Nu ai cum să nu îi vezi. În Sibiu, Braşov, Cluj, Oradea, Timişoara, la castelul Bran, la Peleş, în Deltă, pe Calea Victoriei sau în Centrul Vechi din Bucureşti. Grupuri mari de oameni de orice vârstă, încolonaţi, cu un ochi la clădirile istorice şi altul la căpetenia de grup, un tip sau o tipă care îi ghidează. Te-ai gândit, poate, cum ajungi ghid de turism? Chiar, oricine poate face asta?

E la modă să fii ghid în România, adesea cu câştiguri la negru, total pe şest şi haiduceşte. Dar chiar, de ce să nu intri în legalitate dacă tot îţi place să fii ghid pentru turişti?
Cum ajungi ghid de turism în România
Cea mai bună sursă de informaţii despre cum ajungi ghid de turism este Ion Andrei, vicepreşedinte FPTR. El dă atestate, face cursuri pentru ghizi şi în general mănâncă turism pe pâine. El mi-a explicat că în România sunt două etape.

Întâi eşti însoţitor de grup la nivel local, apoi trebuie sa îţi iei un atestat si o specializare de ghid national, fiscalizat în România. Cursurile de la Cedes durează 8 luni, după care dai un examen şi iei un atestat oficial de la Ministerul Muncii. Înveţi legislaţie, geografie, patrimoniu, noţiuni de comunicare, cum să aplanezi un conflict, o criză. Plus practică, să ştii ce ai de făcut pe teren în mod concret.
Elena, ghid în Lisabona

Elena Bicu are o experienţă foarte interesantă. A ajuns din întâmplare, pe când era masterand, cu o bursă Erasmus în Portugalia. Habar nu avea când a aterizat acolo că va fi ghid de turism. A ajuns fondatoarea unei companii de experiențe turistice în Lisabona. Face tururi în română, engleză, portugheză, spaniolă și în curând în franceză.

foto: jamadophotography
„Experiența pe care o ofer eu este o plimbare de descoperire a Lisabonei. O plimbare care pune reflectoarele pe părțile mai puțin cunoscute ale orașului și ne ajută să creăm o identitate holistică a acestui oraș mângâiat de briza Atlanticului și scăldat într-o lumină cum nu e alta.” Acum Elena nu e doar ghid în Lisabona ci şi lider al comunităţii ghizilor Air Bnb din capitala Portugaliei, alături de Teresa Gomes.

Prima impresie la venirea în Lisabona a fost de neuitat: „Îmi amintesc ca ieri adierea blândă a brizei atlantice și impactul rozului siclam al leandrilor înfloriți pe marginea străzilor.” povesteşte Elena.


Pentru început, Elena a studiat la Institul de Geografie și Planificare Teritorială. „Ceea ce m-a determinat să prelungesc bursa, de la cele patru luni plănuite inițial, la un întreg an universitar a fost aspectul practic al fiecărui curs pe care am decis să îl urmez la Universitatea din Lisabona. Faptul că tot ceea ce învățam în teorie, avea o funcționalitate practică m-a impresionat!”, povesteşte Elena.
„Aveam o pasiune nebună pentru Lisabona și nu mă săturam să o descopăr și să o redescopăr. În timpul facultății organizam tururi pentru colegii Erasmus. Habar n-aveam că va veni ziua în care o voi face profesional. O făceam din pasiunea pentru oraș și din dorința de a-mi cultiva relațiile de prietenie cu colegii studenți internaționali și ei. ”

foto: jamadophotography
Cum depăşeşti bariera lingvistică
Elena recunoaşte că în cazul ei a contat foarte mult faptul că ştia deja foarte bine spaniolă şi franceză. „În ceea ce privește învățarea limbii, mi-a fost foarte ușor să o învăț pentru că pur și simplu m-am imers în limba portugheză. La facultate toate cursurile erau în portugheză, iar faptul că aveam backgroundul altor trei limbi latine (română, spaniolă și franceză) a ajutat enorm. Mi-a fost foarte ușor să mă adaptez pentru că îmi plac oamenii și bănuiesc că sentimentul este reciproc „

Cum ajungi ghid de turism în Portugalia
În timp ce era voluntar la un centru Erasmus, Elena a aflat de tururile gratuite, adică „tururi la pas, în care ghizii și compania pentru care lucrează sunt plătiți cu bacșișul turiștilor care decid să urmeze un astfel de tur. M-a încântat ideea! Am aplicat, am mers la câteva interviuri și după mai bine de o lună de training intensiv, în care am învățat cât de mult am putut despre istoria Lisabonei și a Portugaliei, am avut primul tur. După primul tur oficial, am știut că acolo este locul meu.”

