Unele din cele mai frumoase plaje din Europa, munţi, canioane, oraşele Chania, Heraklion şi Rethymno, sate idilice. Pffff, nu ai cum să le vezi pe toate. Creta este cea mai mare insulă din Grecia şi este un spectacol natural complet. Dacă pleci în vacanţă, ca tot omul, 7 zile, îţi va fi greu să te şi plimbi dar să stai şi la plajă, să te odihneşti. Doar eşti în concediu, nu?

Aşa că din prima fază ar trebui să te hotărăşti între două zone: Chania sau Heraklion, pentru că acestea au aeroport. Cele mai multe oferte le vei găsi pentru zona dintre Chania şi Rethymno, oraşe aflate la o distanţă de câteva zeci de kilometri unul de celălalt.

Poţi să te cazezi în Chania, Platanias, Rethymno, Agios Nikolaos sau, ca mine, în Giorgioupolis. Dacă eşti pentru prima dată în Creta îţi recomand zona Chania. Sigur îţi vei dori să revii şi să descoperi şi plajele sălbatice din sud.

Unde te cazezi. Giorgioupolis

Staţiunea, dimineaţa pe răcoare

Am ales întâmplător staţiunea Giorgioupolis, la vreo 30 de kilometri de aeroport. Citisem că are o plajă foarte mare şi mi-a fost de ajuns. Şi aşa este, nu am reuşit să o străbat toată. Plaja imensă îţi va aminti cumva de suprafaţa dintre Năvodari şi Mamaia. La fel şi panta lină de la intrarea în apă.

Beach barul preferat, cu muzică veche

Ai o grămadă de beach baruri de unde închiriezi şezlong (între 3 şi 5 euro) şi primeşti o băutură gratis.

Atmosfera e una tihnită, nu urlă muzici de tot felul iar curăţenia e perfectă. Am descoperit chiar şi o superbă grădină de palmieri, accesibilă publicului larg.

O mică armată de palmieri

În Giorgioupolis găseşti tot felul de variante cazare. Şi vile şic de lux pe plajă şi hoteluri de 3, 4 şi 5 stele, cum ar fi lanţul Corissia, dar şi pensiuni decente de 3 stele, aproape de plajă.

Se mănîncă bine oriunde şi dacă nu eşti pretenţios ieşi bine şi la capitolul preţuri. O bere Mythos e de la 2,5 la 5 euro, o cafea grecească vreo 2 euro, un cocktail (grecii sunt mari iubitori de cocktailuri) de la 5 la 9 euro. Sunt promoţii cam peste tot şi primeşti la final rachiul lor local (raki) din partea casei. Cum e foarte cald, nu prea vei avea chef de el. Prin oraş trec 2 râuri, poţi naviga şi pescui, dar la 5 kilometri ai şi un lac, Kournas, pe care te poţi da cu bărcuţa şi hidrobicicleta.

Lacul Kournas

Viaţa de noapte e cam săracă în Giorgioupolis, de vreme ce staţiunea e plină de cupluri de pensionari din Germania şi familii cu copii din Rusia. Se organizează însă peste tot seri cretane cu muzică şi te vei plictisi de Zorba. Celebra scenă a dansului a fost filmată în Creta, pe plaja Stavros. Ceea ce ne duce spre partea cea mai interesantă: plajele din zona Chania şi oraşul însuşi.

Cele mai frumoase plaje din Creta

Dacă stai 7 zile şi vrei să vezi toate plajele, poţi închiria o maşină, să alergi de la una la alta. Sunt multe şi îţi vor plăcea atât de mult încât o să îţi pară rău că nu poţi petrece mai mult timp acolo. Cea mai cunoscută plajă este Elafonisi, o minunăţie cu nisip cu tentă roz. Au auzit mulţi de ea, aşa că te poţi aştepta să fie aglomerat. Eu am avut de ales între Elafonisi şi Preveli, cea din urmă având ceva în plus: cea mai mare pădure de palmieri din Europa.

Laguna verde din Preveli

Ai şi palmieri şi stânci şi un râu de culoarea smaraldului, curat şi rece, care se varsă pe plajă, spre mare. Nu sunt şezlonguri, ai doar o terasă şi toalete. Poţi sta la umbra copacilor, pe păturică.

Pădurea de palmieri Preveli
Plaja Preveli

Am lăsat la final revelaţia vacanţei de o săptămână, oraşul care sigur te va impresiona.

Chania, portul veneţian

Munţi şi căsuţe de turtă dulce
Vreo 38 de garde la umbră

Chania este un oraş vibrant, colorat şi primitor. De la portul vechi veneţian până la străduţele oraşului vechi, pline de taverne şi băruleţe cu aer boem.

Prânzul sub bolta de flori
Variante de romantism

Chania ar fi o excelentă variantă de city break, cu o doză bună de exotism, inclusiv în afara sezonului cald. Vara temperaturile sunt ridicate şi poate fi greu să îl străbaţi pe la 40 de grade. Chania are şi plajă. Poţi să te cazezi în oraşul vechi, să te bucuri de viaţa de noapte şi să explorezi cu o maşină închiriată plajele din apropiere.

Şi gata, am ajuns la finalul celor 7 zile. Au trecut aşa de repede, că parcă nu ai fi fost niciodată plecat. Creta îţi va intra însă adânc în amintire. Data viitoare, zona Heraklion, cu frumoasa capitală a insulei. Mai avem multe de explorat.

Editor - Autor

Articole Asemanatoare

Ai Ceva De Spus?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.