Ierusalim
sept. 08, 2021
Posted by: Editor

De ce recomand o excursie cu ghid

Am o mare admirație pentru ghizii de turism. Am început chiar și un curs autorizat de ghizi tocmai ca să înțeleg mai bine această meserie faină. Sigur, ghizii au fost printre primii care și-au pierdut jobul în pandemie, dar vara lui 2021 a marcat o relansare a turismului și implicit turiștii au avut din nou ocazia să meargă într-o excursie cu ghid.

De ce recomand o excursie cu ghid

În vara lui 2021 am avut și eu o primă experiență cu cel mai mare operator de excursii cu ghid din lume: GetYourGuide după ce anterior mersesem cu AirBnb. Am fost într-o excursie în Northumberland pe Holy Island și la Castelul Alnwick. Și a fost o experiență tare faină. Să îți povestesc.

Experiența mea cu GetYourGuide

Mai fusesem în cel puțin o excursie cu ghid și știu că ele nu sunt pe gustul tuturor. Evident, sunt locuri în care nu are sens să dai niște bani în plus pentru o astfel de experiență. Poți pur și simplu să îți închiriezi o mașină și să te informezi de pe Google dacă ții neapărat. În plus, nu e vreo plăcere să stai după turiștii pierduți pe coclauri pe care îi așteaptă toți cei din autocar bâțâind nervoși din picioare.

Dar sunt ghizi și ghizi, iar eu am dat de unul foarte tare în Edinburgh. Practic, a fost cea mai tare excursie cu ghid în care am fost vreodată. Andrew, un domn la vreo 60 de ani, tobă de carte. Andrew e profesor de istorie, născut și educat în Edinburgh.

Tronul lui Arthur, Edinburgh

Domnul Andrew, posesorul unei voci radiofonice, ne-a înșirat toată istoria locurilor prin care treceam. Știa tot: cine cu cine s-a luptat pe dealul cutare, istorioare picante, hiturile unei trupe brit pop din Newcastle. Apoi ne-a încolonat pe toți repejor pe insula Lindisfarne, amintindu-ne mereu că la 12.45 vine mareea și că nu putem risca să rămânem prinși pe acolo.

Povestea GetYourGuide

GetYourGuide a fost lansat în 2007 de doi băieți din Germania, cu banii părinților. Ideea de bază a fost de a conecta platforma online cu ghizi amatori de peste tot din lume. Afacerea s-a extins, astfel că acum pe Get Your Guide găsești excursii, vacanțe, tururi, lecții de gătit, tot felul de experiențe cu parteneri locali ai platformei.

De ce recomand o excursie cu ghid
Castelul Alnwick

Practic, GetYourGuide nu îți oferă doar o excursie cu ghid, ci o experiență. Ei funcționează mai degrabă ca un mijlocitor între client și partenerii locali. Ca și AirBnb, GetYourGuide se bazeaza pe recenzii. Iar dacă unul din parteneri adună recenzii proaste, este eliminat din listă.

Mai e o chestie: plătești excursia, drumul și ghidul, nu și biletele la atracțiile turistice. Ei pot să te ajute să le obții mai ușor, să nu stai la coadă și eventual să beneficiezi de oferte bune. Una e să plătești pe cont propriu bilete și să stai la coadă la un obiectiv foarte popular și alta e să eviți aglomerația și să economisești timp.

Cui i-aș recomanda o excursie cu ghid

Dacă ești genul care se descurcă foarte bine pe cont propriu, ar fi chiar aiurea să îți recomad astfel de experiențe. Dar ele pot fi o soluție bună în țări ultra turistice, cu distanțe mari. Poți să orbecăi aiurea pe coclauri într-o țară străină sau poți să ajungi direct unde trebuie, în siguranță. Eu am ales o excursie în loc să conduc în Marea Britanie, cu volan pe dreapta, de exemplu.

Alnwick, Northumberland

Sunt zone turistice și de pelerinaje ca Vaticanul și Ierusalimul, unde o excursie te poate scăpa de statul la o coadă de câteva ore la Sfântul Mormânt.

De ce recomand o excursie cu ghid
Ierusalim
Biserica Sfântului Mormânt, Ierusalim

Ele pot fi binevenite într-o țară ca India, în zone periculoase sau pur și simplu foarte mari, ca Grand Canion, în SUA. Poate fi o alegere foarte bună pentru seniori, pentru cei care nu conduc dar mai puțin pentru cei cu copii mici, care nu au răbdare și chef să fie purtați peste tot cu grupul.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.