„Am lucrat în parteneriat cu diferite companii de free tours, mai târziu, am început să fac tururi cu degustări de mâncăruri și băuturi locale. Am început să facilitez activități de team building, care implicau descoperirea orașului. Din ce în ce mai des, am început să organizez experiențe personalizate pentru călători care au auzit de serviciile mele de la prieteni de-ai lor pe care am avut plăcerea de a-i găzdui anterior, în oricare dintre tururi„, povesteşte ea.
„După trei ani de parteneriate cu diverse companii și un proces de învățare intens, am decis că oricât de benefice din punct de vedere financiar erau toate aceste parteneriate, mă regăseam în situații în care trebuia să mă conformez unor circumstanțe care nu erau în armonie cu valorile mele.
Cum ajungi ghid Air Bnb
Probabil ştii de platforma Air Bnb care a revoluţionat turismul. Dar acolo nu găseşti doar apartamente sau camere de închiriat, ci şi tururi ghidate, experienţe, evenimente etc. Elena Bicu a ajuns la ei în 2018, după 3 ani de freelancing. „Am decis să îmi încerc norocul și am completat pe nerăsuflate toate câmpurile din aplicația ce urma a fi evaluată de către echipa Airbnb pentru a vedea dacă activitatea propusă de mine se ajustează standardelor de calitate ale companiei. În câteva zile, trecută prin filtrul evaluatorilor, experiența mea era online și gata să primească rezervări.„

Interacţiunea cu Air Bnb e simplă şi relaxată. Implică şi asta însă o vizită la instituţiile în domeniu. Iată cum ajungi ghid de turism cu acte în regulă în Portugalia: „Pentru a îmi putea desfășura activitatea, a trebuit să merg la Autoritatea Tributară (Agencia Tributaria, Fiscul portughez) și să declar deschiderea unei activități economice, prezentând codul activității. După aceea, pe site-ul Ministerului Turismului, m-am înscris în Registrul Agenților de Animație Turistică.

„De fiecare dată când primesc o rezervare prin Airbnb, intru pe site-ul fiscului și declar veniturile”, explică Elena. La rândul lui, clientul plăteşte online pentru tur, aşa cum se întâmplă şi la cazări.
Elena are şi un site pe care poţi afla mai multe despre tururile ei, https://elenabicutravels.com/ , o pagină de Facebook şi una de Instagram. Şi dacă ar fi să îi facă şi o recomandare, aceasta ar fi o insulă, situată la aproximativ două ore de Lisabona, care rămâne încă un secret pentru marea masă de turiști.

Cât câştigă un ghid de turism
Imediat cum ajungi ghid de turism vin şi banii? Vin, dar nu din prima.„Ceea ce pot confirma este că te poți susține pe timpul iernii din câștigurile de pe timpul verii. Poate este un răspuns mult prea generic și poate depinde de multe variabile, dar este cazul meu și al altor prieteni din comunitate. Aici vorbesc strict de cazul experienței pe care o găzduiesc. Există experiențe, în alte țări, în care activitatea depinde de prezența iernii sau a zăpezii. Depinde unde anume se desfășoară activitatea și dacă tu, ca și ghid ai capacitatea de a face ca activitatea ta să fie plăcută și adaptată diferitelor circumstanțe climatice.„ spune Elena.

