Am pățit-o foarte mulţi dintre noi. Fie că suntem în țară sau în străinătate ni s-a întâmplat să fim buzunăriți de hoțomani. Iar hoțomanii pot fi peste tot. Pe stradă, la hotel, la restaurante. Ba chiar o prietenă mi-a povestit că o maimuțică obraznică i-a smuls portofelul din mână în India ca să se joace cu el. L-a recuperat şi s-a amuzat. Dar atenție, hoțul ăla adevărat nu are vârstă, sex, etnie etc. Nici nu trebuie să arate în vreun fel, fereşte-te de clişee şi de interpretări cu tentă rasistă. Poți avea surprize mari. Oricine ar fi autorul nu e o chestie amuzantă deloc să fii jefuit în vacanţă. Riști să rămâi fără bani și acte sau fără telefon. Sau ambele, ceea ce e chiar horror.

De curând am fost în Marsilia și am reușit să mă întorc cu toți banii la mine. Ok, dincolo de glume, crede-mă că ți se poate întâmpla oriunde să fii jefuit în vacanță dacă ai ghinion. Din propriile mele observații, am pus cap la cap 5 recomandări. Ca să nu se stricăm vacanța.
1.Fii cu ochii în 4 în zonele turistice
În orice oraș turistic poți fi buzunărit în aglomerație. Nici nu e greu să fii jefuit în vacanță. O prietenă a avut o experiență oribilă la Vatican, stând printre turiști cu un rucsăcel în spate. Cu cât mai multă lume cu atât mai rău. Gândește-te la locuri Fontana di Trevi, piețele aglomerate, etc. I-au furat banii și actele dar nu și telefonul. Ceea ce a fost un noroc pentru că așa îți poți bloca imediat cardurile.

Dacă rămâi fără acte poți opține un document provizoriu de la consulat ca să poți reveni în țară (am povestit toată experiența aici). Iar odată revenit te vei plimba pe la ghișee, dar asta e, ai avut ghinion. Evident, dacă ești cu copiii trebuie să fii cu ochii în 5, adică vigilent și ager ca un vultur.
2.Fii atent când îți faci poze
Ești în fața Turnului Eiffel, de exemplu. Și îți găsești cea mai bună poziție pentru un selfie. Cu poșeta sau rucsacul la lume, expus în fața invadatorilor. Pentru câteva secunde bune te concentrezi să dai bine în poză. Și atunci se întâmplă inevitabilul. Ca să nu mai zic că inclusiv telefonul poate fi smuls din mână de un hoț ager.

Mai sunt situații când hoțul ager vine în viteză pe un scuter și îți smulge poșeta sau rucsacul. Și tu rămâi năuc, fără reacție.
3.E bine să ai bani cash?
Erau vremuri când riscai să fii jefuit în vacanță pentru că doar cu cash se circula. Din fericire, acum avem variante. Și dacă tot le avem, cel mai bine e să le folosim. O combinație de card (Revolut, eventual) plus cash plus plată cu telefonul ar fi o idee. Sunt țări în care greu cu mai poți plăti cash (UK, țările nordice) precum și altele în care nota de plată vine scrisă de mână pe o hârtiuță. Dacă ai cash, lasă o parte în cameră. Nu de alta, dar dacă ți se fură portofelul ai o acoperire.

Dacă ai un seif în camera de hotel e perfect, poți lăsa acolo și actele și bijuterii mai valoroase. Rareori ai avea nevoie de acte la tine odată cazat. Sigur, poți fi jefuit în vacanță și de cameriste, dar hai să zicem că la hotel ar trebui să fie mai sigură treaba. Iar la Airbnb ai propria cheie și proprietarul nu și-ar dori belele și review-uri proaste pe platformă.
4.Poșetă, rucsac sau borsetă?
Un om pregătit e… un om care a fost jefuit în vacanță. Sigur, sunt situații și situații. Una e să fii la 5 stele într-un resort securizat și alta e să fii în city break, expus aglomerației de la obiectivele turistice. În situații sigure nu contează prea tare accesoriile. Dar în celelalte, un rucsac este de obicei cel mai expus. Poartă-l în față în aglomerație, deși arată rău. Acoperă cu mâna poșeta. Teoretic, cea mai ferită de hoți este o borsetă în care să ții un portofel mic și un telefon.

5.Ai grijă la masă
Ești la o terasă aglomerată. Lași poșeta sau rucsacul pe spătar. Trece un hoț ager și uite așa oferi pe tavă încă o ocazie să fii jefuit. Sau închiriezi o maşină în concediu şi îţi laşi bagajele în ea cât ieşi la masă. Sau laşi poşeta pe locul din dreapta şi conduci o decapotabilă închiriată. Pentru că, vorba aia, tu ești relaxat în zilele tale libere dar hoțul e tot timpul la muncă. Și uite așa, eu îți urez o vacanță sigură. Ca să fie şi plăcută.