Primul articol de pe acest blog a fost despre cum bucureştenii nu ştiu să pună în valoare o panoramă a oraşului. Ani de zile m-am întrebat de ce nu se poate urca în Arcul de Triumf, o clădire emblematică a Bucureştiului, care ar oferi o astfel de privelişte.

Ok, fusese în renovare, dar şi renovarea trecuse. Rezultatul lucrărilor (scumpe, dar reuşite) putea fi vizitat doar în mod excepţional pe 1 decembrie, de Centenar şi în unele weekenduri. Au fost cozi de zeci de metri. Cei de la Mediafax specificau atunci că vizitatorii au fost ajutaţi de jandarmi să traverseze strada pentru a putea ajunge la Arc. Şi mă întrebam atunci: de ce nu se poate găsi o variantă simplă?

Şi apoi a apărut Banksy.

Adică nu el în persoană. Era şi culmea să se arate fix aici. Banksy şi-a făcut faima tocmai prin mister, speculat bine prin marketing. Nu umblă cu faţa vopsită şi nu lălăie pe moldoveneşte pentru asta. Pur şi simplu a reuşit să rămână anonim, cum necum. Un anonim cu al naibii de mult talent, o chestie fără de care chiar şi zeul marketingului ar fi inutil. Au fost tot felul de speculaţii, ba chiar unii jurau că e nimeni altul decât solistul Massive Attack. Banksy a reuşit să ducă street art-ul în muzeu, în faţa unora care strâmbau din nas când auzeau de graffiti. Cert e că ştie şi să se promoveze. Celebra lucrare Girl with Baloon s-a vândut cu 1,4 milioane de lire sterline la licitaţie când, stupoare, imediat după ce a fost adjudecată, s-a autodistrus. Fetiţa cu balonul este imaginea principală a expoziţiei de la Bucureşti. Şi odată cu ea s-a găsit o variantă foarte simplă, la mintea cocoşului, de a ajunge de pe trotuar la Arcul de Triumf: o trecere de pietoni. Dăăăăă, ce chestie, ani de zile nu le-a venit altora ideea.

Fetiţa cu balonul

„Se urcă şi pe acoperiş?” întreb la intrare plină de speranţă. „Sigur”, îmi zice fata care vinde biletele de 40 de lei, tricouri şi alte suveniruri cu Banksy. Dai un ban, dar merită. Banksy plus Bucureştiul de sus.

Banksy nu e cu cele sfinte, dar biserica se vedea frumos la apus
Un cer dramatic, în prag de ploaie

Şi gata, expoziţia, e deschisă până în octombrie şi poate fi vizitată până la ora 22 în fiecare seară. Sper ca după asta Arcul de Triumf să nu fie iar inaccesibil publicului, ca un elev tocilar care îşi ascunde lucrarea de ochii vecinului de bancă. Şi, ca un pont, încercaţi să ajungeţi la apus pentru cele mai fumoase poze şi selfie-uri cu panorama.

Editor - Autor

Articole Asemanatoare

Ai Ceva De Spus?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.