Ok, o fi Air Bnb relaxat dar, ca şi la Uber primeşti calificative iar concurenţa e mare. Cum ajungi un ghid de turism apreciat, vine şi lumea la tine. Simplu. „Airbnb are un sistem de calificare foarte exigent și foarte de încredere. Exigent pentru că pe lângă clasicele stele (toți visăm să avem numai 5), Airbnb adresează întrebări prin care să înțeleagă dacă experiența se remarcă prin excelență. De încredere pentru că doar călătorii care au rezervat prin Airbnb au posibilitatea de a lăsa o evaluare. Scorul rezultat din numărul de stele și celelalte criterii face ca Airbnb să-ți facă experiența mai mult sau mai puțin vizibilă pe platformă.”
Şi mai e o chestie dacă vrei să ajungi un ghid de turism solicitat: să fii disponibil. Elena recunoaşte:” Experiența mea a devenit foarte des rezervată din momentul în care am deschis disponibilitate full-time pentru ea: două tururi pe zi.”
Cum arată programul unui ghid
Elena lucrează de luni până sâmbătă inclusiv, iar duminică se relaxează la salsa. „Printre motivele pentru care iubesc ceea ce fac se află libertatea de a-mi construi propriul program. Nu există rutină în programul meu.
Într-o zi pot conduce 2-3 tururi, în altele doar unul. De multe ori, petrecem un timp așa de fain împreună cu turiștii încât terminăm luând prânzul sau cina împreună. Merg în fiecare zi mai bine de 20000 de pași, în timpul verii. Prietenii mei nu înțeleg cum după ce petrec o zi întreagă cu o mulțime de oameni, încă mai merg la meetup-uri, evenimente de networking și cine cu ei.”

Sezonul de vârf în Lisabona durează din martie până prin octombrie. Când nu lucrează, Elena călătoreşte.
„În timpul iernii europene, călătoresc, deci zilele curg foarte diferit căutând zboruri, rezervat hoteluri, tururi, cercetat despre fiecare destinație. În ultimele patru luni am călătorit în America de Nord, Centrală și de Sud și am avut enorm de învățat din toate aceste experiențe de călătorie. Am reflectat mult asupra ingredientelor care fac o experiență de călătorie memorabilă și abia aștept să adaug aceste noi experiențe pe care le-am creat în ultimele luni.
Oricine poate fi ghid de turism?
Bun, am stabilit că şi la noi şi la alţii dacă vrei să ajungi ghid de turism ar trebuie să fii disponibil. Evident, trebuie să fii şi responsabil, să înveţi, să vii cu ceva nou.Contează enorm şi faptul că ştii foarte bine cât mai multe limbi de circulaţie internaţională . Elena ştie 4, de exemplu. Foarte important este să îţi placă oamenii, să fii volubil.”Cred că sunt necesare o sumedenie de abilități pentru a fi un ghid bun, dar pe multe dintre ele le poți dezvolta practicând. Ceea ce cred că este esențial încă de la început este să iubești oamenii, să fii deschis, curios, să îți facă plăcere să ajuți și să fii absolut pasionat de ceea ce prezinți, să te fascineze. Dacă pe tine nu te fascinează, nu va impresiona pe nimeni altcineva.„

„După aceea, ca și ghizi trebuie să ne îmbunătățim constant capacitatea de a comunica eficient, preferabil în cât mai multe limbi, abilitatea de a spune povești (storytelling), încrederea de a vorbi in fața unui public variat.”

Elena recunoaşte că avea în mod natural abilitatea de a se împrieteni cu oamenii şi de a socializa, cu mult înainte de a ajunge ghid de turism cu acte în regulă. „Am profitat și de orice oportunitate de networking, evenimente, pentru a mă înconjura de oameni frumoși și a-mi face prieteni. Pe măsură ce m-am simțit mai sigură să vorbesc în portugheză, am început să mă asimilez și unor cercuri locale. Atunci când imigrăm într-o nouă țară este important să înțelegem că efortul de a creea conexiuni trebuie să fie depus de către noi. Oamenii sunt în zona de comfort, la ei acasă, cu vechii prieteni, nu sunt neapărat în căutare de prieteni. Și cred că este un gen de situație universal, nu are neapărat legătură cu cultura portugheză. Așadar, ca și nou-venit ești cel care are îndatorirea de a bate la multe uși pentru a fi primit și acceptat.”
Ce faci în situaţii neplăcute
Vrei să ajungi ghid de turism? Atunci ar trebui să ştii că vei da şi de un turist nesimţit la un moment dat. Ce ar trebui să faci în situaţia asta? Îmi place să cred că turiștii care merg la tururi sunt de o anumită esență. Sunt oameni interesați, curioși, care au deschiderea să crească și să învețe! În general, sunt genul de persoane pe care iubești să le ai în preajmă.”
A fost însă o situaţie în care a trebuit să îi explice unei doamne recalcitrante din Israel că nu era o idee bună să se plimbe cu tramvaiul de epocă într-o perioadă foarte aglomerată a zilei.
„Am respirat adânc înainte de a mă simți ofensată de atitudinea dumneaei și i-am explicat pe un ton calm că acela a fost pentru multă vreme singurul mijloc de transport în comun pentru localnicii din cartierele Alfama și Graca, locurile în care stau o mare parte dintre bătrânii din capitala lusitană.
Pentru că toți turiștii se inghesuie să dea o tură cu tramvaiul la orele de vârf, poți vedea adesea localnici care nu se pot întoarce acasă cu faimosul mijloc de transport în comun.

