Israel restricţii
nov. 02, 2021
Posted by: Editor

Israelul se redeschide

Un an şi jumătate. Atât a durat la ei carantina. Israelul este un caz foarte discutat de când a început pandemia în special din cauza a două evenimente: violenţele din mai (detalii aici) şi campania de vaccinare. Vei spune, ce legătură are conflictul cu palestinienii cu pandemia? Are, în sensul că la sfârşitul primăverii locuitorii din Israel scăpaseră de restricţii, erau planuri să se reia şi turismul iar atacurile au oprit orice plan de acest gen.

Israel restricţii
Biserica Sfântului Mormânt, Ierusalim

Momentul din mai a fost depăşit dar în Israel au fost păstrate restricţii dure pentru turişti. Practic, erau condiţii speciale greu de atins pentru intrarea în această ţară. Campania de vaccinare atât de lăudată a continuat, acum se discută deja de doza 4, dar până atunci Israelul îşi redeschide graniţele.

Israel restricţii

Cum vom călători în Israel

Pe scurt, pentru o călătorie în Israel ai nevoie de vaccin sau dovada trecerii prin boală, un formular cu date personale completat înainte de călătorie şi două teste PCR: unul în ţară şi unul acolo, pe aeroport. Le lămurim pe toate cu ajutorul datelor oficiale oferite de pe site-ul Ministerului de Externe.

Israel restricţii

Vaccinaţii

Persoanele vaccinate complet cu cel mult 180 de zile anterior călătoriei și în cazul cărora au trecut minim 14 zile de la cea de-a doua sau a treia doză. Deci, atenţie, dacă te-ai vaccinat complet cu tot cu rapelul cu mai mult de 6 luni în urmă nu te încadrezi! Cine a făcut deja doza a treia se încadrează fără probleme. Sunt acceptate toate vaccinurile, inclusiv Sputnik (din 15 noiembrie).

Cei trecuţi prin boală

Ei bine, aici Ministerul de Externe ne cam bagă în ceaţă. Ei zic aşa: Sunt eligibile persoanele vindecate cu maxim 180 de zile anterior călătoriei (cam 6 luni). Şi, atenţie, e obligatorie „prezentarea dovezii digitale a unui rezultat PCR pozitiv şi în cazul cărora au trecut mai mult de 11 zile de la data rezultatului pozitiv.” Se referă la testul PCR care a dovedit că ai Covid, înţeleg eu. În lipsa certificatului verde digital (acceptat doar în UE) aceasta ar putea fi dovada. Dar poate voi înţelegeţi mai bine.

Mai e o categorie eligibilă aici. „Persoane vindecate într-o perioadă de timp ce depășește 180 de zile anterior călătoriei, cu prezentarea dovezii digitale a unui rezultat PCR pozitiv împreună cu dovada efectuării cel puțin a unei doze de vaccin în interiorul perioadei de 180 de zile anterior călătoriei.” Adică trecuţi prin boală şi vaccinaţi. Aici e mai simplu.

Şi încă o menţiune importantă pe site-ul ministerului. „Pentru ambele categorii de persoane, certificatele de vaccinare sau vindecare trebuie să fie valabile pe toată durata șederii în Israel.

Declaraţiile

Certificatele digitale de vaccinare sau recuperare se atașează, în format pdf la declarația care trebuie completată cu 48 ore anterior zborului, mai scrie pe site-ul ministerului. Vei găsi foarte multe date importante aici: https://corona.health.gov.il/en/

Testele PCR

Nu te poţi îmbarca pentru Israel fără un test PCR negativ efectuat cu 72 ore anterior decolării alături de declarația electronică de care îţi spuneam mai sus. La aterizare vei mai face un test PCR în Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv. MAE recomandă efectuarea unei rezervări în portalul TestnGo:  https://testngo.femi.com/en/sign-in. Apoi, atenţie, te carantinezi 24 de ore la adresa comunicată în certificat şi aştepţi rezultatul testului PCR din aeroport.

Pentru a intra în Israel, pe lângă toate aceste restricţii ai nevoie şi de o asigurare care să acopere o eventuală infectare cu Covid 19. Iar certificatul verde se foloseşte şi el pentru cazare, evenimente, cumpărături etc.

Chiar şi înainte de pandemie Israelul era faimos pentru controalele draconice la aeroport, inclusiv la plecare. Mă aştept ca procedura să fie acum una de durată şi mai mare. Deja cu cele 24 de ore de carantină nu mai e loc de o deplasare scurtă tip pelerinaj la Ierusalim sau city break, se înţelege. Mie mi-a plăcut mult în Israel, îţi recomand călduros o călătorie acolo. Dar cu toate aceste restricţii aş zice că deocamdată doar o şedere îndelungată merită efortul.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.