iul. 13, 2021
Posted by: Editor

Cum a anulat Malta certificatul verde

Când a început campania de vaccinare mulţi s-au temut că gata, ne vor băga 5G-ul pe gât iar lumea se va împărţi în 2: ciumaţii şi restul. Evident, lucrurile nu au stat aşa, vaccinarea a mers mai departe, la unii mai bine, la alţii mai rău. Oficialii Uniunii Europene s-au dat peste cap să ne asigure că nu se pune problema acordării unor avantaje pentru vaccinaţi. Or tocmai de aceea a fost creat certificatul verde.

Înainte de 1 iulie, când a fost introdus certificatul verde intrarea în fiecare stat se făcea pe baza regulilor valabile în momentul respectiv. De exemplu, trebuia să prezinţi la îmbarcare sau la graniţă un test Covid chiar şi dacă erai vaccinat. Doar Bulgaria primea pe toată lumea, vaccinaţi sau nu.

Certificatul verde a simplificat lucrurile. Îl descărcai de pe net şi aveai 3 opţiuni: vaccinat, testat sau trecut prin boală. Democratic adică. Până când Malta a schimbat foaia.

Avantaje pentru vaccinaţi

Ceea ce părea de neconceput s-a întâmplat la vreo două săptămâni după ce a apărut certificatul verde. În weekend autoritățile din Malta au anunţat că nu vor primi decât vaccinaţi în țară. Ceea ce în vara lui 2021 poate părea o aroganţă! Ei bine, fix asta au crezut și mai marii de la Bruxelles, care i-au tras de urechi. Oficialii din Malta au revenit de nevoie asupra deciziei şi au anunțat că cine nu are certificat de vaccinare stă în carantina. În fine, o nuanță. Adică nu îți spun direct că ofer avantaje pentru vaccinați, doar că trebuie să stai în carantină dacă vrei sa intri. Hm, cine naiba se duce in Malta doar ca să stea in carantină și să se uite pe geam din camera de hotel??? In fine, Bruxelles-ul pare mulțumit.

Mobilă de pandemie, 2020

Gestul maltezilor ar părea o aroganță dacă nu ar fi replicat la nivel mai mic în alte state. Grecia de exemplu a instituit acces exclusiv pentru persoanele vaccinate în baruri, cinematografe, teatre şi alte spaţii închise. Măsura vine la pachet şi cu vaccinare obligatorie pentru cadre medicale, idee deja pusă în aplicare de Italia şi Franţa.

sursa imaginii: Pixabay.com
Ce fac alții

Și Franţa a dat un semnal discret în sprijinul vaccinaților. Se restricţionează accesul celor nevaccinaţi sau cu un test negativ în restaurante şi la evenimente. O decizie care presupune o nuanţă importantă. Certificatul verde în cazul vaccinaţilor este mult mai uşor de obţinut şi cu o valabilitate de un an. Un test negativ este limitat în timp, evident.

sursa imaginii: Pixabay.com

Neoficial, sunt multe cazuri în care punctual se acordă avantaje pentru vaccinaţi: sunt primiţi în anumite locuri, la muzee, la evenimente. Iar asta se întâmplă în diverse ţări europene. Oficial, avem grijă să nu vă simţiţi discriminaţi. Neoficial, vaccinaţii sunt de preferat, cam aşa stă treaba mai pe şleau.

Se conturează o tendinţă?

L-am întrebat pe bloggerul de turism Cezar Dumitru dacă asta ne aşteaptă de acum încolo. „Din ce în ce mai multe ţări, ţinând cont că numărul de cazuri creşte, încearcă să ia nişte măsuri. Numai că aceste măsuri nu mai pot fi ca cele de toamna trecută. O parte din populaţie este vaccinată, economia trebuie să funcţioneze. Mă aştept să apară ici şi colo avantaje pentru cei vaccinaţi, este de părere Cezar Dumitru.

Polignano a Mare

Situaţia poate fi frustrantă pentru mulţi. Adică la ce s-au mai chinuit ăştia de la UE să lanseze un program amplu precum cel privind certificatul verde, valabil în 27 de ţari dacă el poate fi oricum interpretat de la un stat la altul? Malta a oferit practic cel mai bun exemplu în acest sens. Vaccinaţii nu stau în carantină, chiar ca nu sunt favorizaţi propriu zis.

Ok, şi dacă vaccinatul se va bucura de privilegii chiar si pe șest ce ne facem? Că în România doar 28% din populaţie s-a vaccinat. Ar ieşi cu scandal dacă s-ar impune vaccinare obligatorie pentru cadre medicale sau dacă s-ar vorbi clar despre avantaje pentru vaccinaţi. Mai avem un punct sensibil: totul până la carantină. Şi nu numai la noi e aşa. Deci, cine ştie, poate ar funcţiona şi în România reţeta preşedintelui francez Emmauel Macron. Luni a ieşit la tv să anunţe posibile noi retricţii. La câteva ore după anunţ 900 de mii de oameni se înscriseseră la vaccinare. Punct ochit, punct lovit.

Comments ( 1 )

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.