Românii au o ţinere de minte foarte scurtă. Uită că iarna ninge şi zăpada îi ia pe nepregătite, uită că vara e cald şi se miră de caniculă, uită că au votat incompetenţi şi îi aleg din nou, cam la 4 ani. Şi mai uită (sau ignoră) că în România femeia e văzută deseori ca o combinaţie între un animăluţ de companie şi cal de povară.

Nişte rapandule
(Paul Delvaux, Museu Berardo, Lisabona)

De aceea se miră când află la ştiri că atâtea fete sunt vândute ca sclave sexuale şi că toată ţara e plină de reţele de proxeneţi, eventual pe mână cu poliţia. România e principala furnizoare de carne vie, iar informaţia a fost scoasă din nou la interval în presă când se întâmplă ceva grav care implică victime femei.

Unde te duci aşa, fă?

Sigur, femeia e bună la treburi casnice, deşi, proastă fiind, nici pe alea nu le face bine şi tot reuşeşte să îl enerveze pe om când îi este lumea mai dragă. Şi oricum, femeia trebuie bătută şi preventiv că sigur a făcut ea ceva. Culmea e că sunt şi destule femei care cred asta.

Treci la cratiţă!
(Imagine din expoziţia 100 de ani de branding românesc)

Nici nu ar trebui să ne mire că avem atât de multe frumoase proverbe şi zicători care arată cât de preţuită e femeia la noi:

„Femeia nebătută e ca o casă nemăturată.”

Nu e femeia urâtă, nu e băutura destulă.”

„Găina bătrână face ciorba bună.”

La care am putea adăuga celebra şi apreciata piesă a trupei Antract „Eşti frumoasă dar eşti proastă” dar şi câteva perle de înţelepciune găsite online, pe citate.unica.ro.

  • Toate femeile sunt bune … bune de nimic sau bune la ceva. – Miguel de Cervantes
  • Femeia este un animal care trăieşte pe lângă casa omului şi se hrăneşte cu zilele lui (anonim)
  • Daca femeia ar fi bună şi Dumnezeu ar avea una. (anonim)
Da ce ţi-am făcut, fă?

Şi uite aşa, blondă şi uitucă fiind, mă mir când o femeie gravidă povesteşte că nu îi dă niciun bărbat locul în metrou sau că alta, cu două sacoşe imense stă şi priveşte degeaba spre un tânăr vânjos care i-ar putea oferi ajutor dacă ar vrea. Ba chiar îl roagă să o ajute, că poate nu a observat-o. Tânărul se uită mirat, o măsoară de sus până jos, o evaluează şi îi zice cu obidă: „Da ce, fă, nu mai vrei să fii amazoană? Că toate vă daţi feministe acu.”

Editor - Autor

Articole Asemanatoare

Ai Ceva De Spus?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.