Se întâmplă de câteva ori pe an: oameni aşteptând cu orele ca avionul să plece către destinaţia pentru care au cumpărat bilet. De obicei în august, decembrie şi ianuarie, chiar februarie, dacă ninge rău şi acesta e un motiv ca aeronava să nu zboare. Oameni nervoşi, înjurând tot ce prind: companiile aeriene, angajaţii de la security, vremea proastă, televiziunile care se adună ciopor să îi filmeze cum dau în clocot. Iar tu, client nervos chiar ai vrea să pui la respect companiile aeriene, dar ia-le de unde nu-s. Ei bine, tu, client nervos. chiar ai drepturi. Pe care de multe ori nu le cunoşti.

Într-un domeniu în care e loc de abuzuri era de aşteptat să apară şi oameni care au croit un business din asta şi care te învaţă cum să pui la respect companiile aeriene atât low cost cât şi de linie. În plus, ai de partea ta o lege foarte clară, valabilă peste tot la nivel european. Dar de care multă lume habar nu are.
Ce spune legea
Sunt cetăţean european şi am drepturi. Asta nu e doar o vrăjeală, pentru că legea îţi permite să pui la respect companiile aeriene în multe situaţii, mai puţin cazurile de forţă majoră. Acestea sunt: schimbările dramatice ale vremii, o grevă a angajaţilor companiei, o defecţiune din fabrică (vezi cazul Boeing 737 MAX), o situaţie neprevăzută, imposibil de prezis, cum ar fi o pasăre lovită de avion. Chiar şi acestea trebuie să fie însă dovedite cu acte dacă i se cer companiei despăgubiri.
Dacă zborul a fost anulat sau dacă ați plecat cu o întârziere de peste 2 ore primiţi o despăgubire de la 250 la 600 de euro.
Dar lucrurile nu se opresc aici. Sunt şi alte situaţii în care poţi primi despăgubire: ţi se refuză îmbarcarea pentru că nu mai sunt locuri în avion, bagajele îţi sunt pierdute sau deteriorate. Românii au început să călătorească mult, zborurile sunt accesibile, dar şi situaţiile inedite abundă.

Nici un caz nu seamănă cu altul, îmi povesteşte Ramona Colea, co fondator Flightclaim EU.
În ce cazuri primeşti despăgubire
Atunci când sunt eligibili, „pasagerii sunt îndreptăţiţi să primească pe lângă despăgubirile de până la 600 de euro de persoană şi contravaloarea cheltuielilor suplimentare de cazare, masă, transport dacă acestea au fost suportate de pasager. În plus, se poate obţine rambursarea preţului celui mai scump bilet de avion în cazul în care pasagerul a trebuit să-şi achizitioneze un alt bilet„, explică Ramona Colea.
Mai e o şmecherie pe care puţini o ştiu şi e o informaţie importantă despre cum să pui la respect companiile aeriene . Dacă nu ai zburat din cauza vremii compania trebuie să îţi propună rerutarea IMEDIATĂ. Adică ai de zburat la Roma dar următorul avion e unul de linie, mult mai scump? În acel avion ar trebui să urci, nu în următorul low cost sau în charterul de săptămâna viitoare.
Anularea sau amânarea zborului
Principalul obiectiv e ca pasagerul să ajungă mai întâi la destinaţie, întârzierea calculându-se la aterizare, îmi explică Ramona Colea. Cert este că despăgubirea se acordă în ambele situaţii.
În caz de anulare , pasagerul are două variante dacă A) mai zboară sau B) renunţă la calatorie. În prima se pune problema de rerutare, deci întârziere, iar în a doua situaţie primeşte şi despăgubirea şi banii de bilet.
E bine de ştiut că toate cheltuielile tale pot fi recuperate: cazare, mese, transport către şi de la aeroport. Păstrează cu grijă chitanţele şi pune la respect companiile aeriene. Ei au greşit, nu tu.
Ce faci dacă nu ai loc în avion
De la Ramona Colea am aflat că e o procedura normală vânzarea unui număr mai mare de bilete decât numărul de locuri din avion în ideea că de multe ori nu toţi pasagerii s-au prezentat. De aici începe dansul pasager-companie. Aceasta din urmă speră că pasagerii nu vor solicita despăgubiri şi vor accepta să plece cu zborul următor. Or, ca pasager informat vei şti cum să pui la respect companiile aeriene. Ai reţinut, da? Despăgubire de la 250 la 600 de euro.

