La ora la care scriu acest articol România are două griji: politica şi un virus din China. Între cele două, o ştire dramatică s-a strecurat cu greu. Au ars peste 50 de hectare de vegetaţie din Rezervaţia Naturală Văcăreşti. Un loc apărut în mijlocul betoanelor, ca un miracol.

O dovadă că natura ne ignoră cumva prostia şi nepăsarea. Ne ignoră inclusiv marotele perpetuate din bătrâni: românul e frate cu natura. Cu codrul, cu râul, cu ramul. Aiurea. Românului i se rupe de natură şi se uită la ecologişti ca la nişte excentrici. Românul e ghiolbanul care aruncă fără vreo remuşcare gunoaie chiar şi în vârf de munte. Bine că a luat aer curat.
Incendiul din Delta Văcăreşti
Cum spuneam, ştirea a ajuns cu greu să-şi facă loc printre scandalurile politice şi isteria provocată de gripa chinezească. Un site de ştiri titra dramatic: Incendiu pe 30 de mii de de metri pătrati lângă un mall din Bucuresti. Adică, dă-l dracu de parc, nici nu am fi ştiut de el dacă nu ar fi crescut şi un mall în aproiere.
Delta Văcăreşti sau „delta dintre blocuri” s-a dezvoltat în mod incredibil printre betoanele oraşului. Nişte oameni inimoşi au reuşit să păstreze zona curată şi protejată.

Până într-o zi vântoasă de februarie. Un incediu masiv a distrus o bună bucată din vegetaţie. Au ars stuf şi copaci. Nu se ştie clar de unde a pornit focul. Nu-i bai, e bine că se dă românul frate cu natura. Doar să îi strângă altul gunoaiele.
Teoria conspiraţiei
Gabriela Poiană, din echipa celor care se ocupă de Parcul Natural Văcăreşti, mi-a spus că e posibil să fi fost vorba de o ţigară aprinsă aruncată cu neglijenţă. Vegetaţia e uscată, nu a mai plouat de mult, iar vântul a fost puternic. Pe reţelele sociale imaginile arau apocaliptice şi mulţi se întrebau dacă nu cumva incendiul a fost provocat cu intenţie. E o zonă perfectă în care să ridici un complex rezidenţial. Cum se dă românul frate cu natura, e firesc să ridice blocuri turn în mijlocul parcului. Gabriela Poiană contrazice aceste păreri însă. Spaţiul a fost declarat protejat prin lege şi nu se mai poate da înapoi. În plus, vorbim de o zonă mlăştinoasă în care cu greu ai putea ridica o construcţie. Şi totuşi, obişnuiţi să auzim de cele mai ciudate autorizaţii de construcţie, ideea tot îţi apare în minte. Că i-a pus cineva gând rău zonei. În fine, dincolo de teoria conspiraţiei, rămâne dezastrul ecologic. Fumul era vizibil din centrul oraşului iar pompierii s-au chinuit vreo 2 ore să stingă flăcările.
Natura are căile ei de a se regenera
Cam asta s-a întâmplat în zonă. O simplă groapă dintr-o zonă mlăştinoasă a devenit un paradis natural într-o perioadă de aproximativ 20 de ani. Au venit cei de la National Geographic, miraţi de bogăţia de vegetaţie şi de păsările rare.

Cei care se ocupă de Rezervaţia Văcăreşti sunt optimişti. Natura se va reface, păsările vor reveni la primăvară iar vegetaţia se va regenera când vine căldura. La timp cât să îşi amintească şi românul că e frate cu natura şi că mai are unde să meargă cu copiii să se dea cu bicla. Între timp, politicienii se vor schimba, poate vom mai avea câteva guverne, coronavirusul cu siguranţă va fi eradicat. Iar noi ne vom întoarce poate faţa către lucrurile care durează şi contează. Asta dacă nu tot noi le vom strica în mod iremediabil.
E păcat că nu reușim să avem grijă de locurile astea mișto….
Asa e.