Răspândirea virusului ucigaş din China ne-a băgat şi pe noi în boală. Românul e panicos. Şi în unele cazuri chiar are motive foarte serioase să fie aşa dacă vrea o călătorie fără riscuri. Nu e vorba doar de viruşi ci şi de atentate. Mai ai şi pericole naturale ca incendiile din Australia, Grecia şi Spania, de uragane, furtuni ucigaşe şi erupţii de vulcani. Pe acestea nu le poţi controla, evident.

L-am întrebat pe consultantul de turism Răzvan Pascu: „există călătorie fără riscuri, chit că e vorba de turism sau de interes?” Pentru ce destinaţii trebuie să te vaccinezi? Care sunt riscurile în vacanţa cu copiii? Pe lângă că e unul din cei mai importanţi influenceri de turism de la noi, Răzvan e un om serios şi responsabil. De câţiva ani face tururi în destinaţii exotice cu zeci de oameni de care trebuie să aibă grijă. În plus, are doi băieţei şi ştie unde e cel mai bine şi mai plăcut să mergi cu copiii în vacanţă.


sursa razvanpascu.ro
Răzvan crede că mai degrabă există modalităţi de bun simţ de a te feri de chestiunile pe care nu le poţi controla. Mai jos le detaliem.
Cum s-au mobilizat românii în situaţii de alertă
Odată cu apariţia coronavirusului din China, Aeroportul Otopeni a pus anunţuri şi a relansat promisiunile privind camerele termice. „E o măsură foarte bună, măcar să se întâmple. Dar hai să le vedem înainte, că am mai discutat despre asta„, spune Răzvan. Sunt astfel de camere performante în Statele Unite, Australia, în ţări dezvoltate. În altele, avem un dispozitiv de luat temperatura, un soi de termometru care se apropie de frunte şi…aia e. Măcar pe viitor să ne ajute să avem o călătorie fără riscuri, că viruşi şi epidemii pot apărea oricând. Iar noi avem deja experienţe ratate, gen lupta cu gripa aviară de acum câţiva ani.

Ministerul de Externe din România pare a crede că nu există călătorie fără riscuri, de aceea suflă şi în iaurt. Pe site-ul lor există oricând alerte de călătorie pentru diverse destinaţii. China a fost vizată de alertă din cauza coronavirusului, ceea ce normal. Dar sunt şi cazuri în care o ţară întreagă e vizată de alertă deşi problemele apar punctual, doar în anumite zone. „Dacă te uiţi la site-ul MAE, ei dau alerte pentru orice, ca să fie acoperiţi” a observat Răzvan. Deci recomandă ca şi pe acestea să le privim realist. De exemplu, în anul în care a fost o furtună devastatoare în Halkidiki, erau în aceeaşi perioadă români în alte părţi ale Greciei care nici măcar nu auziseră ce s-a întâmplat.

Incendii, furtuni şi alte pericole naturale
Uneori poţi să ai pur şi simplu ghinion. Un taifun, un cutremur, o alunecare de teren şi călătoria fără riscuri devine o utopie. Răzvan mi-a dat exemplul unui grup de români care au mers în Mauritius la final de ianuarie. Au rămas blocaţi acolo din cauza unui ciclon tropical. „Trebuiau să plece cu avionul de acolo, avionul a fost anulat pentru că dimineaţă a fost anunţată furtună de categoria 1, la prânz s-a mutat la categoria 2, seara a mers spre categoria 3. Dimineaţa au închis aeroportul. În această perioadă lucrurile se mai schimbă, dar nu e o perioadă în care să apară furtuni tropicale.”
Dacă nu ai ghinion de vreun ciclon neaşteptat în Oceanul Indian, călătoria ta poate fi una cât se poate de reuşită.

