A început anul, a început şi vânătoarea de bilete de avion şi vacanţe ieftine. După experienţele neplăcute din pandemia de covid, românii încep să se mai gândească şi la lucruri frumoase.

Şi ce e mai frumos ca o vacanţă sau un city break? O ofertă trăsnet. Şi se ştie că începutul anului e cea mai bună perioadă pentru vânătoarea de bilete de avion ieftine, deşi tot pandemia ne-a făcut mai atenţi şi ne-a cam dezvăţat de planuri pe termen lung.
Sigur, regulile de călătorie se vor mai schimba pe parcursul anului dar chiar şi aşa un lucru e clar: în ianuarie şi februarie găseşti oferte bune. O fi vreun mister aici?
De ce sunt biletele de avion mai ieftine în ianuarie şi februarie?
Dacă nu luăm în calcul vacanţele mai serioase de cel puţin o săptămână în destinaţii exotice (rezervate oricum cu ceva timp înainte), primele luni ale anului sunt bune pentru un city break. Dacă alegi un oraş european, să zicem, în aceste luni găseşti cazări convenabile şi bilete de avion mai ieftine decât în mai-iunie, de exemplu. Pot fi şi dezavantaje, cum ar fi vremea nu foarte prietenoasă. Cum ţi-e norocul.

Mai e o explicaţie, pe care a primit-o de la un om cu experienţă în domeniu: Claudia Tocilă, directorul de marketing de la Vola. Ea a lansat conceptul de mare succes „ieftinuarie”, luna ofertelor. Claudia m-a lămurit într-o emisiune pe B1tv: nu e niciun mister. „În ianuarie vom gasi biletele de avion cele mai ieftine din orice altă lună dacă planificăm în avans. Companiile aeriere îşi fac planul, îşi programeaza cursele pentru restul anului, testeaza puţin preferinţele călătorilor pentru noul an şi pentru asta mai fac şi nişte promoţii.” Deci ei îşi fac încălzirea iar noi circulăm la ieftin.
Cu cât pot fi mai ieftine biletele
Claudia mi-a dat exemplul unor preţuri cu până la 60 la sută mai mici şi chiar mai mult de atât. Bilete pentru Valentines la Paris cu 40 de euro. Destinaţiile din Italia stau cel mai bine, cu preţuri care incep de la 15- 20 de euro. Şi pentru Spania găseşti bilete de avion mai ieftine: 80 de euro pentru Barcelona, 75 pentru Valencia.

Sigur, de multe ori mirajul unor bilete de avion ieftine poate ascunde nişte capcane urâte. Primele sunt anulările sau amânările curselor, chestie pe care nu poţi să o controlezi. Dar poţi controla altele. De exemplu, biletul se scumpeşte dacă adaugi un bagaj mai mare, dacă vrei să zbori la ore mai bune sau dacă vrei un loc anume în avion. Toate astea pot adăuga lejer cel puţin 100 de euro.

Mai e un aspect: unele capitale au mai multe aeroporturi. E mai ieftin să zbori la Luton sau la Beauvais decât la Heathrow sau Charles de Gaulle. Drumul până la cazare costă, durează şi dacă ai zbor foarte devreme sau foarte târziu rişti să nu mai ai trasport în comun spre aeroport. Şi evident, un zbor cu escală va fi mai ieftin decât unul direct.

Mai e important şi să fii flexibil, un lux pe care nu mulţi şi-l permit, ce-i drept. Sigur că un city break „clasic” vineri-duminică e mai scump. Eu am găsit cele mai bune bilete în zile de marţi şi joi. Dar, cum spuneam, flexibilitatea e cheia. Că în rest, chef de ducă sigur avem.
Eu nu mai vreau sa urc in avion, stiu deja multe locuri unde am fost sau am gasit pe Discovery channel sau alte emisiuni de calatorie si am aflat de avioane care au cazut cum a fost avionul care s-a prabusit in Oceanul Atlantic si au murit 228 oameni sau avionul in care au pierit corul armatei ruse sau cazul in care a murit o intreaga echipa de hochei sau cele doua avioane care s-au ciocnit in Tenerife si au decedat peste 500 persoane etc, prefer cu masina, unde am grija, insa nici cu ea nu e sigur fiindca au fost masini care au intrat pe contrasens si au ucis, insa iarna, mai corect scris cand e vremea rea, fiindca poate fi si in octombrie sau martie, nu e recomandat fiindca e frig,chiar ger si poate fi gheata si la franare se schimba directia