feb. 08, 2022
Posted by: Editor

Garsoniera, viața mea

Dacă nu ai treabă și te plictisești, apucă-te să îți cauți o garsonieră de cumpărat sau de închiriat. Așa mi s-a spus înainte de a cumpăra o garsonieră în Iași, pe vremea în care stăteam acolo. Am avut tot felul de experiențe, evident. Mi-am amintit de ele văzând explozia de reacții despre acea garsonieră de 11 metri pătrați din Cluj de care a râs tot Facebookul.

Acum mai mulți ani am văzut ceva asemănător, doar că la vreo 20 de metri pătrați, ceea ce mi s-a părut atunci extrem de mic. În cartierul Tătărași la un bloc vechi am văzut pentru prima dată dușul în chiuvetă. Adică baia toată funcționa ca o cabină de duș. La plecare proprietara mi-a spus cu mândrie că vecinii ei sunt foarte mișto. „Îți păzesc mașina, stau toată ziua pe aici. Dacă te caută cineva și la 2 noaptea tanti Anica de vis a vis o să te anunțe, că ea știe tot ce se întâmplă în bloc.”

Românii privesc cu duioșie garsonierele

Nu apartament, ăla e altceva. Noi, românii avem așa, o căldură în suflet când e vorba de cutiile de chibrituri. Garsoniera e o chestie care îți amintește de burlăcie, stundenție, chefuri, beții și alte cele. Deja de la două camere vorbim de cuplu, responsabilități. Că de la trei în sus deja treaba e clară. Așa că un anunț al unei agenții imobiliare care a scos la închiriat chichineața asta de garsonieră de 11 metri pătrați în Cluj la 200 de euro nu putea trece așa, ca gâsca prin apă.

Dormitor-bucătărie sau bucătător sau bed and breakfast la propriu
sursa Facebook
Care-i treaba cu explozia imobiliară din Cluj

De ceva vreme Clujul e într-o expansiune excepțională. Care e explicația? Sunt mai multe, depinde pe cine întrebi. Că nu e vorba doar de Cluj Napoca ci de tot județul. Dacă îi întrebi pe localnici, ei o să își umfle pieptul, o să se uite în zare, apoi la tine (un pic de sus, așa) și apoi o să ți-o servească pe aia cu primarul Boc. care e cel mai destoinic. Ok, o fi dar probabil explicația e una complexă. Mno, județul se dezvoltă, au crescut salariile, au mai fost și festivalurile, oamenii care au venit cu bani din străinătate și care au crescut și ei piața pentru că…e loc.

Să scoți la închiriat cu 200 de euro o garsoniera de 11 metri pătrați chiar și în Cluj pare însă o glumă proastă pe care oamenii au luat-o ca atare. Practic pare un soi de bucătărie cu closet sau closet cu bucătărie, ceva de genul. Adică stai pe canapeaua galbenă de la Ikea și învârți de tigaie. Sau te speli pe dinți, că e și chiuveta la o aruncătură de băț. Nu e clar unde îți faci nevoile, dar te descurci tu.

Am dat o căutare pe google și am găsit aceeași garsonieră din Gheorghieni (un soi de apendice scump al Clujului) în presa locală. Era scoasă la vânzare cu 26 de mii de euro de o altă agenție imobiliară în 2018!

Fotograf iscusit și lentilă fish eye
sursa Facebook

Autorii articolului se mirau de cât de scumpă e. O agentă imobiliară susținea că tot blocul fusese conceput așa. „E un întreg bloc construit astfel, cu garsoniere minuscule și băi cu duș peste chiuvetă. Ea admite că la prețul de 2.600 euro/mp e „cam exagerat”.

Pentru ca mascarada să fie completă, la articol există și un comentariu, al presupusul proprietar, care se laudă că a vândut-o a doua zi după postare.

Dar stai așa! Portalul Actual de Cluj scria tot în 2018 de o garsonieră în Mănăștur cu dușul, mașina de spălat și frigiderul la capul patului, în cameră. Se dădea cu 21 de mii de euro. Și ceva senzații tari, îți dai seama! Să pui mașina și să faci și duș în același timp. Ia uite:

Revenind în prezent, constatăm ceva interesant, dar nu neapărat surprinzător. Nu numai că astfel de dihănii de garsoniere se fac, se vând și se închiriază. Vestitat garsonieră din Cluj cu canapeaua galbenă de la Ikea s-a închirat în aceeași zi cu 180 de euro. Proprietarul o scosese anterior și la vânzare cu…40 de mii de euro. Deci na, de la 26 de mii în 2018 la 40 de mii în 2022 eu zic că omul a ieșit în câștig. Râde lumea, piața crește. Bani să fie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.