În Anglia doar cu paşaport
sept. 03, 2021
Posted by: Editor

Intrarea în Anglia, doar cu pașaport

Au încercat să ne țină departe, dar nu au reușit. Așa par să gândească românii noștri vis a vis de britanici. În luna iunie au cerut statut de presettled peste 1 milion de concetățeni. Au găsit ei ac și de cojocul lui Boris Johnson.

Londra
Anglia paşaport

Chiar și așa, în ciuda restricțiilor, Marea Britanie este o destinație complexă pentru români: turism, job și studii. Pentru cei care vor să plece acolo se aplică în curând o nouă regulă: se va intra în Anglia doar cu pașaport.

Ce se schimbă

Deja Brexitul a adus schimbări. Peste Brexit a venit pandemia, cu reguli foarte dure și carantină pentru românii care voiau să meargă la muncă în Marea Britanie, inclusiv cei vaccinați. Apoi s-a decis că vaccinul făcut în UE și Statele Unite poate fi luat în considerare și în Regatul Unit. Ceea ce înseamnă că dacă ești vaccinat scapi de carantină dacă România intră pe lista galbenă (amber).

Anglia paşaport
Londra

În august s-a decis introducerea României pe lista verde a Marii Britanii ceea ce a făcut posibil turismul. Ok, lista verde este în continuă schimbare și nu ar trebui să ne mire o eventuală revenire pe lista galbenă (amber). Iar unii dintre cei care au mers în vacanță în Anglia au folosit încă buletinul, alții au intrat cu pașaport. Ei bine, de la 1 octombrie în Anglia se va intra exclusiv cu pașaport! Doar au ieșit din UE, nu?

Anglia paşaport
Londra

Și încă ceva, ai grijă să folosești datele din pașaport atunci când completezi PLF-ul (Passenger Locator Form), când îți rezervi un test covid în Anglia sau când cumperi bilet de avion. Ca să nu încurci borcanele UE/UK.

Cine are nevoie și de viză

Dacă nu ai prins valul de cereri de statut presettled sau setlled în Anglia, e posibil să ai nevoie nu numai de pașaport ci și de viză pentru a intra cu alt scop decât turistic. De exemplu, dacă vrei să studiezi în Marea Britanie, trebuie să te interesezi cum funcționează sistemul de puncte. Potrivit Ministerului de externe, studenții români trebuie să aplice pentru o viză care este acordată în baza obținerii unui scor de 70 de puncte, obținând astfel statut de student internațional. Un punctaj obținut dacă este acceptat la o unitate de învățământ acreditată din Regatul Unit și dacă știe engleză. Cei care sunt deja studenți acolo nu au nevoie de viză, evident.

Anglia paşaport
Londra

Cât despre cetățenii români care vor să călătorească sau să tranziteze Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, aceștia nu au nevoie de viză. Totul e să stea mai puțin de 6 luni. în scop turistic/vizită pentru o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a necesita o viză. Oricât de stufos și neprietenos ar fi, îți recomand să verifici site-ul Ministerului de Externe. La cât de des se schimbă lucrurile, e mai mult decât necesar.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.