Ce te superi așa, fă? De ce ți-am făcut? Am auzit de nenumărate ori asta. Câte unu care strigă după tine „ce bună ești fă, ce ți-aș trage-o!” Sau câte unu care îți pune mâna pe sâni, pe fund, în trecere pe stradă sau în autobuz. Tu sari, speriată. Și atunci auzi chestia asta. Că tu ești o stresată pentru că nu vrei să îți arunci chiloții în aer la vederea oricărui misogin din România care iese cu creierul înfierbântat pe stradă. Oricum ar fi, tu ești aia nasoală și chiar vinovată. Păi dacă ieși cu fusta aia sau cu pantalonii ăia mulați pe fund e clar că ți-o cauți.

Nu e vreo chestie exotică să fii abuzator sau misogin în România. Ba chiar aș zice că e ceva normal. „Nu mai exagerați și voi cu me too ăsta”, aud des. Ceea ce e cumva, corect. România e atât de necoaptă și de înapoiată încât orice acțiune feministă riscă să se lovească de ostilitate și chiar miștouri. Ceva totuși s-a schimbat.
Am mai evoluat un pic
Când am inițiat o mică serie de emisiuni despre abuzul sexual am avut ocazia să cunosc câteva persoane foarte faine de la ong-uri active în lupta impotriva abuzurilor. Cei de la Asociația pentru Victimele Abuzului Sexual, Anais, Necuvinte, cei de la Rise Project care se ocupa de proiectul Catedra de Abuz, fetele de la Filia, Girl Up și Silvia Guță de la In a Relationship. Ei, astfel de oameni sunt…vestea bună. Pentru că pur și simplu românului trebuie să îi spun clar și răspicat câteva lucruri
- femeia nu e un obiect
- abuzul sexual lasă răni pe viață
- nu e ok să faci glumițe și aluzii sexuale
Că poate așa unii se vor prinde sau măcar nu se vor mai exprima în public. Nu, nu e ok să faci mișto nici de alegerile sexuale ale cuiva sau de corpurile femeilor. Poate că acum câțiva ani nu am fi avut curajul să vorbim, să ne revoltăm.

Dar numărul imens de reacții față de două derapaje grave și evidente mă surprinde plăcut. E vorba de gibonii de la o pizzerie care dădeau note femeilor care le treceau prin față și de pretențiosul domn Buhnici, ale cărui declarații șoc au fost taxate aspru pe Facebook. Sigur, e în continuare ok să fii misogin în România dar măcar noi, astea revoltate, nu ne mai simțim amenințate că vorbim despre ceva care doare rău. Că da, măi, doare să fii căntărită ca o vită pe plajă (cum vrea domnul Buhnici) sau să auzi „fă, să te iau în pulă” sau „să te fut, ce bună ești”.
Cazul Buhnici
Ceea ce părea pentru unii o glumiță, pentru foarte multe femei a fost greu și dureros de urmărit. Cunoscutul jurnalist și influencer George Buhnici a devenit ținta criticilor după ce a zis chestia asta: „Am văzut şi fete care nu arată bine şi nu aş vrea să se interpreteze, dar suntem la festival şi putem da vina pe orice. E după ora la care puteam să şi fi consumat, habar n-am. Dar, serios, mai mergeţi pe la sală, fetelor! Venim la mare ca să vedem piele şi aş vrea ca pielea aia să nu aibă vergeturi. Deci, dacă aţi investi în săliţă cât investiţi în tatuaje, cred că am fi toţi mai bine. Încurajez pe toată lumea să dea un pic pe la sală” .
După care și-a băgat în poveste și nevasta, mândru că aceasta (zice el) arată ca o minoră. „Eu am norocul că am o soţie care arată ca o minoră. Asta e şansa vieţii mele, jur. Uită-te la ea! Câţi ani îi dai?”, a spus George Buhnici. „Dar nu e minoră aşa cum ai zis”, a intervenit reporterul. „Nu, nu sunt, Doamne fereşte!”, a clarificat Lorena. Oricum, a fost de ajuns. Adică e ok să fii atras sexual de un corp de copil, cu alte cuvinte.

La scurt timp după tâmpenia lui Buhnici au apărut reacțiile. Centrul Filia a scris despre ce înseamnă un astfel de derapaj. Am discutat pentru știrile B1TV cu Andreea Rusu, director executiv Filia despre simbolismul sinistru al derapajului. „Declarațiile lui G Buhnici ar trebui să fie puse într-un context social. În Romania violența împotriva fetelor este extraordinar de răspândită. În fiecare săptămână sunt înregistate în medie două cazuri de viol sau act sexual cu o victimă minoră numai în familie.”

Buhnici nu e singur și nici măcar nu e cel mai vocal misogin din România. Unii abia acum au aflat de el. „Din păcate George Buhnici nu a avut o reacție diferită de a altor persoane publice care în momentul în care au spus lucruri inadecvate în spațiul public și care normalizează violența la adresa femeilor și a fetelor în loc să își ceară scuze și să se educe găsesc ei o conspirație a feministelor.”
Sigur, domnul are și fani. Iar ei spun, ai ghicit, „da ce v-a făcut fă? ați dat-o și voi în feminism și me too.” Da, lucrurile se schimbă greu la noi. Dar tot trebuie să pornim de undeva.