sursa imaginii pixabay.com
aug. 11, 2021
Posted by: Editor

Cum să nu iei țeapă în vacanţă

Turistul e o specie aparte. Încă de când se formează gândul și până ajungi la destinație o grămadă de coțcari vor să te facă la buzunare. Pe tot acest parcurs vei da de câte o potenţială ţeapă legată de vacanţă. La agenție, la Booking, la Airbnb, la compania aeriana cu care vrei să zbori. Unele sunt greu de evitat, cum ar fi anularea sau întârzierea zborului. În acel caz vorbim de despăgubiri la care ai dreptul (cum am scris detaliat aici). Altele vin de unde nici nu te aştepţi, online sau pe reţelele de socializare.

Creta, Grecia
Cum să nu iei ţeapă în vacanţă

Oferta mincinoasă

Dacă mergi cu o agenție, alege una cunoscută și serioasă, nu o ofertă primită cine ştie de pe unde. O discuție în direct pe B1tv cu Liviu Arsene, specialist în securitate informatică, mi-a confirmat faptul că o ţeapă poate să apară încă din faza de planificare pentru vacanţă. Ideea de bază: nu daţi curs la ceva ce nu aţi solicitat! Fie că e o ofertă pe mail sau pe reţelele de socializare: „E foarte important ca orice mesaj nesolicitat ce promite o ofertă extraordinară, reduceri incredibile la vacanţe unde ne-am dorit întotdeauna să ajungem dar din nefericire erau prohibitive din punct de vedere al costurilor, cel mai probabil astfel de mesaje sunt frauduloase iar atacatorii nu încearcă altceva decât să ajungă în portofelele dumneavoastră.” Adică ceva gen Maldive la doar 1000 de euro. Nu există!

Hotel, Balcic
Cum să nu iei ţeapă în vacanţă

„Un mesaj poate să vină din partea unui hotel încercând să vă convingă să confirmaţi rezervarea. Sau din partea unei linii aeriene care încearcă să vă convingă să vă confirmaţi biletele de avion. Sau poate chiar din partea unei agenţii de turism care vine cu oferte incredibile. Nu deschideţi acele ataşamente dacă există fişiere ataşate la mesaj. Riscaţi să ajungeţi pe un website unde atacatorii să vă convingă să vă daţi datele de card urmând apoi să facă nişte cumpărături în numele dumneavoastră”.

avion
Cum să nu iei ţeapă în vacanţă

Desigur, poţi să iei ţeapă în diverse feluri înainte de plecarea în vacanţă. Iar pericolul poate fi pe site-uri serioase. Pozele frumoase ale unei camere de hotel pot să te inducă în eroare. Caută şi citeşte recenziile pe Google, Facebook, Booking sau Airbnb. Îţi pot da unele detalii nebănuite. Ai putea afla despre pericolele din zona în care te cazezi, mirosuri bizare de la canalizare în baie, un meniu sărăcăcios, lipsa condiţiilor pentru copii şi tot felul de chestii. Şi eu am aflat odată, de exemplu, că la uşa hotelului din Lisabona la care urma să stau se opresc de obicei beţivanii din Bairo Alto. Hm, ce crezi, am mai făcut rezervarea?

Reţelele wifi, o capcană

Asta facem mulţi. În străinătate folosim când avem ocazia reţelele wifi gratuite. Doar că ele pot fi ocazia perfectă pentru o ţeapă în timp ce te afli în vacanţă. Mai ales în ţările din afara Uniunii Europene, unde apelurile şi datele sunt scumpe.

cuplu, Lisabona
Cum să nu iei ţeapă în vacanţă

Mergi la o terasă, iei ceva de mâncare şi intri pe reţeaua lor wifi gratuită. Recunosc, am făcut deseori asta. Poate nu ai de ales dar nu e neapărat o idee bună, explică Liviu Arsene. „Evitaţi să vă conectaţi la reţele wifi pe care nu le cunoaşteţi, inclusiv să faceţi cumpărături, să vă introduceţi date personale, parole. Acele reţele publice pot să fie controlate de atacatori. Iar aceştia ar avea acces la ce faceţi dumneavoastră în mediul online„.

Ai grijă ce postezi

Sunt şi situaţii în care o poză şi un check pe Facebook in îți pot da de furcă şi te poate face candidatul perfect pentru o ţeapă de vacanţă. O postare gen „Cutărescu se simte bine în Thassos”. Iar Cutărescu are o adresă identificabilă prin postările lui de pe Facebook. De pe când s-a pozat în faţa vilei, de exemplu, şi şi-a dat check in în Corbeanca. Aha, ăsta e în vacanţă. Hai să dăm atacul.

Dar tot o postare poate dezvălui o destinaţie pe care ai fi vrut să o ţii secretă, un partener sau o parteneră de distracţie despre care nu ar fi trebuit să se afle, etc

Roma
Cum să nu iei ţeapă în vacanţă

O destinaţie pe care ai fi vrut să o ţii secretă, un partener sau o parteneră de distracţie despre care nu ar fi trebuit să se afle, etc. Un caz celebru a fost al soției lui Dragoș Săvulescu, om de afaceri condamnat în România și fugit în Italia. Săvulescu a fost prins în Mikonos din cauza postărilor sexy ale nevestei. Nu uita, Facebook şi Instagram sunt spaţii publice. Poţi în schimb să alegi să postezi doar pentru prieteni şi chiar să restricţionezi accesul anumitor persoane la pozele tale. Doar că… atunci nu mai vede nimeni ce bine o duci.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.