„În principiu, iarna poţi să călătoreşti în cele mai multe destinaţii exotice. Nu te duci vara în Caraibe, de exemplu, pentru că începând cu iunie, iulie, mai ales vara şi la început de toamnă apar furtunile şi chiar uraganele.”
Pentru ce destinaţii trebuie să te vaccinezi
O călătorie fără riscuri implică informare înainte. „Există destinaţii din Africa pentru care trebuie să îţi faci vaccin,” spune Răzvan. Dar asta nu înseamnă că trebuie să devenim paranoici.

„Eu am toate vaccinurile făcute pentru că eu cred în medici şi nu în ajutoare cereşti dacă mi se întâmplă ceva. Întotdeanuna le-am recomandat turiştilor cu care călătoresc să asculte de medicul la care merg, nu pe mine, nu pe altul.” Mergi la un medic specializat în boli tropicale dacă vrei să ai o călătorie fără riscuri.

„Eu am vaccin de hepatită A şi B, vaccin de febră galbenă. Pentru malarie nu există vaccin, dar sunt pastile. Se găsesc destul de greu în România. La clinicile specializate pe boli tropicale există şi în România. Acele pastile se iau fie o dată pe săptămână fie o dată pe zi, în funcţie de cât de puternice sunt. Evident, ele au şi efecte secundare, poate să te doară capul, să ai ameţeli şi aşa mai departe. Dar lucrurile trebuie ştiute înainte, trebuie ca medicii să le explice”

Din nou, poţi să ai şi ghinion. „Riscul nu este zero. Poţi să te duci în cea mai dezvoltată ţară de pe planetă şi să mergi cu mijloace de transport în comun şi să strănute un om în faţa ta.”
Un caz special este la trecerea din Kenya în Tanzania. „Dacă intri în Tanzania dintr-o altă ţară africană, nu dintr-un aeroport din Europa, autorităţile te obligă să arăţi carnetul de vaccinări, să demonstrezi că ai făcut vaccinul de febră galbenă.”

Sunt şi ţări în jurul cărora s-a ţesut o aură de mister. De exemplu, în mentalul colectiv a intrat cumva ideea că nu există călătorie fără riscuri în India. Aşa o fi? „Depinde unde mergi în India. În triunghiul de aur, zona turistică, în marile oraşe, dacă nu ai de gând să mânânci de pe stradă, nu ai motiv să-ţi fac niciun vaccin.” Dacă te laşi tentat de aromele de pe la tarabe nu uita de riscul de hepatită.
Sunt, desigur, şi multe exagerări. „Se zice că în Brazilia e risc de malarie. Dar unde e risc de malarie? Dacă te duci în junglă sau dacă te duci într-o perioadă în care sunt foarte mulţi ţânţari. Dar dacă tu te duci în Rio, în oraş, e aproape risc zero.”

Riscuri în vacanţa cu copiii
Mai în glumă, mai în serios, dacă vrei o călătorie fără riscuri, stai acasă. Ei, nu e chiar aşa de greu. Dar trebuie să fii ceva mai precaut dacă vei călători cu copiii. „Trebuie să facem lucrurile echilibrat. Nu zic să fim inconştienţi mai ales când călătorim cu copii. Şi eu călătoresc cu copiii. Am fost cu ei în Caraibe, dar nu le-am făcut vaccin pentru că nu este necesar. Pe de altă parte, nu-mi duc copilul de doi ani în Zanzibar. La 4, 5 ani când te înţelegi cu ei le poţi explica faptul că nu poţi bea apă de la robinet şi că trebuie să bea doar apă îmbuteliată. Sau că sunt anumite riscuri dacă intri cu picioarele goale în ocean.”


Şi a propos de ocean, ia-ţi încălţări de intrat în apă ca să nu calci pe arici de mare, de exemplu. Nu că nu ai putea da de arici de mare şi în Grecia în Thassos, în zonele stâncoase. Oricum, o informare e necesară. Iar tarabele de acolo sunt pline de papuci speciali de cauciuc.
Când să îţi rezervi bilete sau vacanţe
Există călătorie fără riscuri? Hm, ai văzut că depinde de diverşi factori pe care nu îi poţi controla. Singura chestie pe care o poţi controla pe bune este perioada în care îţi rezervi biletele şi bugetul disponibil pentru ele. Răzvan spune că sunt două perioade în an în care poţi cumpăra bilete la preţuri reduse: ianuarie şi septembrie.

