echipament pentru munte
nov. 10, 2021
Posted by: Editor

Cum să nu fii şoşonar

Şoşonar, paltonar, pantofar, spune-i cum vrei. Să lămurim cine e şoşonarul întâi: omul care se avântă spre creste fără echipament adecvat pentru munte. Am mai scris aici despre această specie pe care o găsim deseori în drumeţii. Un exemplu haios a fost cel al unei tanti de la oraş care urca pe munte în papuci şi şosete. Oricum, vei vedea deseori oameni în blugi şi adidaşi pe trasee dificile dar şi turişti echipaţi cum trebuie.

echipament pentru munte

În general, dacă urci frecvent pe munte, ai nevoie de câteva chestii de bază, nu multe dar bine alese: bocanci, polar, pantaloni de drumeţie, un rucsac. Materialele sunt însă cele care pot face diferenţa. Am aflat-o pe propria piele, îţi povestesc mai jos.

De ce ai nevoie de echipament pentru munte

Am fost de curând la munte cu vărul meu şi prietena lui, doi oameni sportivi şi obişnuiţi de mult cu trasee dificile. Evident, eu nu sunt ca ei. Eu sunt…şoşonară. Ei da, recunosc. Bine, nici chiar cu haină de blană şi UGG-uri nu aş fi venit, dar nici prea departe nu eram de un look asemănător cu cel al personajelor lui Slim Aarons.

Dinainte de a pleca mi s-a spus clar: ia-ţi bocanci. O pereche decentă de bocanci începe de pe la 250-300 de lei. Sigur, găseşti şi mai scumpi dar şi mai ieftini. Depinde cât de des urci pe munte şi cât de grele sunt traseele.

Mi-a luat două zile să găsesc ce îmi trebuia. Să nu fie rigizi, să mă simt bine în ei, să nu mă strângă (ia unii cu un număr mai mare), să fie impermeabili. Bocancii ar fi baza pentru un echipament de munte decent. Iar eu am crezut că sunt de ajuns. Greşit.

În dimineaţa în care am plecat spre munte, criticile (constructive) au început de la geacă. Asta e geacă de oraş, tu aşa urci pe munte???Ca o prinţesă de la mall??

Na, avea dreptate omul. Geaca de puf e bună, dar nu cea cu guler de blană. Aceasta se umezeşte repede şi rişti să îţi ţină mai mult frig. A, şi oricum mi s-a făcut cald, am scos geaca la urcare şi m-am bazat pe polarul Roxanei. Prevăzătoare, luase şi pentru mine unul.

Roxana şi cu mine. Eu sunt ursul cu rucsac de oraş şi căciulă cu moţ

Cu această ocazie am mai aflat ceva: nu te baza pe bumbac atunci când e vorba de echipament pentru munte. Transpiri şi ţine rece. Produsele speciale pentru sport au materiale sintetice, unele chiar high tech. Să ţină la vânt, la umezeală. Dacă ai un buget mai consistent, investeşte într-un polar de lână merinos. Le găseşti inclusiv în magazinele Decathlon, destul de răspândite prin ţară. Un echipament de munte corect trebuie să fie uşor.

echipament pentru munte

De unde cumperi echipament pentru munte

Am pomenit deja Decathlon, magazinele se găsesc în multe zone din ţară. De la ei te poţi îmbrăca din cap până în picioare. Mai sunt Intersport, Hervis şi magazinele nişate, cu echipament de munte şi pentru sky. Le poţi cumpăra şi online, cu o condiţie importantă: să îţi cunoşti măsurile. Iată pe scurt, ce îţi trebuie:

  • bocanci (există unii de 3 sezoane şi unii de iarnă, mai rigizi)
  • polar (bluză tehnică)
  • pantaloni
  • un rucsac de munte
  • şosete groase

Poţi adăuga căciulă, mănuşi, beţe, etc. Şi uite aşa am scăpat de imaginea de şoşonar.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.