Frumosul port denumit pe vremuri Mogador (francezii încă îl numesc aşa) este de obicei o oprire de parcurs, inclusă în circuitele mai mari, alături de Marrakech, Casablanca, Rabat, Fez, Chefchaouen, etc. Doar că mai nou Essaouira a primit o mână de ajutor şi de la creatorii faimosului Game of Thrones, câteva scene fiind filmate în celebrul port al oraşului. Faimă le-a adus şi Jimi Hendrix în 1969. Imaginea lui apare în toate formele atât în Essaouira cât şi în Sidi Kaouiki, un soi de Vama Veche de Maroc. Eu am stat în Essaouira vreo 10 zile.

Cum ajungi în Essaouira

Cum spuneam, Essaouira vine de obicei la pachet cu Marrakech. De acolo, dacă vrei să pleci pe cont propriu vei avea la dispoziţie nişte autobuze în autogara lor, chiar lângă gara din oraş. Acestea erau foarte decente, curate şi aveau şi wifi. Drumul nu e lung, doar vreo 3 ore. Vei sta oricum cu ochii pe geam după capre, peisaj şi satele mici care arătau cam ca la noi la ţară. Autobuzul te lasă aproape de partea veche a oraşului. Essaouira are şi un aeroport, la Sidi Kaouiki, pe care îl poţi lega de o cursă externă, există posibilităţi.

Prin oraşul vechi, la tarabele cu de toate

Unde stai în Essaouira

Ai două variante principale de cazare: în riadurile din oraşul vechi sau în hotelurile în stil occidental. Există variante de cazare atractive şi pe Airbnb, unele în partea nouă a oraşului, cu vedere la plajă. Când vine vorba de riad, trebuie să ştii că aceasta este cazarea tradiţională, o clădire de obicei pe bază circulară, cu o grădină interioară şi un havuz în mjloc. Pot fi şi ele mai scumpe sau mai ieftine, evident. Cam toate cazările sunt riaduri în oraşul vechi. Dacă nu vrei tradiţie, ai hoteluri mari, cu piscină. Iar piscina s-ar putea să te intereseze, crede-mă. Pentru că în Essaouira trebuie să îţi cam iei gândul de la plajă. Cel puţin nu aşa cum suntem noi obişnuiţi. Deci, ce să nu faci în Essaouira:

Plajă

Plaja, sau mai bine spus dunele

Poţi să încerci, nu zic. Doar că nu vei găsi plaja clasică, plină de şezlonguri şi turişti bronzaţi bând cocteiluri. În primul rând plaja e imensă, de kilometri întregi, vântul suflă ca la balamuc iar oceanul e rece de îţi îngheaţă sufletul. De la localnici am aflat că vîntul se mai domoleşte prin septembrie, ceea ce face ca plajele să se umple. Oricum, Essaouira este o destinaţie foarte apreciată pentru surf, windsurf etc. Ce e pe bază de vânt şi valuri mari, adică. Pe plajă în iulie peisajul era cam aşa: copiii jucau fotbal, mamele intrau complet îmbrăcate în apă, câte un negustor vindea diverse iar cămilele erau etalate pentru turiştii dornici de o plimbare pe plajă ca prin deşert.

Baie în ocean, evident

Cine mai doreşte, cine mai pofteşte

O singură dată am încercat să fac baie. Drumul de la şezlong până la ocean a durat vreun sfert de oră, printre dune. Când ieşeai, tot nisipul se lipea de tine, astfel că arătai ca un şniţel dat prin pesmet. Oricum, la Essaouira în iulie sunt vreo 25 de grade, dar din cauza vîntului se simt cam 20. Te pot salva însă piscinele de la hoteluri de care scriam mai sus.

Consum de alcool

E de înţeles, e ţară musulmană şi localnicii sunt stricţi. Vei găsi alcool, stai pe pace, dar în locuri pentru turişti, restaurantele mari, eventual pe plajă, sau la beach baruri. Vei găsi o mâncare minunată peste tot şi o varietate de cocktailuri de fructe şi sucuri naturale. Se mănâncă pe cinste, bio, eco, tot ce vrei. Evident, îţi recomand tagine, cous cous şi peştele proaspăt prins gătit pe loc la micile terase din port, un deliciu. Oraşul are şi o piaţă mare cu o sumedenie de fructe şi legume locale.

Plimbări pe plajă (pe distanţe mari)

În căutarea unui loc în care să facem plajă şi baie am ajuns la hotelul Sofitel Mogador Golf and Spa, la câţiva kilometri de Essaouira. După plajă, mi-a venit o idee: ia hai să traversăm terenul de golf, să o luăm pe plajă şi să mergem pe jos până la Borj el Berod, un far prăbuşit în mare, acoperit acum de nisip. Citisem că Jimi Hendrix a compus Castles Made of Sand inspirat de mormanul de pietroaie. S-a dovedit a fi o ţeapă inocentă, Jimi a ajuns în Essaouira în 1969 iar piesa e din 1967. Nu asta era problema. Ţeapa adevărată am luat-o noi, încercând să mergem în bătaia unui vânt cumplit, pe o plajă imensă, goală, o întindere dezolantă de nisip şi apă rece ca gheaţa.

Bine, bine, plajă nu, băutură nu, şi atunci ce ne recomanzi??

Plaja Sidi Kaouki

Măgăruşi, cămile, surf şi relaxare

E în afara oraşului, dar ajungi uşor cu autobuzul sau cu o maşină închiriată. Sidi Kaouki se vrea un fel de Vama Veche, dar nu e. I se trage faima tot de la descălecarea lui Jimi Hendrix acolo, în 1969. Este o plajă amenajată, se face surf, atmosfera e foarte relaxată, mult mai prietenoasă cu turiştii.

Hammam, savon noir şi ulei de argan

În Essaouira am constatat că ceea ce ştiam eu despre hammam era greşit. Eu credeam că e un soi de saună. Aici erai, practic, îmbăiat de o doamnă, iar experienţa poate nu e pe gustul tuturor. În fine, la hammam vei da de savon noir, un fel de cremă de baie bio, închisă la culoare şi care face clăbuci. Uleiul de argan poate fi cumpărat în toate formele. Îl recomand pe cel pentru corp produs de cooperativele de femei din Essaouira. Poţi să pleci încărcat de suveniruri, ai de toate pe alese.

Essaouira este singurul loc în care am fost până acum pe care nu ştiu exact cui să îl recomand. Nu am prieteni care fac surf, ci care vor să stea la hotel, pe plajă, cu şezlong şi umbreluţă. E un loc al contrastelor, al extremelor (meteo cel puţin). Eu însă m-am simţit în siguranţă, ceea ce e mare lucru în zilele noastre.

Editor - Autor

Articole Asemanatoare

Ai Ceva De Spus?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.