Mă uit prin magazine, pe site-uri, pe Instagram, la filmulețe Tik Tok, pe stradă și mă minunez. Blugi cu talie înaltă, model boot cut (dincolo de gleznă, deasupra pantofilor, da?), rochițe de vară cu floricele purtate peste un tricou alb, încălțăminte cu bot pătrat, părul prins pe o parte cu o clămiță, ochelari ovali. Fix chestii pe care le purtam la școală, pe vremuri. Normal, moda e ciclică și trebuia să ne așteptăm că după ce ani în șir s-au purtat chestii inspirate de anii 70 și 80 acum să le vină rândul celor din anii 90.

sursa:pixabay.com
Dar acum e ceva mai mult și nu mi se pare doar mie. Sunt nenumărate filme și seriale care se petrec în anii 90. Cindy Crawford, Naomi și gașca au revenit pe catwalk. Muzica de atunci e și ea cool din nou. Și nu mi se pare întâmplător. E vorba de un soi de escapism combinat cu nostalgie (pentru cei care au prins anii 90) și cu o dorință de simplificare. Privind cu ochii omului trecut prin 2 ani de izolare și speriat de perspectivele sumbre, anii 90 par o decadă lipsită de griji. Fără social media, fără războaie, fără crize, fără pandemii. „Totul era simplu și pur, nu ca acum”, ai fi tentat să zici, cu ochii dați peste cap și cu un aer de lehamite. Sigur, idealizăm. Că dacă e să îi luăm la bani mărunți, sigur ne dă cu minus. Așadar, dacă aș călători în timp și aș putea aduce cu mine câteva chestii din anii 90, acestea ar fi următoarele.
Standardele de frumusețe
Ei da, nu-mi place ce văd pe fețele femeilor. Același tip de machiaj, aceleași intervenții chirurgicale. Unde dracu mai e creativitatea? De ce să arătăm toate la fel? Din nou, mă uit spre fețele supermodelelor de atunci, doar ele erau standardele de frumusețe, în lipsa social media, a tik tokului și a youtube. Și dacă te uiți la imaginea asta e cam clar ce vreau să spun. Seamănă astea 6 între ele cumva?

campanie Versace, 1991
Socializarea
Normal, după doi ani de pandemie ți-ai pierdut și bruma de social skills pe care o aveai pe vremuri. În anii 90 treaba era simplă: ne sunăm, ne dăm întâlnire și ieșim să ne vedem. Cum adică să stai în casă? Ieși naibii și socializează, ca doar nu ești pustnic. Te vezi cu oamenii, stai la masă cu ei, vorbești și te uiți la ei, nu la ecranul pe care sunt ei proiectați. Am fost copil în anii ăia. Ieșeam în fața blocului cu alți copii, mergeam la școală împreună. Știu ce zic. Și nu dau vina pe smartphone, social media. Nu ele ne-au tâmpit, ne-am făcut-o noi cu mâna noastră.

sursa pixabay.com
Deci ia sună-ți un prieten, scoate-la la o bere, stai cu el la masă. Și pentru numele lui Dumnezeu, uită-te la el, întreabă-l ce a mai făcut, pe unde a mai călătorit, dacă îi merge bine. Din astea.
Moda minimalistă din anii 90
Aici sunt subiectivă, dar mie hainele din anii 90 mi se par cele mai apropiate de ideea de clasic. Și asta pentru că una din tendințele majore a fost minimalismul. Jeanși drepți cu talie înaltă, cămăși și tricouri simple, teniși Converse sau ghete Doc Martens, geacă de piele din aia „motor”, un rucsac de piele și cam gata. Poți să le porți bine mersi și în 2022 și vor fi ok oricând. Mai exista și varianta grunge. Kurt Cobain, ceva de genul. Sigur, au fost și în anii 90 foarte multe tendințe și exagerări, dar am zis că mergem pe simplificare. Uite-i pe ăștia, îi mai ții minte?

mikel roberts/Sygma via Getty Images
Aș lua și muzica și filmele. Și doar Seinfeld dintre seriale. Sigur, nostalgia e bună în limite normale. Dacă exagerezi, te zaharisești. Ia cu măsură și ține minte că nu totul era minunat atunci. Anii 90 au fost o decadă de pace și prosperitate. Dar nu neapărat în România. Pentru noi anii 90 au fost marcați de mineriade, tranziție, Ion Iliescu, lipsuri și inflație. Dar stai, că inflația s-a întors în 2022. Preferam să rămânem la modă, Nirvana și supermodele. Nu ne-a ieșit.