„În luna ianuarie există multe oferte la companiile aeriene, că sunt ele de linie sau low cost. De ce se întâmplă asta? Pentru că multă lume se înghesuie să călătorească în perioadele de high season în special de sărbători. Reducerile la biletele de avion pot să ajungă şi la 60%.” Pentru destinaţiile inter continentale chiar se simte. Un bilet la New York care costă în jur de 600 de euro poate fi găsit în luna ianuarie chiar la 400-450 de euro. Şi în luna februarie găseşti preţuri bune. Există grafice care arată că în primele două luni ale anului sunt bilete mai ieftine, apoi ele cresc începând din martie.

Deci poţi face şi aşa: în septembrie rezervi bilete pentru vacanţa exotică iar în ianuarie poţi rezerva un all inclusive foarte avantajos în Turcia, de exemplu. Unde, a propos, poţi merge liniştit cu copiii.

Cu agenţia sau pe cont propriu
Când vorbim de riscuri, nu e vorba doar de boli. Pot fi şi conexiuni, ţepe, zboruri întârziate sau anulate şi alte chestii neplăcute. Deci, există călătorie fără riscuri dacă mergi cu agenţia? De-a lungul timpului, Răzvan a vorbit despre agenţiile care au tras ţepe. Evident, sunt şi companii serioase şi pe care te poţi baza. Ca de obicei, Răzvan e echilibrat şi în chestiunea asta. „Le recomand să nu meargă pe clişee. Nu aş putea să zic că întotdeauna trebuie să apelezi la o agenţie Sunt cazuri şi cazuri. De exemplu, cei mai mulţi români călătoresc vara şi merg în destinaţii de charter. Atunci e foarte puţin probabil, spre imposibil ca tu să găseşti oferte mai bune decât ai găsi într-o agenţie. De ce? Pentru că agenţiile iau avionul cu totul, hotelul aproape cu totul, rezervă câte 100 de camere pe serie pe săptămână.”

E cam greu să faci acelaşi lucru pe cont propriu. Dacă vei găsi, zborul ar putea fi cu escală. Nu e imposibil, dar e o bătaie de cap. „Nu vei găsi un zbor direct în Antalya, poţi găsi via Istanbul. Sau te vei duce cu maşina. Dacă vrei să te duci pe o insulă din Grecia, de exemplu Santorini, nu ai zbor direct Bucureşti-Santorini, ci unul cu escală în Atena„. Adică pierzi o zi.

Când vine vorba de România, în unele cazuri merită să mergi pe mâna agenţiilor. „Pentru unele vacanţe în România agenţiile mari rezervă multe camere în anumite hoteluri. Şi atunci, mai ales în zonele de balneo, sau la mare vara, pot să aibă preţuri mai bune.” De bine, de rău, agenţia e un colac de salvare în cazul unor ţepe tipic româneşti. Cum ar fi să afli la recepţie că nu mai sunt locuri, deşi tu ai plătit. „E la modă să faci overbooking nu numai la avion ci şi la hoteluri, adică să vinzi mai multe camere decât ai. Şi om vedea noi ce facem când o veni turistul la recepţie.” Dacă se întâmplă asta, suni la o agenţie, cu care ai un contract semnat. Altfel stai şi te rogi de ei la recepţie.

Deci, în concluzie e cam aşa: „dacă vorbim de un bilet de avion şi o plajă ţi le poţi face singur. Dar dacă vorbeşti de un circuit complex care presupune mai multe ţări sau mai multe zboruri cu avionul, e complicat să le faci pe cont propriu.”
Şi, aşa cum ne-am înţeles, fiţi realişti şi informaţi-vă. Făceţi-vă şi o asigurare, e întotdeauna o idee bună. Orice călătorie e o experienţă, dar tu poţi să o faci memorabilă.