Majoritatea experienţelor au fost însă pozitive. Printre ele, ziua în care am primit prin poștă invitaţia la nunta a doi tineri belgieni sau ziua în care am primit acasă fotografia fetiței nou-născute, a unui cuplu din Boston. Cred că sunt acele momente în care realizez că m-am conectat cu călătorii mei la un nivel mult mai profund, că am reușit să creez o experiență de călătorie memorabilă .
Cum faci faţă concurenţei
Scriam deja că şi în România există deja concurenţă între ghizi, chit că sunt acreditaţi sau nu. Or, într-o ţară cu turism dezvoltat situaţia poate deveni chiar explozivă. La Vatican, de exemplu, pe strada care duce spre San Pietro te poţi simţi chiar agresat de ghizi insistenţi care îţi promit marea cu sarea.

Evident, şi competiţia neloială e prezentă din plin. Elena a simţit-o pe propria piele într-o ţară cu un turism foarte dezvoltat aşa cum e Portugalia. „Unul dintre principalele motive pentru care am decis să renunț la parteneriatul cu prima companie pentru care am lucrat este spiritul competitiv pe care îl promova, atitudinea față de alte companii, canibalismul pe care îl demonstra.”

Este motivul pentru care acum organizează întâlniri cu ceilalţi ghizi Air Bnb. Organizăm meetupuri și evenimente în care ne ajutăm unii pe ceilalți, învățăm împreună, facem
parteneriate. Deci, se poate! Promovăm creativitatea și puterea de a ne distinge prin unicitate pentru că știm că orașul care a câștigat premiul pentru cea mai bună destinație turistică din lume pentru a treia oară consecutiv, are potențial ca noi toți să prosperăm.

Este, deci, loc pentru toată lumea. Iar dacă eşti bun, vin şi clienţii iar ei te recomandă mai departe. E greu, dar şi tu trebuie să vii cu ceva nou, care atrage clienţii. Sunt lucruri care fac însă diferenţa între ei. Şi mai e foarte important să îţi placă ce faci şi să îţi placă oamenii. Iar asta e o chestie naturală, oricâte cursuri ai face. ‘Oamenii nu își vor aminti ce le-ai spus, ci cum i-ai făcut să se simtă, zice Elena.

Cum ajungi un ghid de succes
„Un bun ghid are o atitudine pozitivă și știe cum să îmbrățișeze și gestioneze situațiile neprevăzute. Un ghid bun este onest, autentic și se conectează cu persoanele din grupul său la nivel personal. Un ghid bun are încredere în sine și etalează această încredere în toate interacțiunile sale, întotdeauna cu un strop de umilință.”

Mie mi-a plăcut mult chestia asta din urmă. Indiferent de domeniu şi de cât ai studia, partea asta cu umilinţa vine tot din interior.
Beautiful words along with a wonderful guide! Felicitări!!
Thank you! Cool photos, by the way 🙂
Cred ca ai nevoie de o anumita stare de spirit pentru a face genul asta de munca (ghid turistic)… pare greu la prima vedere, dar si rezultatele sunt pe masura.
E misto feelingul pe care il ai cand ajuti oameni .
Sunt convinsa si eu ca asa e. In plus, chiar cred ca trebuie sa iti placa oamenii si sa te simti bine cu ei, altfel se simte ca faci chestia asta fara chef 🙂