Bagaje pierdute sau deteriorate
Evident, şi aici vorbim de despăgubiri şi merită să pui la respect compania aeriană dacă a greşit. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este o plângere la compania aeriană în termen de 7 zile de la data calatoriei. Se cheamă Passenger Irregularity Report. Dacă bagajele predate la check-in au fost pierdute, întârziate sau deteriorate, aveţi dreptul la o despăgubire de până la 1300 de euro dacă e vina companiei. Plângerea trebui făcută în termen de 7 zile. Un bagaj se consideră pierdut dacă el nu apare miraculos în 21 de zile.
Te poate ajuta agenţia care a vândut biletul?
Ei pot, dar nu e obligatoriu să o facă, îmi explică Ramona. E cumva uşor de înţeles, pot deduce eu. Oamenii din agenţii au multe chestii de făcut şi mai trebuie să păstreze şi o relaţie bună cu companiile aeriene. Şi, a propos, zborurile charter sunt şi ele eligibile dacă apar problemele semnalate mai sus.

Cum faci sesizarea
Din nou, Ramona ne explică: „acest tip de situaţii nu se pot rezolva sunând la companiile aeriene care de cele mai multe ori au numere cu suprataxă.” Iar despre reclamaţii, ele sunt dificil de depus şi sunt deseori respinse ori ignorate.
Şi atunci cum să pui la respect companiile aeriene? Dacă vrei, poţi să apelezi la firme specializate sau să te lupţi personal, intentând procese în instanţă. Ramona Colea mi-a dat ca termen maximum câteva luni, intervalul până la care banii intră în contul păgubitului. Bineînţeles, întâi păgubitul trebuie să îi contacteze, apoi ei fac demersurile către companie. Dacă nu ne înţelegem de vorbă bună, mergem în instanţă.
Ce se întâmplă cu o companie din afara UE?
Da, poţi să pui la respect o companie aeriană şi în această situaţie.

Ramona a avut multe cazuri de acest gen. „Fac obiectul compensaţiilor toate zborurile care decoleaza dintr-o ţară NON UE atât timp cât compania aeriană care OPEREAZĂ ( deci nu cea care a vândut biletul) este înregistrată în UE. Deci legea se aplică pe teritoriul UE (aeroport din UE şi aeronavă). Regulamentul se aplică şi atunci când călătoria pasagerului a început iniţial pe teritoriul UE.
Mare e grădina Domnului…
Cum nicio situaţie nu a semănat cu alta, era cazul să apară şi poveşti incredibile, cauzate însă de angajaţii companiilor, nu de pasageri. Ramona Colea mi-a povestit cum o doamnă în vârstă, neobişnuită cu aeroporturile, a ajuns în altă destinaţie decât cea la care trebuia să ajungă. De amintit şi cazul unei doamne care a primit o rerutare, dar nu şi căţelul ei. În altă situaţie unui domn care zbura pentru prima dată în viaţa lui compania i-a propus un bonus de zece mii de mile în loc să îi plătească despăgubirea pe care o merita.
Românii au prins gustul călătoriilor. Evident companiile low cost merită laudele noastre pentru că au revoluţionat domeniul transportului de pasageri. Chiar şi aşa, nu ar strica să vă informaţi înainte care vă sunt drepturile. Şi să ştiţi că oricât de neînsemnat ar părea chiar şi un pasager care a călătorit cu 25 de euro la low cost, poate reuşi la fel de bine să pună la respect companiile aeriene. Evident, dacă şi ele greşesc.