cu muzică live. De fapt, cred că e locul în care am auzit cea mai bună muzică din toată Europa.

Se cântă live, lumea dansează iar atmosfera e tare faină. Sunt şi tineri şi persoane în vârstă, fără fiţe şi ifose, normali, amabili şi veseli.
3. Turnul Radio City
Nu ai cum să nu îl vezi din aproape orice unghi din centru. Poţi urca pentru panorama frumoasă iar biletul e accesibil. În plus, vei face multe, multe poze.


Ar fi păcat să îl ratezi dacă mergi într-un city break la Liverpool.
4. Catedralele
Sunt două catedrale emblematice care merită văzute într-un city break la Liverpool. Una e catedrala bombardată, mult mai mică, iar cealaltă e un soi de „catedrala neamului” ca mărime. Este o lucrare impresionantă şi relativ recentă, finalizată în 1978.

Spre surprinderea noastră, catedrala cea mare are şi o cafenea dar şi mai multe capele şi o expoziţie de pictură. La intrare în lăcaşul de cult te abordează un angajat care te întreabă de unde vii. Aşa am primit un pliant în limba română şi o recomadare discretă dar fermă de a contribui la achiziţia unui sistem de încălzire prin pardoseală.


Catedrala bombardată nu poate fi vizitată decât pe dinafară, dar îţi va aminti poate de o construcţie similară din Berlin.

La ieşire, peste drum, vei da de un restaurant chinezesc excelent: Big Noodle Bar. Îl recomand călduros.
5. Muzeele
O alegere excelentă pe vreme ploioasă, frecventă în Marea Britanie. Dincolo de asta, muzeele chiar merită măcar o oprire într-un city break la Liverpool. Ca şi la Londra, toate au intrare liberă, cu excepţia expoziţiilor temporare. Au toate cafenele şi magazine, pline de oameni de toate vârstele. Am ajuns la Walker Gallery, din cartierul cultural şi la Tate Liverpool, înrudite cu National Gallery, respectiv Tate-ul din Londra.


La Walker mi-au plăcut în special o colecţie de costume din secolul 18 şi o galerie cu lucrări ale prerafaeliţilor. Cât despre Tate, acesta merită o şedere îndelungată. Ai de toate. Lucrări de referinţă ale lui Picasso, Matisse, Dali, Miro, Picabia, Rothko, De Kooning sau Kandinsky.




Locul e foarte atractiv şi pentru copii, cu jocuri interactive şi evenimente. Poţi petrece ore bune doar aici. După care poţi continua cu Muzeul din Liverpool, Muzeul Maritim şi Turul Beatles.
Două zile pline ar fi de ajuns pentru un city break la Liverpool. Dacă îţi mai rămâne timp şi vremea e bună poţi merge la plajele din apropiere. Mi-ar fi plăcut să ajung la Crosby Beach, o plajă imensă, locul unei opere de proporţii de Antony Gormley, Another World, o serie de siluete de fier care scrutează orizontul.

Cât despre Brexit şi alte pericole, nu le-am simţit deloc. În ciuda atmosferei întunecate, oraşul e plin de viaţă şi în plină dezvoltare. Iar oamenii lui ştiu să petreacă şi să se bucure de fiecare rază de soare ca de o binecuvântare.
