2021 a început cu incertitudini. După un 2020 dezastruos ideea din mintea multora era să nu se îmbolnăvească, darămite să se mai şi plimbe. După care a început vaccinarea, numărul de cazuri a început să scadă vizibil la nivel european şi nu numai, iar optimismul înflorea. Se relansa era city break-ului. Îţi venea să îţi faci planuri de vacanţă. Plină de optimism, mi-am pus în plan măcar 3 ieşiri de tip city break pentru 2021: Tel Aviv, Madrid şi Lisabona. Motivele erau legate şi de gradul bun de vaccinare (Israel era campion) şi de ridicarea restricţiilor. Le-am amânat pe toate 3, dar încă mai sper. Cine ştie cum evoluează lucrurile?

Pentru cei care au apucat să îşi programeze un city break lunile mai şi iunie 2021 au fost destul de bune. Era necesar un test negativ, de cele mai multe ori rapid şi de formularul PLF. Se aştepta şi certificatul verde ca să fie şi vaccinaţii luaţi în calcul. Cine a vrut să călătorească a avut destule variante la dispoziţie şi bilete avantajoase de avion. .
Tulpina Delta versus city break, varianta 2021
În lunile mai şi iunie evoluţia situaţiei epidemiologice din Marea Britanie a dat un semnal important că noua tulpină, orginară din India, se va răspândi. Marea Britanie era de mult pe lista roşie a României, dar fără să aibă la fel de multe cazuri ca Brazilia, de exemplu. Dacă prin iunie în Anglia incidenţa cazurilor de covid era pe la 1 la mie, pe 15 iulie ajunsese la 5,7. În plus, lista roşie s-a îmbogăţit cu Spania şi Portugalia iar Grecia a trecut pe lista galbenă. Roşu înseamnă carantină pentru nevaccinaţi iar galben înseamnă intrare în România pe bază de test.
Şi mai e ceva. Chiar dacă poţi intra într-o ţară de pe lista roşie, ia în calcul posibilele restricţii, portul măştii pe stradă, la plajă, etc. În Lisabona sunt des întâlnite carantinele de weekend (fix când se merge în city break). Olanda şi Spania tocmai ce şi-au închis discotecile şi cluburile de noapte şi urmează alte restricţii. Grecia a introdus şi ea anumite facilităţi pentru vaccinaţi şi priveşte cu prudenţă evoluţia cazurilor.

Mai puţine destinaţii de city break în 2021
Şi când mă refer la accesibilitate nu mă gândesc la partea financiară, evident. De dragul unui city break la Barcelona sau Londra românul era dispus să plătească drum, cazare şi mâncare în oraşe deloc ieftine. Evoluţia pandemiei a schimbat însă în mod evident şi lista de opţiuni de city break în vara lui 2021. Iată şi unde ai putea găsi mai multe restricţii care ţi-ar putea strica scurta vizită.
- Londra (şi alte oraşe din Marea Britanie, evident)
Se stă în carantină cam 10 zile, măsură valabilă şi pentru vaccinaţi. Se aşteaptă însă o relaxare pentru o parte din ţările UE, vom vedea dacă şi România se află printre ele. Este de asemenea posibil ca vaccinaţii să nu mai stea în carantină, dar nici asta nu se ştie de când şi în ce condiţii.

- Amsterdam (sau alte oraşe din Olanda, aflată pe lista roşie)
fiind pe lista roşie, doar vaccinaţii scapă de carantină la revenirea în România.
- oraşele din Spania (lista roşie)
Spania a avut unele dintre cele mai dure restricţii şi o carantină draconică. Lucrurile diferă de la o zonă la alta, dar posibilele restricţii îţi pot strica şederea şi aşa scurtă.
- Israel (lista verde)
Deşi este pe lista verde a României, Israelul a trecut de curând printr-un nou conflict cu Palestina. În acest moment pe site-ul Ministerului de externe român se recomandă evitarea călătoriilor neesenţiale. Oricum, în Israel pot intra doar straini care îşi vizitează o rudă. Începând cu 1 august se reia însă turismul, deci nu mai e mult de aşteptat. Detalii, aici.
- Malta (lista roşie)
O atenţie specială momentan ar merita zonele din Germania şi Belgia afectate de inundaţii masive. Numai în Germania au murit peste 100 de oameni. Ambele ţări sunt pe lista verde, însă. Detalii, aici.
Unde se poate merge într-un city break în vara lui 2021 fără probleme deocamdată, fiind ţări de pe lista verde:
- Italia
- Danemarca
- Belgia
- Turcia
- Franţa
- Norvegia
- Suedia
- Finlanda
- Muntenegru
- Slovenia
- Croaţia
- Elveţia
- Cehia
- Austria
- Germania
- Islanda
- Slovacia
- Polonia
Evident, vorbim de zone pretabile pentru un city break, adică vreo 3 zile. Dacă te uiţi la lista asta, situaţia nu arată atât de rău, dar chiar şi aşa se conturează o tendinţă. Se poate ca vaccinaţii să fi tras cartea câştigătoare în toată povestea asta. Cu mici excepţii, ei pot merge în voie cam peste tot, nu trebuie să se testeze, iar la revenirea în România pot trece fără probleme pe baza certificatului verde. Aşa că, din fericire, era city break-urilor nu a ajuns la final în 2021. Dacă vrei să fii 100% sigur, poţi încerca un city break în România, la Cluj, Oradea, Sighişoara, Sibiu, Timişoara, Iaşi. E posibil să ai o surpriză plăcută.