doza 3 vaccin
nov. 12, 2021
Posted by: Editor

Cum va deveni obligatorie doza 3

De curând mă miram de regulile impuse de Israel pentru redeschiderea turismului. Deja pentru a intra în această țară este necesară doza 3 de vaccin anti covid. Și asta în sensul că pentru cei care au deja 9 luni de la a doua doză accesul nu mai este permis.

Bine, Israelul administrează deja de ceva vreme doza booster, a fost printre primele țări din lume. Doar că după Israel au mai venit și alții, ceea ce ne face să ne gândim că vom avea de-a face cu o tendință în curând.

Cum se schimbă certificatul verde

În vara lui 2021 când a fost lansat certificatul verde european s-a spus că acesta va avea o valabilitate de un an. Vaccinarea era în plină desfășurare peste tot, așa că oamenii s-au bucurat că vor scăpa de o corvoadă în plus. După care s-a spus că eficacitatea vaccinului (în două doze) durează undeva la 9 luni. A, da? Mai avem, să stăm liniștiți deci.

doza 3 vaccin

Vremea a trecut iar acum cei vaccinați cu două doze (sau una, în cazul Johnson and Johnson) deja au împlinit câteva luni bune de la imunizare. Germania, Franța, Italia, Austria, au dat drumul la doza 3 de vaccin. Iar dintre țările UE care au preluat exemplul Israelului, Austria a fost prima.

doza 3 vaccin

Din data de 6 decembrie cetățenii austrieci care au împlinit deja 9 luni de la vaccinare nu vor mai avea acces la evenimente, restaurante etc. Astfel, doza 3 de vaccin va fi obligatorie iar noul certificat generat va avea o valabilitate de 9 luni! (detalii aici)

Austria ia în calcul și o limitare a accesului copiilor de peste 12 ani la evenimente, restaurante, mall, etc în funcție de vaccin. Și nu cred că va rămâne singura, de vreme ce deja țările UE au lansat în forță campania de vaccinare cu doza 3 de vaccin.

doza 3 vaccin

Ce spune MAE

Chiar dacă este deseori criticat, site-ul Ministerului de Externe rămâne totuși principala sursă de informație în privința regulilor de călătorie. Iar aici informația este clară: Persoanele care călătoresc în Austria pot intra în această țară fără să intre în carantină dacă:

  1. Prezintă rezultatul negativ al unui test pentru virusul SARS-CoV-2, de tip PCR (valabilitatea să nu depășească 72 de ore de la data prelevării probelor) sau antigen (valabilitatea să nu depășească 48 de ore de la data prelevării probelor);
  2. Prezintă un certificat de vaccinare cu un ser autorizat, cu îndeplinirea uneia dintre următoarele condiții la data intrării în Austria:
  • imunizarea cu cea de-a doua doză de vaccin să nu fi avut loc cu mai mult de 360 de zile în urmă, cu condiția ca între administrarea primei și celei de a 2-a doze să fi trecut cel puțin 14 zile;
  • în cazul imunizării cu un vaccin administrat într-o singură doză, aceasta să nu fi fost efectuată cu mai puțin de 21 de zile în urmă, dar nu mai mult de 270 de zile.

De aici putem înțelege așa: că poți intra în țară cu un certificat verde deja generat chiar și dacă au trecut mai mult de 9 luni de la doza a doua. Doar că în curând intrarea la restaurant, mall, evenimente etc va depinde de doza 3 de vaccin. La cum evoluează campania de imunizare cu doză booster în Europa, mă aștept ca în primele luni ale anului viitor certificatul verde să fie adaptat. Va include și doza 3 de vaccin, adică. După care, cine știe, vor veni și dozele 4, 3 etc.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.