E un blestem să trăieşti vremuri interesante. Uite ca noi, acum. Habar nu avem ce vom face mâine, darămite să ne mai întrebăm cum vom călători în 2021…Parcă acum vreun an şi jumătate călătoream frenetic cu bilete low cost şi cazare prin AirBnb. Aveai chef de un shopping la Milano? Găseai repede o ofertă Wizz Air cu vreo 20 de euro biletul. Pac pac, un weekend prelungit şi erai gata de planificat următoarea plecare. Şi tot aşa.

Apoi a venit năpasta…
Timp de luni bune, cam din martie 2020 şi până prin vară zborurile din şi către România au fost date peste cap. Şi aici nu vorbesc de turism, ci de zborurile de repatriere ale românilor care munceau sau studiau pe afară. Doar eu ştiu câteva cazuri în care oamenii s-au chinuit îngrozitor să prindă vreo cursă Tarom sau Air France de urgenţă, la preţ uriaş doar ca să ajungă cu bine acasă.

Peste vară s-a putut ieşi, dar limitat şi deseori cu mari emoţii. Bulgaria a fost scăparea multora, mai ales că se putea călători liniştit, fără teste COVID. Dacă făceai testul, varianta cea mai atractivă era Grecia. Ca să nu mai vorbim de vacanţele în ţară, unde nu te oprea nimeni.
Iarna lui 2020 a adus o altă dandana: localităţi în carantină, hoteluri închise, perspective sumbre. Inclusiv sărbătorile cu familia sunt sub semnul întrebării, de vreme ce medicii spun că multe cazuri de îmbolnăvire au evoluat dramatic după o cină cu rudele, de exemplu.

Iarna lui 2020 a adus însă şi o rază de speranţă. Măcar să ne putem face planuri şi să sperăm că vom afla în timp util cum vom călători în 2021. Au început discuţiile despre vaccinul anti covid iar unele ţări (nu multe) au luat decizia curajoasă de a introduce obligativitatea unui test covid sau a unui certificat că ai trecut deja prin boală. Le prezinţi la destinaţie şi nu mai stai în carantină. Ceea ce prefigurează cam ce se va întâmpla în 2021.
Test negativ, vaccin sau anticorpi
Într-o discuţie televizată cu Răzvan Pascu, unul din cei mai cunoscuţi specialişti în turism, am tras concluzia că treimea de mai sus ţi-ar putea salva concediul la anul. Răzvan a mai adăugat însă un element important: asigurarea. Sunt deja câteva companii de asigurări care au adăugat COVID-ul printre clauze. Şi cum virusul a început să facă parte din viaţa noastră, e clar că trebuie să îl luăm în serios…

Apariţia primelor ştiri pozitive despre vaccinul anti-covid au dat mari speranţe tuturor celor care lucrează în turism sau care sunt pasionaţi de domeniu. Deci, pe scurt, iată cam cum vom călători în 2021:
- test negativ
Ei, da, testele ar putea deveni o obişnuinţă, oricât de neplăcută ar fi perspectiva. Şi riscantă, de vreme ce poţi avea chiar surpriza unui test pozitiv. Ceea ce s-a întîmplat vara trecută în Grecia ar putea deveni o regulă generală. Între timp ar putea apărea şi testele rapide cu o acurateţe la fel de mare precum cele PCR.
- un document care să ateste că ai fost deja infectat/infectată
Păi da, de ce nu? Iar studiile recente arată că reinfectarea nu e chiar aşa frecventă cum am fi crezut iar anticorpii te-ar ţine măcar vreo jumătate de an. Numai bine pentru o vacanţă, nu?
- vaccinarea anti-covid
Nimeni nu te va obliga. Recunosc, încă sunt reticentă şi eu privind vaccinarea. Mulţi vor aştepta ceva timp, să îşi facă o idee despre cum a funcţionat la alţii. Ai oricum la dispoziţie testarea şi asigurarea.
- informarea serioasă înaintea planificării
Listele galbene cu ţările cu risc epidemiologic mare apar haotic la noi. Răzvan Pascu recomandă informarea şi din surse externe pentru mai multă siguranţă. Sunt mai multe site-uri serioase pe care poţi găsi informaţii la zi privind numărul de cazuri într-o anumită zonă. Evoluţia pandemiei e greu de ghicit, din păcate.

Evident, nu ne putem aştepta ca lucrurile să revină la normal în 2021, poate chiar nici în 2022. Nici city break-urile, atît de dragi românului, nu vor mai fi un obicei la îndemână. Şi poate nici nu va fi atât de rău. Turismul de masă a avut şi părţile lui dramatice, cum ar fi distrugerea unor locuri istorice precum Veneţia. Vom călători mai puţin dar sigur ne vom bucura mai mult.
Pingback:Vaccinaţii vor circula mai uşor? Travel - Irina Petraru